Obavijesti

Video

Komentari 508

Leži na milijunima, a osudili su je kao da radi za minimalac...

Sutkinja Općinskog suda dosudila joj je kaznu od “60 dnevnih iznosa u visini dnevnog iznosa 100 kuna” za klevetu Mime Simić, književnice i LGBT aktivistice....

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:02

Čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić je prvi put nepravomoćno osuđena za klevetu. U presudi u oči upada iznos kazne koji joj je dosuđen i koji ostavlja dojam da Željka Markić zarađuje minimalac od 3000 kuna mjesečno.

Sutkinja Općinskog suda dosudila joj je kaznu od “60 dnevnih iznosa u visini dnevnog iznosa 100 kuna” za klevetu Mime Simić, književnice i LGBT aktivistice. Kako se dnevni iznos koji netko zarađuje uzima kao osnova za presudu, ispada da Markić zarađuje 3000 kuna mjesečno. Markić ne mora to platiti jer prije nije bila osuđivana, nego je kazna uvjetna.

Markić je inače direktorica i vlasnica vrlo uspješne tvrtke Sermon, pa činjenica da je eventualno prijavljena na minimalac izazvala je čuđenje.

Željka Markić kriva za klevetu protiv književnice Mime Simić
Željka Markić kriva za klevetu protiv književnice Mime Simić

Dodatnih četiri milijuna kuna godišnje

Provjerili smo uvidom u spis o čemu je riječ. Željka Markić je prijavila da ima plaću 6000 kuna na početku suđenja 2016. godine. I na zadnjem ročištu je rekla da nema nikakvih promjena. Dakle, službeno zarađuje prosječnu plaću u Hrvatskoj na koju plaća porez na dohodak i doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. I uz muževih 13.000 kuna, s četvero djece, oni bi bili srednji građanski stalež.

No Markić se ne mora brinuti. Ona skoro doslovce leži na milijunima iako joj oni nisu plaća.

Njezina tvrtka Sermon je od početka 2010. godine do kraja 2016. godine ostvarila čistu dobit nakon oporezivanja od 27,45 milijuna kuna. Prosječno 3,92 milijuna kuna godišnje. Jedina vlasnica je sad upravo Željka Markić i njoj taj novac pripada. Na njega je već plaćen porez.

- Dobit se zadržava u okviru kapitala do zahtjeva za isplatu člana društva - redovito piše u izvješćima.

Dodatni novac od lijekova

Dakle, Markić redovito ostavi dobit tvrtki dok si je ne odluči isplatiti. Konkretni iznosi isplate ne mogu se vidjeti, ali primjerice, 2013. godine je ta zadržana dobit bila 11 milijuna kuna. Već sljedeće godine je bila četiri milijuna kuna.

Markić službeno ima tvrtku za prevođenje sa šest zaposlenih te bi s njima teško ostvarila visoke prihode i dobit. Na stranicama Sermona je i link koji vodi na SermonCRO, koji prati klinička ispitivanja u jugoistočnoj Europi. Posluju u pet zemalja regije i taj dodatni posao, uz prevođenje, osigurava lijepe zaradu obitelji. Prate klinička ispitivanja lijekova, a nude i ishođenje licenci za njih.

Željka Markić je proglašena krivom jer je Mimu Simić, među ostalim, u intervjuu Jutarnjem listu prozvala za sukob interesa te da je harangu na Zlatka Hasanbegovića pokrenula čuvajući vlastite interese. Markić je za portal narod.hr, koji je osnovalo U ime obitelji, poručila da kod svojih stavova i dalje ostaje te da će se žaliti na nepravomoćnu presudu.

U vijestima pogledajte i ove priče:

- Područje gdje je nađena Anne-Cecile pretražili su još 2014.

- Marinko iz Dubrave igrao za Dinamo, a sad u Americi snima s Deppom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 508
VIDEO

Reper Corona koji će nastupiti u Areni Zagreb: 'Ovo će biti jedan od najvećih nastupa u karijeri'
24 PITANJA

Reper Corona koji će nastupiti u Areni Zagreb: 'Ovo će biti jedan od najvećih nastupa u karijeri'

Reper Corona otkrio nam je kako je njegova suradnja s Rimskim bazirana prvenstvu i da uskoro izbacuju zajednički album. Otkrio nam je i detalje o privatnom i poslovnom životu. Pogledajte 24 pitanja na YT kanalu 24sata

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin