Obavijesti

News

Komentari 355

Sjednica trajala 20-ak minuta: Bez konsenzusa nema Sabora

Sjednica trajala 20-ak minuta: Bez konsenzusa nema Sabora
12

SDP je predložio Roberta Podolnjaka iz Mosta za predsjednika Sabora. Budući da je HDZ taj prijedlog odbio, Podolnjak je povukao kandidaturu. Sjednica je prekinuta

VIDEO

Hrvatski sabor se u četvrtak ipak nije uspio konstituirati jer nije bilo konsenzusa SDP-a i HDZ oko novog predsjednika Sabora. 

SDP i HNS su podržali Roberta Podolnjaka, kandidata Mosta, za novog predsjednika Sabora. Josip Leko, koji je vodio sjednicu htio je o tome otvoriti glasovanje. No, pobunio se HDZ. Rekli su da oni ne podržavaju prijedlog da Podolnjak bude šef Sabora. 

Nakon toga se javio Podolnjak koji je rekao kako ne prihvaća kandidaturu jer za nju nije HDZ. 

Most je podsjetimo, već ranije rekao da će odustati od ideje da Podolnjak bude predsjednik Sabora ako za to ne budu SDP i HDZ zajedno. 

Josip Leko je nakon toga prekinuo sjednicu i rekao da će se sjednica nastaviti kada će netko imati potrebnu većinu. 

>>> Tijek današnje sjednice Sabora

Podsjetimo, za većinu u Saboru treba 76 zastupnika. U ovom trenutku nitko nema toliko zastupnika. SDP, tvrdi da imaju potpise 66 zastupnika. HDZ zasad ima 59, a Most nakon osipanja 15 zastupnika. 

Uoči sjednice

Prije početka sjednice Božo Petrov rekao je da se nada da će biti kako su predložili, a sada će se vidjeti. Mostovci su došli zajedno, barem njih 15 koliko ih se još uvijek drži skupa. Robert Podolnjak rekao je kako je sretan i da se odlično osjeća zbog današnjeg dana i zbog toga što je u Sabor ušao kao zastupnik. Na pitanje hoće li on biti kandidat za predsjednika Sabora pitao je: "Zar je malo što sam zastupnik? To je za mene velika čast."

Zoran Milanović je, pak, opet optuživao HDZ.

- Mi od početka igramo po jasnim i transparentnim pravilima, HDZ je u mišjoj rupi. Nisu bili u stanju ljude jučer pogledati u oči i reći da ili ne nego igraju seoski poker. Ja kockar nisam, ali političar i državnik jesam - ustvrdio je Milanović.

Rekao je da zbog ponude koju je dao Petrovu očekuje da će ga Uskok pozvati na razgovor zbog političke trgovine.

Također, naveo je da u Hrvatskoj nije bezvlađe jer zemlja ima Vladu i može još mjesecima imati na ovaj način, bitno je da ima Sabor i da se on konstituira i da Vlada bez obzira što je neformalno tehnička, može surađivati sa Saborom bez obzira tko je mandatar ili potvrđena nova Vlada - kazao je Milanović. Također, napomenuo je da ako se Sabor konstituira, onda Sabor može prestati postojati samo ako sam tako odluči, te u tom trenutku predsjednik države nema nikakvu ulogu.

Tomislav Karamarko uoči sjednice nije bio pretjerano razgovorljiv, ali je poručio: 'Pričat ću poslije sjednice, i to puno'.

Inače, izabrani zastupnik manjina Mirko Rašković, koji je istupio iz SDSS-a, nije mogao glasovati jer nije na vrijeme podnio ostavku na mjesto zamjenika župana šibensko-kninske županije.

>>> Tijek današnje sjednice Sabora


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 355
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.