Video

Komentari 16

Detektiv Željko: 'Šokirao sam se koliko naše zvijezde ne lažu'

Detektiv Željko: 'Šokirao sam se koliko naše zvijezde ne lažu'

Na YouTube kanalu 24sata izašao je novi serijal 'Poligraf'. Čovjek iz sjene, profesionalni detektiv Željko Grgurić iz agencije Di-Dext, zaslužan je za ispitivanja koja je s našim kandidatima obavio prije svakog snimanja

Laganje je svjesna i namjerna radnja jer je čovjek svjesno biće koje posjeduje mogućnost da pamti događaje u svom životu. Kad vas pitam, primjerice, ‘je li istina da ste se prvi puta u životu ljubili s dečkom u tramvaju’, vi ćete se sjetiti tog događaja i prije odgovora bit ćete svjesni da će vaš odgovor biti isitnit ili lažan. Kad lažete, vaš mozak kao obrambeni mehanizam, zbog straha da će izgovorena laž biti otkrivena, aktivira određene fiziološke promjene u radu organa. Dolazi do promjena u krvnom tlaku, disanju, tjelesnoj temperaturi, radu nekih žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem... - rekao je Željko Grgurić dipl. krim., poligrafski ispitivač detektivske agencije Di-Dext, koji se tim poslom bavi već 20-ak godina.

POGLEDAJTE VIDEO: 

On je čovjek iz sjene koji je svaku našu zvijezdu spojio na poligraf, s njima obavljao razgovore, a nakon toga ih poligrafski ispitao.

- Zanimljivo je to da je većina njih bila iskrena. Bilo je i nekih laži, ali na pitanjima koja su bila intrigantnija bili su iskreni - rekao je. Ispričao nam je kako je tekao cijeli proces, od trenutka kad su naše zvijezde sjele u vruću stolicu preko puta njega pa do kraja ispitivanja.

- S ispitanikom se obavlja razgovor o više tema kao i svakoj temi zbog koje će se provesti poligrafsko ispitivanje. Time se dobivaju informacije o ispitaniku kao i njegovoj percepciji o temi zbog koje se provodi poligrafsko ispitivanje - rekao je.

Poligrafsko ispitivanje se sastoji od više radnji - razgovora s ispitanikom prije i nakon poligrafskog testiranja, poligrafsko testiranje, analiza poligrafskog testiranja i donošenja mišljenja.

- Ispitivanje ovisno o složenosti teme traje od jedan do dva sata, a za ispitivača zna trajati i puno više zbog analize dobivenih reakcija. Za vrijeme poligrafskog testiranja, kada je ispitanik priključen na senzore koji snimaju promjene u krvnom tlaku, disanju, elektrodermalnoj reakciji kože te perifernoj prokrvljenosti, istom se postavljaju pitanja na koja on odgovara bez ikakvih fizičkih aktivnosti. Obzirom da su pitanja koja se postavljaju ispitaniku njemu poznata, traženo je da na ista odgovori istinito, ako za vrijeme testiranja kod ispitanika nema nikakvih fizičkih aktivnosti, zabilježene promjene u radu organa koji se snimaju bit će posljedica utjecaja emocija, odnosno, laički, mozak je svjestan je li odgovor na postavljano pitanje istinit ili lažan - objasnio je Željko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kaže da je točnost poligrafskog ispitivanja od 90 posto do 95 posto, no rezultati testa ne koriste se kao dokaz na hrvatskim sudovima.

- Zašto se poligraf ne koristi na sudu? Bilo je u mojoj praksi slučajeva kada je sud u svom postupku tražio da se neka osoba poligrafsko ispita. Kako će sudac koristiti nalaz i mišljenje poligrafskog ispitivača je njegov izbor. Prema mišljenju Vrhovnog suda Hrvatske, sud ne bi trebao temeljiti svoju presudu samo na osnovu poligrafskog ispitivanja. Činjenica je da se u nekim državama Sjeverne i Južne Amerike, Dalekog Istoka rezultati poligrafskog ispitivanja koriste ili se mogu koristiti kao dokaz u nekom postupku. No jedno je neupitno. Poligraf je koristan jer se njime može u vrlo kratkom vremenu i s velikom točnošću eliminirati nevine ispitanike, utvrditi tko govori istinu, odnosno tko je kriv ili ima neke poveznice sa zločinom koji se istražuje - rekao je.

Skoro svi teški zločini koji su se dogodili u Hrvatskoj u zadnjih 50-tak godina, između ostalog, riješeni su uz pomoć poligrafa.

Detektor laži se koristi i u privatne svrhe. Najčešći razlozi, kaže Željko, su krađe ili pronevjere u tvrtkama, prijevare, krađe u skladištima ili na blagajnama trgovina, provjera lojalnosti, provjera prilikom odabira kadrova kod zapošljavanja...

Cijena poligrafskog ispitivanja kreće se od 2.000,00 kn na više, što ovisi o složenosti poligrafskog ispitivanja.

 

PRIPAZITE KAD TRAŽITE PARTNERA: Svatko ima samo dva savršena para u horoskopu