Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Kad sam saznala za rak, rekla sam svojima - nema plakanja...'

U novoj epizodi serijala 'Bez stigme', koja izlazi na YouTube kanalu 24sata, Snježana Strbad odlučila je ispričati svoju priču kako je pobijedila rak dojke. 'Nikad nisam pomislila na smrt', rekla je

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
40 komentara

To je tih pet centimetara, ja imam 164 centimetra. Trebam dobiti 16 kemoterapija, 17 herceptina, 25 zračenja i operacija, pa to mora krepat, rekla je Velikogoričanka Snježana Strbad (50) na što je prvo pomislila kad je doznala da joj slijedi borba s rakom dojke.

Liječila se godinu i dva mjeseca. Za karcinom je saznala tijekom sistematskog pregleda, nakon kojega je kasnije otišla na daljnje pretrage. Sedam dana je čekala nalaze, koje je dobila pred rođendan.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Kada sam saznala, pogledala sam nalaz, spremila ga džep. Nakon 15 sekundi sam izvukla papir jer sam vidjela da piše metastaza i imala sam vjeru da se to može riješiti - kaže Snježana, koja nikada nije gubila nadu vjeru u svoje izliječenje te nikad nije sumnjala u uspjeh.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dok nije saznala gdje se karcinom nalazi, tri-četiri tjedna je šutjela i tek onda rekla svojim roditeljima i sestri s čime se bori.

- Mama je imala suzne oči, ali odmah sam rekla: 'Nema plakanja!'. Idemo dalje, ja sam borac - kaže hrabra Snježana.

Rak dojke je usporedila s gripom - samo što liječenje nije sedam dana antibiotikom, već godinu i dva mjeseca, ali znala je da će to brzo proći i da će nakon toga opet moći sve što poželi.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Posljedice kemoterapije osjetila je kroz povremena povraćanja i gubitak kose, obrva i trepavica.

- Sebi sam bila lijepa, tad sam se upoznala na pravi način i spoznala sam ljepotu koju dugo godina nisam vidjela u sebi. Mantra mi je bila 'Lijepa si kao lutkica s naslovnice', u sebi sam vidjela nešto lijepo. Kad je završila kemoterapija i kad je kosica malo narasla i kad sam osjetila povjetarac u kosi, onda sam shvatila da sam sretna žena - priča nam Snježana.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Prvo pravilo je biti pozitivan, živjeti kao da to ne postoji u tebi. Treba se dovesti u tu fazu, a to nije jednostavno. Ali, treba biti čvrsto na zemlji i vjerovati. Ako imate vjere u sebe, onda će i oko vas biti ljudi koji će vam davati podršku - kaže.

Napisala je i knjigu 'Ogrtač' u koju je pretočila svoje doživljaje i misao kako je pozitivan stav čak 50 posto izlječenja. Sav prihod od prodaje odlazi u humanitarne svrhe i namijenjen je za Udrugu “Krijesnica” i Udrugu “Jak kao Jakov”.

Serijal 'Bez stigme' pratite svakog četvrtka na YouTube kanalu 24sata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message