Obavijesti

U srijedu akcija uređenja Gradskog vrta Sesvete

U srijedu akcija uređenja Gradskog vrta Sesvete
3

Pridružite nam se u akciji uređenja zajedničkog dijela Gradskog vrta u Sesvetama uz nastup Davorina Bogovića i zdravu zakusku, u srijedu, 30. travnja od 16 do 19 sati

Projekt Urbani vrtovi se nastavlja nizom „zelenih“ akcija, a ovog puta pozivamo vas da nam se pridružite u volonterskoj akciji uređenja Gradskog vrta Sesvete u Senjskoj ulici. Akcija će se održati u srijedu 30. travnja s početkom u 16.00 sati, a za dobru zabavu pobrinut će se  Davorin Bogović.

U sklopu akcije održat će se dvije edukativne radionice. Prva radionica Agronomskog fakulteta pod nazivom „Vrtlarenje na malim površinama“ bit će održana u 16:15 sati, a prisutni će dobiti korisne savjete. Druga radionica, pod nazivom „Iz vrta na stol“ s početkom u 17:15 sati, održat će se uz kuharski show chefa Marka Živaljića iz Majsecovog mlina.  „Iz vrta na stol“ koncept je prehrane sezonskom organski uzgojenom hranom, a Marko Živaljić će za prisutne pripremiti ukusne zalogaje te im objasniti prednosti navedenog koncepta kojeg i sam primjenjuje na svom imanju u Zagorju, u sklopu kojeg se nalazi restoran Majsecov mlin.

Također, prisutni će moći uživati u sadnji ukrasnog bilja i druženje s poznatim osobama, od kojih je najviše upravo stanovnika Dubrave i Sesveta. Zasadite i vi sadnicu s glazbenicima Davorinom Bogovićem, Jurom Stublićem i Željkom Krušlinom - Kruškom, poznatom slikaricom Nikolinom Ivezić i sportašicama Martinom Zubčić i Majom Pavlinić.  Tijekom posljepodneva prisutnima će se pridružiti i gradonačelnik Milan Bandić koji će manifestaciju uveličati svojim dolaskom i svečanim uručenjem donacija korisnicima vrtnih parcela koje su pripremili partneri projekta Pevec, Samoborka, Zagrebačka pivovara, PBZ, Toyota, Šafram, Ravlić i Eko taxi.

Globalno prepoznate prednosti urbanog vrtlarenja

Pridružite nam se i, ukoliko već niste, otkrijte čaroliju vrtlarenja. U velikim gradskim sredinama postoji nedostatak privatnih parcela za uzgoj organske hrane. Iako prostora nedostaje, volja i želja za vlastitim uzgojem nadjačali su i prostorne barijere. U svijetu pa i u Hrvatskoj razvio se trend uzgajanja urbanih vrtova. Njihovo osnivanje prošle je godine započeo Grad Zagreb, a već ove godine vidimo njihovu višestruku korist. Gradski vrtovi Zagreba postali su mjesto okupljanja različitih generacija i susjeda koji se ranije nisu gotovo niti poznavali. Osim doprinosa održivu razvoju zelenim sustavima gradova, urbani vrtovi donose mnoštvo prednosti. Rad i kontakt s prirodom omogućuje druženje i opuštanje u zelenom okruženju, a organska prehrana, osim zdravlja donosi i sigurne financijske uštede. Organizatori Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj te partneri, projektom Urbani vrtovi žele potaknuti i promišljanje o samoodrživosti i doprinijeti urbanom životnom stilu u dodiru s prirodom.

Pevec svojim radom promiče održivi razvoj i ekološki prihvatljivo poslovanje, a donacijama i sponzorstvom ovog projekta potiče razvoj urbanog vrtlarstva u Republici Hrvatskoj. Pevec je već prošle godine pomogao urediti društvenu zonu Gradskog vrta Sopot te ondje uredio svoju prezentacijsku gredicu. Gradskom vrtu u Sesvetama, Pevec će donirati kućicu za alat punu vrtlarskog alata, sadnice i pumpu za vodu.  Prilazne staze će se opločiti u suradnji sa Samoborkom.

Kroz cijelu 2014. godinu Zagrebačka pivovara će pomagati akcije uređenja jer ona kontinuirano razvija partnerstvo s lokalnom zajednicom.

Partner projekta PBZ, kao društveno odgovorna financijska institucija koja brine za ljude, okoliš i ukupno poboljšanje kvalitete života zajednice, pomoći će u organizaciji edukacija i nabavi povrtnjaka za invalide.

Inicijativu je podržala i kompanija Ravlić čije je poslovanje vezano uz uzgoj žitarica i drugih usjeva te uzgoj stoke. Mesna industrija Ravlić proizvodi 100% domaće proizvode, proizvedene isključivo na hrvatskom tlu. Projekt podržava i domaći proizvođač začina Šafram koji stavlja naglasak na to da Hrvatska, koja ima zdravo tlo, zdrav zrak i zdravu vodu, treba što više hrane proizvesti sama.

Partner projekta Toyota, najveći je proizvođač hibridnih vozila na svijetu koja izravno utječu na očuvanje okolišta. Tijekom druženja u Sesvetama na raspolaganju za probne vožnje bit će Yaris hibrid i Auris hibrid koji vas pozivaju da se zaljubite u vožnju. Ova tehnologija zajamčeno pruža užitak u ekonomičnoj i čistoj vožnji. TOYOTA Hibridna vozila za čišći i tiši okoliš koristi i Eko taxi - službeni prijevoznik projekta Urbani vrtovi.

Zahvaljujemo i donatorima Bejo Zaden d.o.o. koji je donirao sadnice, Poljovrt d.o.o.  te Agromais d.o.o. koji su donirali sjeme, Agrosan d.o.o. s mobilnim povrtnjacima, Hortikultura Araucaria i Zrinjevac koji su pripremili zemljišta, Humus Humagum koji je donirao  visokokvalitetni humus, Em tehnologija Valpovo koja je efektivnim mikroorganizmima pomogao u biološkoj zaštiti i prihranjivanju usjeva.

Vrtna zabava sigurno ne bi bila tako dobra bez popularne Žuje i finih peciva i kruha iz Pekom Krapina.

Pridružite nam se i vi u Sesvetama, 30. travnja, od 16 do 19 sati, na uređenju i maloj vrtnoj zabavi.

Više informacija o projektu Urbani vrtovi pročitajte u specijalu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra