Obavijesti

Video

Komentari 118

Goli otok je bio pakao: Klečali su u fekalijama, tukli su ih, a neposlušne stavili na Zid srama

Goli otok je bio pakao: Klečali su u fekalijama, tukli su ih, a neposlušne stavili na Zid srama

U novoj epizodi serijala 'Napušteno-zapušteno', posjetili smo Goli otok. Epizodu i svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našem YouTube kanalu, Videoteci 24sata te našim Facebook, TikTok i Instagram profilima

VIDEO

Kada bi došli u ovu luku, primila bi vas dva oficira i bacila na šljunak. Nakon toga bi vas prisilili da se skinete potpuno goli i krenete prema gore. Ovdje bi u dvije linije stajalo 2000 zatvorenika, koji bi vas pljuvali, udarali i ako bi preživjeli sve to, onda bi vas bacili u veliku bačvu slane vode. Doslovno su vam trljali sol na ranu, a u bačva je bila i puna fekalija, urina..., objasnio je voditelj serijala 'Napušteno-zapušteno' kako je izgledao dolazak zatvorenika na Goli Otok.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zloglasno mjesto bivšeg režima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ekipa Croatia Infiltrationa, u suradnji s 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJOM, pokrenula je serijal "Napušteno-zapušteno". Svake subote na YouTube kanalu 24sata, u Videoteci 24sata, na našim profilima na Facebooku, TikToku i Instagramu, moći ćete pratiti dokumentarce o mjestima i objektima u Hrvatskoj koji su u prošlosti imali veliko značenje, a sad, nažalost, većina njih propada.

Goli otok jedno je od takvih mjesta. Nekada zloglasno mjesto, doslovno, pakao na zemlji, sad je opustošen. Sjećanje na to mračno razdoblje su samo ostaci nekadašnjih zgrada i drveća, zbog kojih ovaj otok više nije 'goli', ali priča o njihovom sađenju, također je vrlo mračna.

POGLEDAJTE I EPIZODU IZ HALUDOVA:

Naime, zatvorenici koji su bili smješteni na ovom otoku, proživljavali su pravu torturu. Dobivali su samo po dva decilitra vode, bez obzira na vremenske uvjete, radili su po nesnosnim vrućinama, ali i po najvećoj zimi. Spavali su nagurani u barakama, trpjeli iživljavanja i batine, pokušavali se probijati do boljih položaja, a ova drveća, koja sada krase otok, sadili su po najvećim vrućinama i onda svojim tijelima radili hlad kako visoke temperature ne bi spržile klice.

'Neposlušni' pred 'Zidom srama'

Prva grupa zatvorenika na otok je došla 1949. godine, a ideja je nastala godinu dana ranije nakon sukoba Josipa Broza Tita i Staljina. Ideja ovoga mjesta je bila da se na njega smjeste, kazne i preobrate politički zatvorenici i drugi kažnjenici.

- Prostor logora je 1950. godine postao premali pa su otvorili i 'Veliku žicu', kasnije nazivanu samo 'Žica'. Bio je to golootočki žargon za golootočki logor. Zvali su ga tako zbog tri metara visoke žice koja je okruživala kažnjeničke barake - kaže Justinijanović.

Otok se sastojao od četrnaest baraka za smještaj, prostora za rad, hotela, odnosno najljepše zgrade koju su sami zatvorenici napravili te stacionara. Proizvodio se ovdje namještaj, postojao je kamenolom, no sve je to imalo viši cilj - preobratiti protivnike režima. Oni koji su bili 'neposlušni', bili su smješteni u stacionar. Stavili su ih u tamnice i puštali su ih samo sat vremena u šetnju.

POGLEDAJTE I EPIZODU IZ POLITIČKE ŠKOLE:

- Na otoku postoji i 'Zid srama'. Zid je pozicioniran da cijeli dan Sunce udara u njega. Ostali logoraši, kada bi prolazili, vikali bi: 'Ua, bando! Udri, banu!' - objasnio je Justinijanović i dodao kako je sličan način kažnjavanja bio i kada bi iza barake morali stajati i klečati u fekalijama.

Goli otok čuva i brojne tajne. Jedna od njih je i o Petrovoj rupi - mjestu gdje su bili smješteni stari jugoslavenski komunistički funkcioneri koji su predstavljali prijetnju da ne bi svojim autoritetom usporili ili spriječili politički preodgoj ostalih zatvorenika.

- Manastir R101 ili poznatije kao Petrova rupa, bio je logor unutar logora. Bila je duboka oko osam metara i kasnije zatrpana. Sudeći prema maketi njezinog posljednjeg preživjelog kaznenika, Nikole Golubovića, mislim da smo je pronašli. Tu su redovito premlaćivale one koji su bili na strani Staljina. Tu je bio profil ljudi koji nisu mijenjali svoje stajalište, bez obzira na sve - pojasnio je Justinijanović.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Danas je Goli otok potpuna suprotnost onome što je nekada bio i predstavljao. Logori su zatvoreni, zgrade urušene, napuštene i zapuštene. Brojne tajne skrivene su između kamenja na kojima su nekada prolijevali krv, znoj i suze. Turisti ga posjećuju. Kupaju se i uživaju, a neki možda ni ne znaju kakav se pakao ovdje odvijao.

Cijelu epizodu s Golog otoka pogledajte na našem YouTube kanalu. Serijal 'Napušteno-zapušteno' te svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našem YouTube kanalu, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković