Obavijesti

News

Komentari 738

Ipak jedinstveni u Vukovaru: Dvije kolone spojile se u jednu

Ipak jedinstveni u Vukovaru: Dvije kolone spojile se u jednu
64

Činilo se kako će biti dvije kolone, no grupa branitelja koja je krenula ranije iz kruga bolnice i pridružila se Stožeru ipak se na kraju spojila sa službenom kolonom

VIDEO

Kolonom sjećanja u utorak je obilježena 23. obljetnica stradavanja u Vukovaru. Iako se u početku činilo da će i ove godine biti dvije kolone, one su se na kraju ipak spojile u jednu. Naime nakon intoniranja himne i minute šutnje nekoliko pripadnika 4. bojne 3. gardijske brigade ZNG-a je pod zastavom izašlo iz kruga vukovarske bolnice, a novinarima su rekli da krug bolnice napuštaju ranije, u svojem protokolu, i kreću prema vukovarskom Memorijalnom groblju jer državna vlast ne poštuje branitelje. Ta je skupina onda došla do zgrade u kojoj je svojedobno bio konzulat Srbije gdje ih je čekala kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i veterani 5. gardijske. U toj drugoj koloni bio je i vrh je HDZ-a - Tomislav Karamarko i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

No ta se kolona kasnije spojila sa službenom kolonom u kojoj je bio državni vrh te je do Memorijalnog groblja, na kojem su položeni vijenci za poginule, došla jedna kolona. 

"Dečki su se krivo razumjeli, bila je jedna kolona"

Pero Perić, zamjenik zapovjednika 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade novinarima je kasnije tvrdio da su se dečki krivo razumjeli i da su zato krenuli nešto ranije.

- Naši dečki su krivo razumjeli i krenuli su malo ranije iz kruga vukovarske bolnice. Nismo se dobro izorganizirali. Naši dečki predvode kolonu kao što je i bilo dogovoreno. Jedna je kolona danas - rekao je Perić. Da nema govora o nikakvoj podjeli rekao je i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Nema govora o podjelama"

- Razmišljam o Vukovaru i žrtvi koju je dao, i onome što smo mi dužni dati ovom gradu, a to je oporavak, novi impulsi, nova radna mjesta. Današnji dan ne smije se koristiti za politička prepucavanja kao što nije ni bitno odakle je tko krenuo u ovoj koloni. Bitno je da smo se spojili i da nam je zajednički cilj - rekao je Karamarko. I HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je nema govora o nekakvim podjelama te da onaj tko priča o tome ne razumije ni Vukovar ni Hrvatsku.

Premijer Zoran Milanović nije davao izjave dok je predsjednik Ivo Josipović rekao  nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju poručio kako se u Vukovaru danas pokazalo jedinstvo i dostojanstvo pred vukovarskom žrtvom.

"Ova Hrvatska koja cijeni i poštuje Vukovar je pobijedila"

- Ponosan sam jer je Hrvatska ljubavi i Hrvatska sućuti i Hrvatska koja poštuje Vukovar odala dostojanstvenu počast Vukovaru i svim poginulima i ovaj dan sjećanja je nešto što ćemo pamtiti - rekao je Josipović.

No, predsjednik je rekao i da je bilo pokušaja opstrukcije koji ne služe na čast onima koji su ih izveli.

- Ali vidite nisu uspjeli. Ova Hrvatska koja cijeni i poštuje Vukovar je pobijedila - rekao je Josipović. Inače državni vrh je na groblje ušao na sporedni ulaz, a i otišao je s groblja i prije nego što je protokol završio navodno jer su bile takve sigurnosne procjene. Josipović je rekao da mu to nije smetalo.

- Naprosto je bila velika gužva, a ne možemo doći kasno na polaganje vijenaca. Nije to bio nikakav problem - rekao je Josipović. Državni vrh položio je vijence i na Ovčari. 

Josipović i Kujundžić se rukovali

U Vukovaru je bio i Milan Kujundžić, kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima. On i predsjednik, ali i njegov protukandidat Ivo Josipović u Vukovaru su se rukovali i mirno popričali te tako pokazali da nema mjesta podjelama.  

Borković: Nisu bile dvije kolone, to je bila manipulacija očajnika 

Branko Borković, posljednji zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade, izrazio je zadovoljstvo obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, a upitan je li bila jedna ili dvije kolone odgovorio je kako ne bi govorio o dvjema kolonama, već o "manipulaciji očajnika".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 738
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi