Video

Komentari 9

Chef kuhinje: 'Više volim kuhati za druge, nego samo za sebe...'

Chef kuhinje: 'Više volim kuhati za druge, nego samo za sebe...'

Molekularna kuhinja je zanimljiv princip u kulinarstvu, rekao nam je chef kuhinje Vedran Petranović. U '10 bizarnih pitanja', odgovorio nam je na sva pitanja vezana uz svoju struku

Meni je poanta kuhanja uvijek bilo kuhanje za druge ljude. Ako kuham samo za sebe, puno vremena potrošim, a izostane taj osjećaj kod drugog da mu je drago i da je zadovoljan spremljenim, rekao je chef kuhinje jednog zagrebačkog restorana Vedran Petranović.

POGLEDAJTE VIDEO:

24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJA donosi vam odgovore na čudna, zanimljiva, bizarna i često postavljana pitanja. Na bizarna pitanja vezana uz njihovu struku, odgovarat će vizažistica, ginekolog, estetski kirurg, a u ovoj epizodi, to je učinio chef kuhinje. 

Kuhar nam je ispričao kako često 'čalabrcaju' na poslu, jer su okruženi finom hranom, a i moraju isprobati je li neke jelo dovoljno začinjeno prije nego ono izađe pred goste. Objasnio nam je i da im je žao kada moraju baciti hranu kojoj je istekao rok trajanja pa se zato uvijek trude pametno iskoristiti svoje zalihe.

- Hrana koju gost nije niti dodirnuo, ne ide drugom gostu. Jelo se vraća u kuhinju, ali ne kroz prodaju drugim gostima, već kroz kompostiranjem. To je zlatno pravilo ugostiteljstva - rekao je Petranović.

Chef kuhinje objasnio nam je da ponuda restorana, ovisi o mjestu gdje se restoran nalazi. Objašnjava da kako bi restoran bio unosan, treba naći 'rupu' na tržištu te tu rupu popuniti kako bi restoran imao profita. Dodaje da kuhinje koje 'pokupe' razne elemente iz više svjetskih kuhinja, mogu dobro funkcionirati, no imati izričito meksičku, talijansku ili francusku kuhinju, nema mu smisla.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Česta zabluda u kulinarstvu je da se malo jelo stavlja na veliki tanjur zbog luksuza. To je krenulo s menijima koji imaju npr. 12 sljedova. To jelo onda ni ne može biti veće - zaključio je chef.

Na koja je još pitanja chef kuhinje odgovorio pogledajte na YouTube kanalu 24sata. Svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našoj Videoteci, našim Facebook, Instagram i TikTok profilima, na 24sata.hr te na YouTube kanalu 24sata.