Obavijesti

Video

Komentari 375

Odakle, Vesna? Uz plaću od 12.000 kuna uštedjela milijune

Dva stana u Zagrebu, stan na Braču, udjeli u više nekretnina u Zagrebu, Starigradu i Selinama, poslovni prostor u Zagrebu te čak 330.000 eura ušteđevine... Sve to navela je u svojoj imovinskoj kartici sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Uskok ju istražuje zbog malverzacija tijekom stečajnih postupaka od 2008. godine. Prvoosumnjičeni je stečajni upravitelj Pero Hrkać, kojem je Malenica, tvrdi Uskok, namještala stečajne postupke, u kojima su društva u stečaju oštetili za najmanje 45,7 milijuna kuna. Osim njih dvoje, u istražnom zatvoru završili su Hrkaćeva suradnica Tatjana Kušec te poduzetnik Miroslav Mitak. Nakon ispitivanja u Uskoku Josip Debić je pušten, a među osumnjičenima našao se i poduzetnik Milan Lučić.

Sumnjiče ih da su se udružili u zločinačku organizaciju te da su kaznenim djelima nezakonito pribavili 27,5 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sutkinja Malenica na Trgovačkom sudu radi od ožujka 1996. godine te joj je plaća 12.000 kuna. Češljajući njezinu imovinu, Samostalni sektor za financijske usluge, tzv. porezni Uskok, utvrdio je nesrazmjer od čak 2,33 milijuna kuna.

U imovinskoj kartici, koju je prijavila 2012. godine sutkinja je navela dva stana u Zagrebu, jedan veličine 120 četvornih metara s garažom i drugi veličine 59 kvadrata, oba kupljena na kredit. Nadalje, tu su spomenuti udjeli u nekretninama, stan na Braču veličine 65 kvadrata, Golf 5 star osam godina te ušteđevina u iznosu od 280.000 kuna, za koju je Malenica navela da ju je stekla prodajom dva stana i dvije garaže u Zagrebu. Do sljedeće, 2013. godine, Malenica je uspjela uštedjeti dodatnih 50.000 eura te je prijavila ušteđevinu u iznosu od čak 330.000 eura, koju je objasnila isplatom preostalog dijela od kupoprodaje stanova te nasljedstvom.

Sljedeće, 2014. godine, Malenica je prodala stari Golf 5 i kupila novi Golf 7. Razliku između cijene starog i novog vozila uspjela je namiriti bez zadiranja u ušteđevinu, koja je i dalje 330.000 eura. Još godinu kasnije Malenica u imovinsku karticu prijavljuje i poslovni prostor u Importanne centru u Zagrebu veličine 23 kvadrata.

I taj je prostor pravdala nasljedstvom, a prijavila je i mjesečni prihod od zakupa ili najma imovine u visini od 1250 kuna.

Poreznom Uskoku sporno je stjecanje upravo tog poslovnog prostora u Importanneu te stana u Bolu na Braču. Prostor u Importanneu jedno je vrijeme doista bio u posjedu njezina oca, no na njega je, sumnja Uskok, prenesen kako bi se prikrile malverzacije u slučaju stečaja zlatara Tome Rodića, prijašnjeg vlasnika prostora.

Uskok tvrdi da je prostor dobila kao nagradu za pogodovanje obitelji Rodić kako bi se oni oslobodili dijela zaduženja prema Sberbanku.

Stan u Bolu, utvrdio je “porezni Uskok”, kupila je u svibnju 2010. od strica premijera Andreja Plenkovića, o čemu postoji i kupoprodajni ugovor. Iznos veći od 600.000 kuna morala mu je platiti u gotovini budući da istražitelji nisu utvrdili da je novac podigla s računa ili nešto prodala. Uskok je, kao što to uobičajeno radi u svim korupcijskim istragama u posljednjih nekoliko godina, od suda zatražio blokadu njezine imovine. Istječe joj pravo na žalbu, a njezin odvjetnik Veljko Miljević kaže da još ne zna hoće li se žaliti na rješenje.

- Ona se još nalazi u istražnom zatvoru, koji joj je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Apsurd je da se uopće traži istražni zatvor zbog svjedoka u predmetima u kojima se nekome stavljaju na teret malverzacije stare deset godina - objasnio je Miljević.

Kako doznajemo, svjedoka na koje bi Malenica eventulano mogla utjecati je samo pet te se očekuje da će ih Uskok vrlo brzo ispitati.

Rješenjem o istrazi navodno je obuhvaćeno 60-ak svjedoka u odnosu na sve osumnjičene. Što se tiče opasnosti od ponavljanja djela, ona će nestati nakon što Malenica na sudu dobije suspenziju ili otkaz.

U VIJESTIMA POGLEDAJTE JOŠ:

Najveća kornjača na svijetu zalutala u Jadransko more i nažalost uginula

Vlatka Pokos i njen bivši dečko se sukobili i javno vrijeđali

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 375
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković