Obavijesti

Sport

Komentari 469

Senzacija u New Yorku: Marin Čilić ušao u finale US Opena!

Senzacija u New Yorku: Marin Čilić ušao u finale US Opena!
14

Marin Čilić postao je prvi Hrvat nakon Gorana Ivaniševića u Wimbledonu 2001. koji će igrati finale jednog Grand Slam turnira! Pobijedio je Federera 6-3, 6-4, 6-4...

VIDEO

13 godina, jedan mjesec i 29 dana. Toliko je vremena prošlo otkad je Hrvat zadnji put igrao u finalu jednog Grand Slam turnira. No taj brojač konačno se može resetirati jer je Marin Čilić ponovio uspjeh svog trenera Gorana Ivaniševića i došao do zadnjeg meča na jednom od četiri velika turnira. Međugorac je briljantnom partijom, vjerojatno najboljim mečem u karijeri pomeo Švicarca Rogera Federera i ušao u prvo veliko finale!

'Čudesan dan'

- Ovo je definitivno bio moj najbolji tenis. U ovakvim uvjetima i u ovakvoj prilici nikad nisam mislio da mogu ovako igrati. Ovo je jedan čudesan dan za mene. Ne mogu vjerovati - rekao je Marin nakon pobjede ne mogavši skinuti osmijeh s lica.

- Mislim da je Goran dao puno toga mojoj igri. Dobio sam samopouzdanje, osobito na Grand Slamovima... Kad serviram dobro, mislim da mogu dobiti svakoga, a danas sam servirao osobito dobro - dodao je Marin u kratkom intervjuu na Arturu Asheu.

Sjajnim početkom do vodstva

Federer je do newyorškog polufinala dobio svih pet mečeva s Marinom, ali izdanje kakvo Međugorac pruža u Flushing Meadowsu dostojno je prekidanja i većih serija. Od samog početka bilo je jasno da Čilić želi diktirati igru u polufinalu. Bio je precizan s osnovne crte i već u drugom servis-gemu napravio prvi break.

Prijetilo mu je oduzimanje servisa već u sljedećem gemu, ali izvukao se i bez problema priveo prvi set kraju osvojivši ga 6-3 unatoč slabih 56 posto ubačenog prvog servisa.

Federer potonuo u prvom gemu drugog seta

Ono što je izgledao kao idelan start dobilo je dodatan plus jer je već u prvom gemu drugog seta Čilić ponovno iznenadio Federera. Brzopotezno je došao do 0-40, potom iskoristio treću break-loptu za 1-0.

Iako mu je postotak prvog servisa pao na slabih 48 posto, Marin je nemilosrdno iskorištavao sve što je ubacio iz prve (13/13), a kada je tome dodao i šest osvojenih poena više nakon protivnikova servisa, bilo je jasno da Federer nema odgovor na igru 25-godišnjeg Hercegovca. 6-3, 6-4 nakon 64 minute igre i najveći protivnik u finalu više nije bio Švicarac, već najavljivana oluja koja je mogla zaustaviti fantastičnu igru prvog hrvatskog reketa.

Kratkotrajan povratak Švicarca i tri asa za kraj

Bodren silnom publikom na Arthur Asheu, Federer je poveo u trećem setu, potom i napravio prvi break u meču. Činilo se kako bi se meč mogao zakomplicirati, ali Marin je fantastično odgovorio i odmah napravio re-break. Nastavio se izjednačen dvoboj sve do 3-3 kada je na Federerovu servisu Marin povezao nekoliko sjajnih udaraca, iskoristio drugu priliku za 4-3 i peti obrat na Rogerov servis!

Kada je trebalo pokazati čelične živce, Čilić nije zakazao, dapače. Federer je smanjio na 5-4, a onda je Marin ispalio tri asa zaredom, tomu dodao i jedan winner na bekendu za veliku pobjedu i ovacije newyorške publike!

Marina u finalu u ponedjeljak očekuje dvoboj protiv Keija Nishikorija, Japanca koji je šokirao Novaka Đokovića 3-1 u setovima. Takva postava u finalu, u kojoj nije bio niti jedan od trojca Nadal - Đoković - Federer, nije se dogodila još od Australian Opena 2005. kada su igrali Rus Marat Safin i Australac Lleyton Hewitt.

US Open, polufinale

  • Marin Čilić (Hrvatska, 14) - Roger Federer (Švicarska, 2) 6-3, 6-4, 6-4

KRONOLOGIJA

3. set: Čilić - Federer 6-4

  • Ne da Marin svoj servis, vraća se Federer na 5-4, ali Čilić zaključuje meč kako ga je i počeo i ULAZI U FINALE US OPENA!
  • Držala su oba tenisača servis do 3-3, a onda je Marin nakon velike borbe ponovo uzeo servis Švicarcu i ima sve u svojim rukama!
  • Čilić je napravio re-break i odmah se vratio u igru!
  • Federer je nešto koncentriraniji na otvaranju trećeg seta i osvaja svoj servis. a potom i Marinov za prvi break u meču i vodstvo 2-0!

2. set: Čilić - Federer 6-4

  • Čilić smireno koristi servis za 2-0 i na rubu je prvog Grand Slam finala u karijeri!
  • Oba tenisača drže svoj servis za 5-3, a potom Federer uz dosta muke, nakon što je Čilić stigao do izjednačenja, vraća na 5-4. Marin servira za drugi set!
  • Federer uz puno muke dolazi do 3-2, Marin bez izgubljenog poena postavlja 4-2...
  • Marin je podebljao vodstvo na 2-0, potom se Roger vratio, ali nije uspio napraviti break na Čilićev servis. Opet kiša prijeti Artur Asheu, prekid bi sigurno više koristio Švicarcu...
  • Federerova crna rupa u igri nastavlja se i u drugom setu. Marin je ekspresno došao do 0-40 pa iskoristio treću break-loptu za vodstvo u drugom setu!

1. set: Čilić - Federer 6-3

  • Nakon što je Federer bez većih problema smanjio na 5-3, Marin se nije dao pokolebati te je još jednom obranio svoj servis, ovaj put bez izgubljenog poena za velikih 6-3!
  • Švicarac se vratio na 4-2, ali Čilić nije pokleknuo te je zadržao break prednosti za 5-2.
  • Federer je odmah izborio priliku za povratak, ali se Marin izvukao servisima i poveo 4-1.
  • Na početku meča oba tenisača držala su svoj servis, ali Čilić je u drugom servis-gemu napravio break i poveo 3-1!
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 469

VIDEO

Dinamo smijenio Vlatku Peras
PRELOMILI SU

Dinamo smijenio Vlatku Peras

Dugo se to spominjalo, ali iz tjedna u tjedan se Vlatka Peras pojavljivala na tribinama, kao i na radnom mjestu u Dinamu. No, na kraju je maknuta s dužnosti

'Petko, ostani': Navijači Dinama sa snažnom porukom Petkoviću, Ristovski poveo veliko slavlje...
REPORTAŽA S FEŠTE

'Petko, ostani': Navijači Dinama sa snažnom porukom Petkoviću, Ristovski poveo veliko slavlje...

Iza Dinama je turbulentna sezona puna uspona i padova, ali i slatkim krajem. 'Modri' su osvojili domaću trostruku krunu, ali možda im je najveća ovosezonska pobjeda atmosfera koju su izgradili s navijačima...
Šimić o odlasku iz Dinama: 'Igor i ja htjeli smo igrača, a u upravi su ponudili smiješan novac'
MALO O SVEMU

Šimić o odlasku iz Dinama: 'Igor i ja htjeli smo igrača, a u upravi su ponudili smiješan novac'

Mislim da je Bišćan otišao zbog te konstantne borbe za vlast. Griješi se, ali mislim da je odrađen korektan posao. Riskirali smo dosta, rekao je Šimić