Obavijesti

Video

Komentari 7

'Istražili smo tajne Titove škole, grad milijardera, a na Golom otoku smo spavali u šumi...'

'Istražili smo tajne Titove škole, grad milijardera, a na Golom otoku smo spavali u šumi...'
4

Svake subote u 12 sati na YouTube kanalu 24sata i Videoteci 24sata moći ćete pratiti novi serijal 'Napušteno-zapušteno', u kojem ekipa 'Croatia Infiltration' obilazi nekad bitne objekte u Hrvatskoj koji propadaju

VIDEO

Već godinama se bavimo istraživanjem napuštenih lokacija. Za kanal 'Croatia Inflitration' radimo video sadržaj na tu temu, a već godinama smo htjeli snimati takav serijal, rekao nam je Luka Justinijanović, voditelj novog serijala na YouTube kanalu 24sata pod nazivom 'Napušteno-zapušteno'.

GLEDAJ PRVU EPIZODU - KOMBINAT BOROVO:

On i još trojica zaljubljenika u urbano istraživanje, posjetilo je napuštene objekte diljem Hrvatske koji su u prošlosti imali ogroman značaj. Našli su se tu tvornica 'Borovo', koja je Vukovar u zlatno doba učinila 'gradom milijardera', zatim Titova politička škola i Spomendom u Kumrovcu, hotel Haludovo, nekadašnji najluksuzniji hotel, Goli otok te brojne druge lokacije.

Goli otok

- Svaki puta se malo iznenadiš kada vidiš koliko brzo objekti propadaju kada se nitko ne brine o njima. 'Borovo' me iznenadilo zbog broja stvari koje su tamo ostale. Kao da nitko nije zakoračio u te objekte od kada su napušteni. S druge strane, kada smo došli u Haludovo, iznenadili smo se koliko ljudi posjećuje taj objekt i vidjeli na svoje oči kako napuštene lokacije postanu turistička atrakcija kada se povlače po medijama radi imovinsko-pravnih afera. U političkoj školi smo naišli na kopije građevinskih dozvola, ručno ispunjeni raspored rada tehničke službe koji seže još u 1986., susretali smo se sa divljim životinjama koje lutaju po zgradama koje je civilazija napustila i zaboravila. - objasnio je Justinijanović.

Kako nam je sam Luka ispričao, pokretanje ovog projekta odvija se kroz nekoliko faza. Prate ljude koji imaju sličnu strast i zanimanje za ovakva vrsta istraživanja te zatim filtriranjem odabiru koje bi oni lokacije mogli posjetiti. U svom radu, dodali su dašak povijesnog dokumentarizma pa samo pripremanje snimanja zahtjeva i proučavanje povijesti i značaja te lokacije.

- Proces uključuje i traženje i razgovaranje sa sugovornicima, a na pojedinim lokacijama znamo provesti i do tri dana - rekao je i objasnio kako ih je četvero odlazilo na terene te, iako su imali pripremljeni scenarij, nisu ga htjeli striktno pratiti već ostaviti prostora i za spontanost.

Kao i kod svakoga posla, neka anegdota se mora dogoditi. Luka nam je ispričao kako su, kada su posjetili Goli Otok, spavali u šumi te morali paziti na štakore, a malu nezgodu je imala i njegova ekipa tijekom posjeta Goloj Pleševici.

- Nezgodno je jer misliš da si sam na toj lokaciji, a onda odjednom vidiš svjetlo ili čuješ nečiji glas. U ogromnom tunelu ispod zemlje vidjeli su neindentificiran izvor svjetla koji im se približavao i nestao - kaže Luka.

Poručuje kako ovim serijalom žele prenijeti svoju strast prema urbanom istraživanju te se nadaju kako će se i publici to svidjeti.

Serijal 'Napušteno-zapušteno' možete pratiti svake subote na YouTube kanalu 24sata, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode