Obavijesti

Video

Komentari 0

Maslinovo ulje iz Nadina 'bere' svjetske nagrade: 'Željeli smo se vratiti korijenima i tradiciji'

Maslinovo ulje iz Nadina 'bere' svjetske nagrade: 'Željeli smo se vratiti korijenima i tradiciji'
5

Maleno mjesto u Ravnim Kotarima veliko je ime na svjetskoj maslinarskoj sceni. Daniel Klinac, koji stoji iza brenda maslinovih ulja Kota, ispričao nam je kako su krenuli i došli do uspjeha

VIDEO

Njihova priča započela je 2009. godine na terenu koji je bio krški pašnjak. Uklonili su svu makiju, lomili kamenje, ravnali teren da se bi se mogao prilagoditi za to da njega zasade 10.000 stabala maslina. Sve rade na ekološki način,  a rezultat njihovog rada, nagrađen je i brojnim nagradama na domaćim, ali i stranim natjecanjima i smotrama.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Poželjeli smo vratiti se korijenima, tradiciji. Naši preci su na težački način i radom u poljoprivredi prehranili generacije. Došlo je vrijeme da se i mi vratimo tom poslu. Došlo je vrijeme da objedinimo sva stečena znanja iz poslova kojima smo se kao obitelj bavili i da napravimo vrhunski proizvod koji će biti na ponos lokalnoj zajednici - ispričao nam je Daniel Klinac, direktor tvrtke Bovan d.o.o.

Ekološka proizvodnja

Od samog starta, imali su viziju da nasad naprave na potpuno djevičanskom tlu, odnosno tlu koje nikada prije nije bilo korišteno za poljoprivredne svrhe i nije bilo izloženo nikakvim kemikalijama te da žele raditi u ekološkoj proizvodnji jer to u konačnici daje iznimnu dodatnu vrijednost tim proizvodima. 

- Osnovni preduvjet je certificirani sadni materijal (same masline) i neophodno se pridržavati svih agrotehničkih mjera koje su jasno propisane u pravilnicima o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ovakav način proizvodnje je značajno izazovniji od konvencionalne proizvodnje jer je potpuno zabranjeno korištenje bilo kakvih insekticida, pesticida, herbicida i mineralnih gnojiva. Značajno ste izloženiji razvoju bolesti i štetnika - pojasnio nam je Klinac.

Zbog toga što su se odlučili na ekološku proizvodnju, nadležna tijela vrše analize tla, analize ploda te analize lista i na kraju, samog proizvoda. No, osim toga, nadležna tijela su ovlaštena i za nadzor samog poslovanja te imaju mogućnost nadzora nad nabavkom materijala. Klinac ističe da su kontrole od strane Hrvatske i Europske Unije poprilično rigorozne, no to je svakako dobra stvar jer smo onda uvjereni da su proizvodi onakvi kakvi trebaju biti te da nema kršenja pravila.

- Svijest o ekološkoj proizvodnji i o značaju ekoloških proizvoda još uvijek nije na odgovarajućoj razini, ali možemo reći da se u zadnje vrijeme bilježe određeni pomaci. Osnovni problemi su zapravo neinformiranost potrošača i konzumenata o blagodatima proizvoda iz ekološke proizvodnje - objašnjava Klinac.

Nadin - najekološkije mjesto u Hrvatskoj

Klinac nas je proveo i kroz njihove maslinike u Nadinu. Tamo smo došli taman dok je trajala berba maslina pa smo iz prve ruke mogli pratiti cijeli proizvodni proces. Berba maslina traje u prosjeku tridesetak dana i nekoliko desetaka ljudi to obavlja. Ubrani plodovi u četiri do osam sati nakon branja idu na preradu u uljaru u Nadinu. A ono što je još zanimljivo je i da je Nadin proglašen najekološkijim mjestom u Hrvatskoj.

U svojoj ponudi imaju dva brenda maslinovog ulja - Kota i Mati. Kota je dobila ime kao skraćenica od Ravnih Kotara, a Kota također i simbolizira najsjeverniju geografsku točku na kojoj raste, inače južnodalmatinska sorta, Lastovka. Drugi brend, Mati, ime je dobio po vjekovnoj hraniteljici Dalmacije - maslini, koju se od davnina u južnim krajevima nazivalo majkom.

Brend Kota se sastoji od četiri različita proizvoda - monosortna ulja autohtonih hrvatskih sorti Oblice, Bjelice i Lastovke te višesortnog ulja - Bled, sastavljenog od navedene tri sorte.

Njihova ulja 'pokupila' su mnoštvo nagrada

- Naša maslinova ulja ostvarila su niz zapaženih rezultata i uspjeha. Jedno od posljednjih je titula apsolutnog šampiona 'Noćnjaka' 2023. godine, a dobili smo platinum nagrade i zlatne medalje i na natjecanjima u Japanu, New Yorku, Londonu, Berlinu, Italiji i Dubaiju - s ponosom ističe Klinac.

Također, u 2023. godini su uvršteni, kao jedino dalmatinsko maslinovo ulje, u renomirani svjetski vodič 'Flos Olei'. Iako naši maslinari bilježe brojne uspjehe u svijetu, Hrvatska je i dalje po listi konzumacije maslinovog ulja u mediteranskim zemljama na samom dnu.

- To nije dobra vijest za nas. Hrvati konzumiraju značajno manje maslinovog ulja od Španjolaca i Grka. Također, nismo dovoljno informirani o razlikama u kvaliteti maslinovog ulja i svim benefitima koja ulja iz ekološke proizvodnje donose - govori nam.

No, njih to ne zaustavlja, štoviše, imaju još više planova za naredne godine. Bliži im se i kraj sudjelovanja u međunarodnom znanstveno-istraživačkom projektu koji ima za cilj dokazati nedostatnost trenutne globalne klasifikacije maslinovog ulja, na način da je potrebno uvesti i premium kategoriju.

- Savjet svima koji kreće u ovakav posao je naoružati se velikim strpljenjem i istrajnošću. Ovo nije posao od kojega ćete se obogatiti, ali imate priliku stvoriti drugačiji i mirniji način života - zaključuje Klinac.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nucci i Zera otkrili: 'Spotovi nam koštaju oko 15.000 eura'
VELIKI INTERVJU

Nucci i Zera otkrili: 'Spotovi nam koštaju oko 15.000 eura'

Gosti velikog intervju su Nucci i Zera. Otkrili su nam koje su najneugodnije scene doživjeli na nastupima, s kim planiraju duete, koliko im sada koštaju spotovi i što planiraju u budućnosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...