Video

Komentari 8

Hiljson, Stoka i Fil Tilen: 'Glazbu treba raditi po osjećaju, a ne onako kako vam drugi govore'

Hiljson, Stoka i Fil Tilen: 'Glazbu treba raditi po osjećaju, a ne onako kako vam drugi govore'

U specijalnoj epizodi JoomBoosova showa Rap School, prije super finala, članovi žirija Hiljson Mandela, Marin Ivanović Stoka i Fil Tilen prisjetili su se najboljih trenutaka iz karijere i otkrili što misle o krađi tuđih pjesama

Mislim da je za originalnost jako bitno pratiti što se događa u žanru koji ti radiš, pogotovo na razini svjetskih trendova. Ali opet, u svemu tome treba ostati originalan i raditi glazbu koja je u trendu na svoj način. To je, po meni, ključ originalnosti - objasnio je Hiljson Mandela što za njega znači stvarati glazbu koja se ističe.

POGLEDAJTE VIDEO:

A on se sa svojim bendom KUKUS dosad istaknuo brojnim hitovima, među kojima je i 'Oće k***c', koja je u nekom trenutku bila najslušanija pjesma u regiji, a sad već ima više od 15 milijuna pregleda. Fil Tilen, s druge strane, smatra kako nije sve što je trendovski nužno i dobro.

Zagreb: Snimanje 2. epizode Rap School-a

- Najbolji savjet koji mogu dati mladim autorima i glazbenicima je da ne prate trendove, već da prate sebe i ono što dolazi iz njih. To je jedini način da budete originalni u bilo čemu - govori Tilen, koji kao savršen primjer originalnog glazbenika na sceni smatra 19-godišnju Billie Eilish, koja je svoju glazbenu popularnost i slavu stekla bez zatvaranja u bilo kakve žanrovske okvire. A što kad je kopiranje tuđeg rada ili stila u pitanju? 

Zagreb: Snimanje 2. epizode Rap School-a

- Mi u Hrvatskoj imamo ZAMP koji je tu da nam osigura da nitko ne krade naše pjesme i autorski rad te da nitko naša autorska djela ne koristi pod svojim imenom - objašnjava Stoka, a s njime se slaže i Tilen koji autorska prava smatra važnom zaštitom autorskog rada svakog glazbenika, bio on reper, treper ili pjevač narodne glazbe. 

- ZAMP nama glazbenicima omogućava da, kada svoj proizvod stavimo na tržište, imamo zaštitu s njihove strane da za taj proizvod dobijemo svoj dio novca - govori Tilen. Svi članovi žirija složili su se da nije nimalo fer da netko uzme tuđi autorski rad i predstavi ga kao svoj, ali je isto tako jasno da oni nemaju toliko vremena provjeravati svaku web stranicu, svaki YouTube kanal i svaki CD shop u kojem bi se mogla pojaviti neka piratska snimka s njihovim sadržajem na njoj. Tu ulogu ima upravo HDS ZAMP, a oni su njihovim stručnjacima jako zahvalni na svemu što čine za njih i zaštitu njihovih pjesama. 

Zagreb: Snimanje 2. epizode Rap School-a

Što su Hiljson, Tilen i Stoka još naučili o autorskim pravima, što smatraju svojim najvećim postignućem u karijeri te kako gledaju na glazbenike koji kopiraju tuđi rad pogledajte u specijalnoj epizodi Rap Schoola na Facebooku. Super finale Rap Schoola, u kojemu saznajemo tko je pobjednik i tko osvaja nagrade vrijedne čak 150 tisuća kuna, pratite sljedećeg četvrtka!

POGLEDAJTE VIDEO: