Obavijesti

Velika Gorica vas poziva na otvorenje Gradskog vrta!

Velika Gorica vas poziva na otvorenje Gradskog vrta!
22

Veliki praznik za Veliku Goricu! Grad Velika Gorica i partneri projekta Urbani vrtovi pozivaju vas na otvorenje prvog velikogoričkog Gradskog vrta, ekološke zelene zone u kojoj će građani na gradskom zemljištu uzgajati vlastito povrće i voće

Veliki praznik za Veliku Goricu! Grad Velika Gorica i partneri projekta Urbani vrtovi pozivaju vas na otvorenje prvog velikogoričkog Gradskog vrta, ekološke zelene zone u kojoj će građani na gradskom zemljištu besplatno uzgajati vlastito povrće i voće. Danas u Zadarskoj ulici b. b. gradonačelnik Dražen Barišić dodijelit će u 16.30 sati dvogodišnje ugovore za besplatno korištenje vrtnih parcela 70 velikogoričkih obitelji. A svečanost će se nastaviti uz gozbu te zabavu koju će predvoditi velikogorička glazbena zvijezda Ivana Banfić i popularna Ivana Kindl.

Zašto odjednom uzgajanje hrane po gradovima, objasnila nam je I Bee, priznavši nam da se ne može pomiriti s time da je povrće, pa ni ono prirodno uzgojeno, postalo luksuz.

-  Pa, to jednostavno ne smije tako biti da hrana postaje luksuz. Ona bi morala biti svima dostupna, jer na planetu imamo dovoljno resursa za prehraniti cijelo čovječanstvo. Konačno, neka ljudi i nauče kako se proizvodi hrana, posebno djeca, koja više ni ne znaju kao raste, šta ja znam, rajčica, pa misle da raste u vodi – kazala nam je I Bee.

Otvorenjem svog prvog Gradskog vrta Velika Gorica će pridružiti revoluciji u održivoj ekološkoj poljoprivredi usred gradova, sve češće i u milijunskim megapolisima, trendu kojim se čovječanstvo posljednjih nekoliko godina bori protiv zagađenja, te nezdrave i skupe hrane. 

Riječ je o civilizacijskom nastojanju čovječanstva da dostojanstveno živi u 21. stoljeću te stoga Grad Velika Gorica, 24sata, Radio Kaj i partneri pozivaju na volontersku akciju u sklopu projekta Urbani vrtovi kako bi građani na svojim vrtnim parcelama imali sve što im je potrebno za ekološku urbanu poljoprivredu. 

Glavni pokrovitelj Pevec darovat će korisnicima opremu za uređenje vrta; vrtnu kućicu i alat. Samoborka je darovala opločnike i radove popločenja društvene zone, kao i boje za umjetnikovo oslikavanje vrtnog namještaja, Ecoimpuls podijelit će presadnice povrća, a vrtni centri MBM darovat će i sadnice za živu ogradu koja će štititi vrt i služiti kao vjetrobran. 

Obitelji koje će uzgajati vlastitu, sigurnu hranu, a i svi dobronamjernici na svečanosti, potom će na radionici profesorice Vesne Židovec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu od 17 sati imati priliku doznati sve neophodno za što efikasnije vrtlarstvo. Donirani vrtni namještaj od paleta dodatno će estetski osmisliti akademski slikari Nikolina Ivezić i Miro Župa.

Svečanost i akciju sponzorski će podržati i PBZ te EKO taxi, a  nakon uručenja ugovora, rada na uređenju i malo prikladnog obrazovanja, slijedi zabava, zabava i samo zabava!

Ivana Banfić će na domaćem terenu sa svojim bendom i s kolegicom Ivanom Kindl biti glavna glazbena zvijezda. Na svom terenu u svom gradu nastupit će i kvartet Umjetničke škole Franje Lučića. Za Žuju nećete biti uskraćeni ni ovaj put. Ekološke voćne sokove donirat će OPG Marica Jug, a zdravo povrće Agrosan iz Novog Čića. Za ostalu hranu pobrinut će se Mesna industrija Ravlić, a za kuhanje chef Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, Udruga kuhara za granica i polaznici Srednje strukovne škole Velika Gorica.

Projekt Urbani vrtovi u svoje dosadašnje tri godine okupio je 3000 obitelji na 20-ak mjesta diljem naše zemlje. Nakon Velike Gorice odlazimo do Čakovca i Splita, te se radujemo svakom novom entuzijastu i osviještenom građaninu koji će prepoznati egzistencijalnu, ekološku i korist po zdravlje od naših akcija. Svima koji se odazovu garantiramo dobar osjećaj nakon svake akcije i, naravno, prvoklasnu zabavu.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta