Obavijesti

Video

Komentari 0

'Istraživači podzemlja' posjetili najveću vojnu tajnu Jugoslavije: 'Krajina ga nije znala koristiti'

'Istraživači podzemlja' posjetili najveću vojnu tajnu Jugoslavije: 'Krajina ga nije znala koristiti'
4

Radarski objekt na vrhu Plješevice je jedna od najvećih tajna bivše države. Od čega se sastojao i kako je pomogao tijekom Mediteranskih igara, saznajte u videu

VIDEO

Nalazimo se na Plješevici, iznad Korenice. Tu ispod nas je stara cesta kojom dnevno prođe tisuće ljudi, ne znajući da prolaze pored jedne od najvećih tajni bivše države, rekli su 'Hrvatski istraživači podzemlja - Croatia Inflitration' u uvodu nove epizode svog serijala 'Infiltration'. Ovoga puta, posjetili su napušteni radarski objekt na vrhu Plješevice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Projekt Croatia Infiltration pokrenuo je Mihovil, koji je prije više od 14 godina počeo s objavljivanjem fotografija napuštene arhitekture, a tek onda otkrio da se bavi svjetskim pokretom pod nazivom Urbex. Urbano istraživanje - Urbex, je posjećivanje i fotodokumentiranje napuštenih, često neodržavanih i teško dostupnih građevina, ponekad na lokacijama s javnosti zabranjenim pristupom. Kuće, tuneli, bolnice i tvornice primjeri su propadajućih objekata koji su nerijetko imali veliko značenje u trenutku gradnje i korištenja, ali promjene u društvu i ljudskim potrebama dovele su do njihovog zaborava.

Kroz godine avantura su mu se pridružili Josip, Matija i Vjekoslav, a i sama grupa je uz fotografije počela raditi na vrlo uzbudljivim video sadržajima. Osim što su svi zajedno posjetili i video-dokumentirali različite objekte u inozemstvu (serijali po različitim državama - Italija, Mađarska, BiH, Portugal, Ukrajina - Černobil, Japan - Fukušima), zadnjih par godina rade na projektu “Infiltration” - video-dokumentiranje zapuštene arhitekture po Hrvatskoj. Prije godinu dana su objavili epizodu o najvećem podzemnom aerodromu u Europi - aerodromu Željava, a sada su spremni pokazati iduću epizodu.

POGLEDAJTE I EPIZODU S GOLOG OTOKA:

Riječ je o objektu na planini Plješevica, pored Korenice. Stotine tisuća ljudi i turista tijekom godine prođu pored te planine ne znajući da ona u sebi krije jedan od najvećih podzemnih aerodrome u Europi (aerodrom Željava), a na njenom vrhu, vrhu Gola, nalazi se jedan od najvećih radarskih položaja bivše države. Napušteni radarski objekt na vrhu planine je zanimljiv jer osim nadzemnih radarskih položaja, krije i zanimljiviji dio koji je duboko ukopan u planini -  zaštićen od znatiželjnih pogleda i bilo kakvih vojnih udara.

- Nakon što se Jugoslavija povukla sa Željave, shvatili su da ni ovaj položaj neće moći zadržati i on je prepušten Srpskoj Krajini. Iz Krajine su trebali doći i preuzeti ovaj objekt i nastaviti ga koristiti, ali nisu bili sposobni upravljati s toliko kompliciranim sustavima. Iako ih je JNA pokušala obučiti, oni su propali u tom pokušaju. Oficiri JNA su nastavili koristiti taj objekt sve do Oluje kada je on osvojen natrag od strane hrvatske vojske - objasnili su.

Ekipa Croatia Infiltrationa se potrudila vizualizirati kako tuneli izgledaju ispod zemlje, pa su dio svog vremena posvetili detaljnom mjerenju svakog dijela podzemnog objekta. Mjerenja omogućavaju puno bolju vizualizaciju kako uistinu taj objekt izgleda ispod zemlje, te su sva mjerenja -  3D modeli podzemlja, ekskluzivno prikazani u ovoj epizodi. Objekt koji je sagrađen na vrhu je također bio dio velike komunikacijske mreže bivše vojske JNA, pa je Josip, koji je voditelj epizode ispričao par zanimljivih anegdota kako je ta komunikacijska mreža izgledala, čemu je sve služila i na koji način je takva vojna infrastruktura povezana s Mediteranskim igrama 1979.g. u Splitu.

POGLEDAJTE I EPIZODU IZ BOROVA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović