Obavijesti

Video

Komentari 3

Kostelić: 'Pišem dnevnik od 94., sve je spremno za put preko Atlantika, moglo bi bit grdo...'

Kostelić: 'Pišem dnevnik od 94., sve je spremno za put preko Atlantika, moglo bi bit grdo...'
1

U prvoj epizoda serijala Ivice Kostelića kako izgleda priprema broda za jedno od najzahtjevnijih putovanja, ono preko Atlantika. Ivica Kostelić je sve pripremio, a Saša Drobac sve zabilježio kamerom...

VIDEO

Gledaj ovo, da smo jučer krenuli, bili bi ovdje i sada bi sve više dobivali u bok. Mi ćemo ipak tu biti i morat ćemo ići gore, gore pa još malo gore. Bermuda je ovdje, ali mi ćemo ići malo južnije. Prije ili kasnije ćemo morati proći kroz neku neveru, rekao je Ivica Kostelić planirajući svoju veliku avanturu preko Atlantika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na svojoj velikoj avanturi neće biti sam. U pomoć mu dolaze Saša Drobac, fotograf i snimatelj čije ćete najbolje kadrove moći gledati samo na 24sata PLUS+, i Calliste Antoino koji je tamo bio kao pomoćni skiper.

- Kažeš već si se lijepo naviknuo - rekao je Saša Drobac po dolasku na otok Martinique našem najbolje skijašu. Već sljedeći dan bio je jako važan za pripremu broda. Brod kojim će ovaj fantastični trojac putovati je zove se Optimus Prime. Izgrađen je 2013. godine u Francuskoj od epoksi materijala. Dug je 12 metara, širok 4.5 metra, jarbol mu je visok 19 metara, a težak je 4.5 tone te je prvak u klasi.

Za ovako dugačko putovanje brodom priprema broda je možda i najvažnija. Osim hrane i vode naravno, izuzetno je važno biti dovoljno opskrbljen gorivom pa su Ivica i Saša prvo posjetili benzinsku crpku.

- Imamo 20+10+50 litara, računam da ćemo trošiti otprilike tri milje na litru, tako računam. Ako se budemo vozili po valovitom moru onda i manje, ali nekako sumnjam da će biti tako valovito - objasnio je Ivica dok je punio rezervoar.

Otok na kojem su se dečki spremali i s kojeg će krenuti njihova avantura života zove se Martinique. Otok je otkriven 1502. godine od strane Cristofora Colomba. Kako kaže Saša Drobac, nije se na tom otoku nije puno zadržavao jer su na njemu živjeli ljudožderi, a danas broji oko 400.000 stanovnika.

Napokon se na otoku pojavio i Francuz Calliste Antoino koji je nužan bio Ivici kako bi do kraja spremili brod za putovanje.

- Malo sam provjerio sve uvjete i mislim da će nam trebati 10 dana za putovanje, čak i osam ako se malo požurimo - rekao je Calliste i izazvao čak i razočaranje kod Ivice i Saša koji su nakupovali hrane i pitke vode za 15 dana.

Calliste je čovjek s veliki plovidbenim iskustvom. 2016. je plovio preko Atlantika iz Kanade u Francusku. Za taj put mu je trebalo 13 dana s posadom od četvero ljudi.

- Moramo hranu i sve što ćemo koristit. Budeš vidio, jednom kad se brod počne naginjati sve će biti jedno 300 puta teže. Sve što trebamo sada napraviti je važno da se to riješi prije nego krenemo - rekao je Ivica dok je zajedno sa Sašom i Callisteom vršio posljednje pripreme za putovanje.

Pala je noć na Martiniqueu, u jutarnjim satima se isplovljava i kreće se na avanturu života, a Ivica marljive se zapisuje u svoj osobni dnevnik.

- Ovo je dnevnik koji seže daleko u prošlost. Prve rečenice su napisane 19. rujna 1994. godine. Ne znam je li najduži. Vjerojatno ljudi pišu i duže dnevnike - zaključio je Ivica.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’
KVAKA24

Savjeti uspješne poduzetnice Manuele Šole: ‘Prepreka će biti, ali tu smo da ih preskočimo’

Manuela Šola je uspješna poduzetnica. Predsjednica je Nadzornog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, Dopredsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca te vlasnica i direktorica poduzeća Komunikacijski laboratorij. Ispričala nam je savjete za sve koji kreću u poduzetništvo

Rimski će nastupiti u Areni Zagreb: 'Za par stotina eura svatko može napraviti studio'
24 PITANJA

Rimski će nastupiti u Areni Zagreb: 'Za par stotina eura svatko može napraviti studio'

Rimski nam je odgovorio na 24 pitanja. Otkrio nam je koji su prvi izvođači koje je slušao u mladosti, birao je između Grše i Hiljsona te otkrio zašto misli da je scena postala dostupna svima
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić