Obavijesti

Video

Komentari 0

Jedinstveno blago SAD-a je u nevolji: Čudo je da još postoji!

Jedinstveno blago SAD-a je u nevolji: Čudo je da još postoji!
1

Prijevode četiriju evanđelja na engleski, francuski, latinski i grčki Thomas Jefferson je izrezao i zalijepio u kronologiju Isusova života, parabola i učenja

VIDEO

Thomas Jefferson je bio američki predsjednik od 1801. do 1809. godine. Djelo 'Život i moral Isusa iz Nazareta' napravio je 1820. godine.

Između korica nepretenciozne knjige kriju se mnoge priče. Djelomično zbog sadržaja, a djelomično zbog dijelova koji nedostaju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:54

Detaljno je pročitao Novi zavjet i usporedio njegove prijevode na grčkom, latinskom, francuskom i prijevod engleskog kralja Jamesa, prije nego što ih je isjekao nožem za pisma i sastavio u djelo 'Život i moral Isusa iz Nazareta'.

- Poput arheologa, kopao je po tekstu - rekao je Michael F. Suarez s katedre za rijetke knjige Sveučilišta u Virginiji.

Rezanje stranica Biblije zvuči kao čin svetogrđa, ali Jefferson je zapravo nastojao reducirati sveti tekst na čistu esenciju Isusa

- Mislio je da je Isusova poruka pogrešno prenesena i oskvrnuta jer autor Biblije nije bio Isus - tvrdi Barbara Clark Smith, kustosica Nacionalnog muzeja američke povijesti.

Ali to djelo razotkriva Jeffersonova uvjerenja

- Da biste shvatili Jeffersonovu vjeru i poimanje duhovnosti, morate rabiti Jeffersonovu Bibliju kao primarni izvor - kaže Brent D. Glass, direktor Nacionalnog muzeja američke povijesti.

Nabavio je dva primjerka Biblije kralja Jamesa, dva primjerka Biblije na latinskom i grčkom jeziku i dva primjerka Biblije na francuskom jeziku, a tada je vrlo pozorno prionuo poslu.

Jeffersonova Biblija je jedno od najvećih američkih blaga

Čudesno je da ta knjiga još postoji. Desetljećima je putovala da bi njezin trajni dom postao Nacionalni muzej američke povijesti.

- Jedno je od naših najvećih blaga. To nije samo knjiga Thomasa Jeffersona nego i njegovo autorsko djelo - tvrdi Harry Rubenstein, kustos Nacionalnog muzeja američke povijesti.

Ali, knjiga je u nevolji. Stranice su krhke, uvez je krut... Stranice su tako krhke da se bez intervencije knjiga više nikada neće moći izložiti. Čak i ako se čuva na kontroliranoj temperaturi, nastavit će se raspadati dok se više neće moći otvoriti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:50

Kustos Harry Rubenstein i konzervatorica knjiga i papira Stagnito Ellis pobrinut će se da se to ne dogodi. Da bi Jeffersonovu Bibliju pretvorili u knjigu koja se opet može dijeliti s javnošću, muzej je pokrenuo veliki projekt

Godine planiranja, beskrajnog prikupljanja sredstava i angažiranja tima vrhunskih stručnjaka dovele su nas do ovog trenutka. 

- Ovakva se prilika pruži jedanput u deset radnih vjekova. Većina konzervatora ne može raditi s ovakvim artefaktima - kaže konzervatorica Ellis.

Cilj je pretvoriti ovaj krhki predmet natrag u knjigu, što će otvoriti i stranice prošlosti...

Serijal 'Tajna Biblija Thomasa Jeffersona' gledajte u nedjelju u 21:40 na Planet Earth.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Prošlo je više od 24 godine od nastupa Teensa na Dori: 'Morali smo mijenjati brojeve telefona'
REAKCIJA

Prošlo je više od 24 godine od nastupa Teensa na Dori: 'Morali smo mijenjati brojeve telefona'

Nakon objave o ponovnom okupljanju, Daniel, Zoki i Eugen su u ime Teensa stigli i u naš studio gdje smo ih iznenadili snimkom nastupa na Dori 2000. godine. Pogledajte njihovu reakciju

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...