Obavijesti

Video

Komentari 68

Misterij i nakon pola stoljeća: Tajne iza rešetaka Alcatraza

Misterij i nakon pola stoljeća: Tajne iza rešetaka Alcatraza
3

Jedan od najpoznatijih turističkih destinacija u San Franciscu otok je koji je manji od četvornog kilometra. No 26 godina na otoku je postojao jedan od najpoznatijih zatvora ikad. Zatvoren je 28. ožujka 1963. godine

VIDEO

Zatvor Alcatraz bio je poznat kao posljednja postaja za najokorjelije kriminalce koji su sijali strah i trepet diljem SAD-a. Prvih 137 zatvorenika stiglo je u saveznu kaznionicu Alcatraz 11. kolovoza 1934. godine. Od tad, pa sve do njegovog zatvaranja ondje su zatvarali razbojnike, ubojice i silovatelje, ali neki su se ondje našli i zbog izbjegavanja plaćanja poreza.

Naravno, riječ je o poznatom gangsteru Alphonse 'Al' Caponeu, koji je u Alcatrazu odslužio većinu svoje kazne. Capone je zbog utaje poreza bio osuđen na jedanaest godina zatvora, no pušten je ranije.

POGLEDAJTE VIDEO: O nekim od zloglasnih kriminalaca snimani su i filmovi

Pokretanje videa...

00:55

Alcatraz je bio poznat i po vrlo strogoj rutini. Zatvorenicima je dnevni raspored bio određen gotovo u minutu, odnosno od 6:30 sati svakog jutra, do 9:30 svake večeri, kada su se gasila i svjetla. Ipak, stražari su zatvorenike brojali i na spavanju. Ukupno trinaest službenih provjera stražari su vršili tijekom dana. Detaljan raspored možete saznati ovdje.

Tijekom 29 godina rada Alcatraza, 36 zatvorenika pokušalo je pobjeći iz zatvora u 14 navrata. Dvojica su pokušala pobjeći dvaput, 23 su uhvaćena živa, šestero je upucano, dvojica su se utopila, a petorica nisu nikad pronađena.

Prema službenim izvještajima,  Frank Morris i braća John i Clarence Anglin su se ugušili u vodama zaljeva. Ipak, mnogi ljudi vjeruju da su uspjeli doći do obale i da se još uvijek kriju. O njima je snimljen i poznati film Bijeg iz Alcatraza.

Najnasilniji pokušaj bijega, 2. svibnja 1946. doveo je do tzv. Bitke za Alcatraz. Poginula su dva stražara, trojica zatvorenika, a stradalo je još 11 ljudi, što stražara, što neumiješanih zatvorenika. Dvojica preživjelih zatvorenika, odgovornih za pokušaj bijega i pobunu, kasnije su pogubljeni.

Tadašnji državni tužitelj, Robert F. Kennedy naredio je zatvaranje Alcatraza i to, ni manje ni više - zbog troškova. Jedan je zatvorenik u Alcatrazu državu koštao deset dolara dnevno, dok su u drugim zatvorima na zatvorenike trošili po tri dolara dnevno. Otprilike 250 zatvorenika te 60 zaposlenika i članova njihovih obitelji, koji su također živjeli na otoku, premješteni su u tada novootvorenu Kaznionicu Sjedinjenih Američkih Država u gradu Marion u Illinoisu.

Travel Stock - California

Alcatraz i dan danas privlači brojne posjetitelje, koji žele na trenutke doživjeti kako su živjeli zatvoreni gangsteri i drugi kriminalci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno