Obavijesti

News

Komentari 117

Mlakar: Ova Vlada štiti udbaše i ubojice, mi ne znamo zašto

Mlakar: Ova Vlada štiti udbaše i ubojice, mi ne znamo zašto
15

Objedinjena saborska rasprava o izmjenama 'Lex Perković' brzo se pretvorila u prepucavanje vladajućih i oporbe zbog čega je Milorad Pupovac zatražio stanku

VIDEO

Saborski zastupnici su u utorak u objedinjenoj raspravi raspravljali o prijedlogu izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU-a, kolokvijalno zvanog 'Lex Perković'. 

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u nekoliko je minuta izložio o čemu će se raspravljati. 

- Ne znam što bi više rekao nakon onih svih rasprava u Saboru. I dalje smatram da smo dovedeni nepovoljnu poziciju naprema drugim zemljama. Skratili smo rok stupanja na snagu i zato je ovaj prijedlog pred vama - rekao je kratko u uvodu, što je za mnoge zastupnike bilo prekratko. 

Šuker: Građani će zbog ovog zakona plaćati veće kamate

Prvi je reagirao Željko Reiner (HDZ) te je rekao kako se i dalje odaje dojam da Vlada ne želi izručiti neke ljude te se zapitao zbog čega zakon nije u onoj verziji kako je ispregovarano s EU još 2010. godine. Nadovezao se Ivan Šuker. 

- Zbog ovog zakona hrvatski građani će sljedećih godina plaćati 30 do 40 milijuna dolara kamata više. Samo se vi smijte, ali će mnogi investitori tražiti da se zbog ovog gafa podignu kamate. Vi se smijete, vas to ne zanima - rekao je Ivan Šuker (HDZ).

Mlakar: Kome treba tri mjeseca da shvati jedan članak zakona?

U ime trećine zastupnika, predlagatelja izmjena 'Lex Perković', govorio je Davorin Mlakar.

- Niste bili u stanju uskladiti zakon, već ste promijenili ono što je Hrvatska potpisala da će se držati onog dana kad postane članica EU. Rok za stupanje na snagu zakon se određuje da javnost vidi na što se zakon odnosi. Recite mi kome treba tri mjeseca da shvati jedan članak zakona? Prihvatite naš prijedlog i neka stupi na snagu za osam dana. Prije toga ovaj stavite izvan snage - pozvao je Mlakar i otvorio raspravu koja se ubrzo pretvorila u prepucavanje vladajućih i oporbe. 

- Braniti zemlju vani je vama sramota, a krasti od vlastitog ljubljenog hrvatskog naroda vam je na čast. Kod kuće se ponašate razbojnički, a vani podanički, skoro veleizdajnički - poručio je Mlakaru Nenad Stazić (SDP). Odmah je stigao oštar odgovor Mlakara. 

- Vlada štiti udbaše, ubojice i one koji su sudjelovali u teroru države protiv vlastitih građana. Vlada je odlučila da takve ljude neće izručiti ruci pravde, makar se nalazila u društvu civiliziranih naroda - rekao je Mlakar nakon čega je potpredsjednica Sabora Dragice Zgrebec zamolila da se u Saboru ne govori da ovdje netko štiti kriminalce i udbaše.  Zbog učestalog prepucavanja, zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac zatražio je stanku i zamolio da svi imaju ravnopravan status u raspravi. 

Kosor: Tražit ću svu korespodenciju Vlade s Viviane Reding

Oglasila se i nezavisna Jadranka Kosor koja je predložila da Lex Perković počne primjenjivati odmah. Rekla je kako ne može dokučiti zbog čega zakon stupa na snagu tek 1. siječnja 2014. godine.

- Želimo da te izmjene stupe odmah na snagu - rekla je Kosor i dodala kako će tražiti cjelokupnu korespondenciju koju je Vlada vodila s Viviane Reding, kako bi mogla razabrati što je od početka bio prijepor.

Grubišić Šukeru: Vi ste 'drmali' Goricom pa se dogovorite oko Plesa i obilaznice

Bila su tri tehnička kvara na zrakoplovima i u posljednja četiri dana i koliko god Dinko Vodanović kao istražitelj zrakoplovnih nesreća govori kako nema straha za letove CA, mi držimo da ti događaji ukazuju da treba više računa voditi o floti hrvatske zrakoplovne kompanije. To se upravo događa u vrijeme kada ministar najavljuje natječaj za prodaju CA. Nije nam poznato kako i na koji način, a ako nije nama onda kako je tek ostaloj hrvatskoj javnosti, rekao je Branko Bačić u ime kluba HDZ-u govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o zračnom prometu. 

- Iako se medijski želi zrakoplovnu kompaniju baciti u blato, ono što ne možemo baciti u blato su sposobnosti naših pilota. Tisuće zaposlenih u zračnoj luci također zanima što će biti s njima i kakvi su im uvjeti kod novog koncesionara. Kao što i građane Velike Gorice zanima što će biti sa zračnom lukom. Zato je ovo idealna prilika da u ovaj visoki dom dođe ministar i ponudi neke odgovore, a ne tu i tamo se pojavi u medijima i da objašnjenja koja dragi Bog ne razumije - replicirao je Ivan Šuker (HDZ) i pozvao resornog ministra Sinišu Hajdaša-Dončića da dođe i osvrne se na stanje. 

- Nedopustivo je da danas nema ministra ovdje da da neke odgovore - složio se sa stranačkim kolegama Jasen Mesić (HDZ)

- Koliko se sjećam, vi ste tamo bili gradonačelnik ili tako nešto, i 'drmali' Velikom Goricom, pa se dogovorite s vladajućima oko obilaznice, zračne luke Zagreb i ostalog - poručio Boro Grubišić (HDSSB) Ivanu Šukeru. 

- Mislim da većina primjedbi koje su u raspravi navedene stoje, i mi ćemo u Ministarstvu većinu njih uvrstiti u novi zakon - kazao je zaključno na kraju rasprave zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)