Obavijesti

Video

Komentari 39

Hrabri Nikola iz Mostara: Želim prohodati, a onda se i oženiti

Sve mi je bilo nekako lako ostaviti i otići u Njemačku, ali Nikolu nikako. Svi mi jako fale, ali Nikola neopisivo, ispričala nam je Matea Raguž-Papac, mlađa sestra heroja Nikole Raguža iz Ortiješa nedaleko Mostara

VIDEO

Sve mi je bilo nekako lako ostaviti i otići u Njemačku, ali Nikolu nikako. Čujemo se i po pet puta dnevno videopozivom. Svi mi jako fale, ali Nikola neopisivo. Svaki je dan u mojim mislima i molitvama, ispričala nam je Matea Raguž-Papac, mlađa sestra heroja Nikole Raguža iz Ortiješa nedaleko Mostara.

Prije četiri godine, Nikola je doživio tešku prometnu nesreću. Pretrpio je jak udarac u glavu.

Tri mjeseca bio je u komi.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:03

Od nesreće mu je desna strana tijela iznimno slaba i oštećen mu je centar za ravnotežu. Od tada je u kolicima. Na svadbi svoje mlađe sestre Matee, uz njenu je pomoć ustao iz kolica i potom su zajedno zaplesali na pjesmu ‘Vratio sam se živote’. Nikola je nakon toga i zaplakao od sreće. Od nesreće je prošao dvije operacije presađivanja matičnih stanica u Beču. Prvi je puta operiran u ožujku, a drugu operaciju imao je u listopadu. Svakim danom mu je, kaže sam, sve bolje.

- Naš Nikola pomalo napreduje. Naravno da nije najzadovoljniji, htio bih da se što prije oporavi i prohoda, ali sve skupa pomalo ide i siguran sam da će na kraju sve biti u redu - ispričao je Nikolin tata Pavo. On i supruga su s Nikolom nakon druge operacije u Beču otišli na rehabilitaciju. Tamo su ukupno proveli mjesec dana. Pavo priznaje da bi sina na proljeće volio odvesti i u Krapinske toplice.

- To bi mu sigurno godilo - istaknuo je. Kako kaže, Nikola neprestano pokazuje napredak.

- Nikada to nije stalo i to je bitno. Nikola je nakon druge operacije puno stabilniji, ali još uvijek ne može samostalno hodati. Kada mu pomažemo i pridržavamo ga, lijepo hoda - kaže Pavo.

Dodaje kako je i sam Nikola nestrpljiv te kako bi htio što prije samostalno prohodati.

- Razumljivo je da postoji i taj određeni pritisak. Ipak je već prošlo četiri godine od nesreće, pa je i on sam često dosta nestrpljiv. Nije presretan s cijelom situacijom, ali najbitnije je da ne gubi nadu i da se neprestano trudi i gura dalje - smatra Nikolin tata. Dodaje kako sa sinom često ide do obližnjeg kafića, koji je udaljen stotinjak metara. Idu s kolicima, ali i pješke.

Nikola dane provodi većinom kod kuće, ali često se druži s prijateljima. Preko dana s njima ide na kave i kako kaže Pavo, tamo najčešće provede oko dva sata.

- Kada dođe doma, onda malo legne pa se odmara. Gotovo svakodnevno vježba, a za razbibrigu se igra na računalu i mobitelu. I naravno, traži curu - s osmijehom govori Pavo. Dodaje kako je Nikola ‘zapeo’ da se želi oženiti.

- Ja mu kažem, ‘pa oženit ćeš se sine, sve će to doći s vremenom, vjeruj mi’ - kaže Pavo.

Nikolu uskoro očekuje i treća operacija presađivanja matičnih stanica. Njegove zdrave stanice liječnici uzmu i presade na mjesto onih oštećenih. Između dvije operacije mora proći minimalno pola godine kako bi se vidio određeni napredak.

- Za treću operaciju još uvijek ne znamo ništa. Nemamo dogovoren fiksni termin. Pratimo njegov napredak i nadamo se najboljem - priča nam Pavo. Svaka Nikolina operacija u Austriji košta 10. 000 eura. Uz to, obitelj samostalno mora pokriti troškove puta i smještaja. Nikolu na operacijama uvijek prate mama i tata.

- Teško nam je to sve izdržati i financijski, ali ne predajemo se - priznaje Pavo.

Cijela Nikolina obitelj od prvog trena vjeruje u njega. Uvjereni su da će se nakon brojnih operacija, rehabilitacija i vježbi uspjeti oporaviti u potpunosti. Nikola je sa svojom sestrom Mateom zaplesao na njenoj svadbi, a nakon toga obećao joj je da će on nju na svojoj svadbi izvesti na ples.

- Smatram da je Nikola puno bolje nego prije. Uvjerena sam da na tome neće stati. Prezadovoljni smo s njegovim napretkom do sada, preživio je jako tešku nesreću i već je ovo jako veliki napredak. Nikola je naš heroj, naš borac i pozitivac. Uporan je, ne odustaje i uvjerena sam da će uspjeti prohodati - zaključila je Matea.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković