Obavijesti

Video

Komentari 0

'Ovo je rekordan SoMo Borac, neke kategorije su jednostavno nadmašile sva očekivanja!'

'Ovo je rekordan SoMo Borac, neke kategorije su jednostavno nadmašile sva očekivanja!'
2

Regionalna nagrada SoMo Borac, ove godine u suradnji s Httpoolom, slavi desetu godišnjicu!, a ove se godine premijerno dodjeljuju nagrade u Media nadkategoriji

VIDEO

SoMo Borac powered by Httpool je regionalna nagrada za kreatore sadržaja u digitalu. Dodjeljuju se prestižne nagrade u čak 14 kategorija i šest država - Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Ove godine za jubilarno deseto izdanje nagrade svečana dodjela bit će po prvi puta u Zagrebu. Tim povodom razgovarali smo s direktoricom nagrade SoMo Borac, Ružicom Vrdoljak Ličinom.  

Stigao je rekordan broj prijava, jeste li to očekivali?

Očekivali smo veliki odaziv i bolje rezultate nego prošle godine (imamo trend rasta svake godine), ali ovo je baš veliki skok. Radi usporedbe, prošle godine smo imali 150 prijava dok ove godine imamo preko 220! 192 prijave su u advertising dijelu, koji je u zapravo ono što je usporedivo sa prošlom godinom. A prvi puta ove godine uveli smo i četiri kategorije za medijski dio i u njemu imamo 29 prijava na što smo jako ponosni. Mislimo da je ovakav format važan za razvoj medijskog tržišta, no uvijek je teško otvoriti nove kategorije, tako da smo i u ovom dijelu ugodno iznenađeni.  

Za koju kategoriju ste dobili najviše prijava, a koja vas je ugodno iznenadila?

SoMo Borac svake godine prati trendove i prema tome po malo mijenjamo kategorije i po potrebi modificiramo postojeće da prate aktivnosti na tržištu. Ono što je zanimljivo ove godine da je baš najviše prijava u novoj kategoriji, DA - Digitalna Aktivacija, čak 44 prijave! To je kategorija u kojoj je primarni cilj bio aktivacija korisnika. Ono što je mene osobno iznenadilo je odaziv u Tech kategoriji, ona uvijek polako i stabilno raste, ali ove godine je baš nadmašila sva očekivanja. Dvije nove performance kategorije imaju, također, impresivan broj radova, što ukazuje na to da je i u tom segmentu digitala nedostajalo prostora za pokazati što radove. Vjerujem da popunjenost neke kategorije lijepo pokazuje i u što se investira i što se događa na tržištu. 

Dodala bi i kvalitetu radova koji su prijavljeni u Media kategorijama - to jednostavno morate pogledati! Short lista je već dostupna, a radove ćete moći vidjeti nakon dodjele SoMo Borac nagrada, 11.11. Short lista za Advertising će biti dostupna u ponedjeljak, 7.11. 

Nakon korona godine, mislite li da je ovo normalan slijed i eksplozija prijava na digitalnom tržištu? 

Mislim da bi se rast digitala vidio u svakom slučaju, sa i bez covida, ali da - covid ga je sigurno ubrzao. SoMo Borac je i tijekom korona godina dodjeljivao nagrade samo u online formatu i broj prijava u te dvije godine je također kontinuirano rastao.  Meni se čini da je najviše radova trebalo biti baš tokom covid godina jer je sve prešlo ‘online’ u tom periodu. No, pritisak koji je tada bio na svim dionicima digitalnog tržišta vjerojatno nije ostavio dovoljno prostora da se sve prijavi, pa se to očito dogodilo sada. 

Ovogodišnji SoMo Borac donosi i neki promjene, o čemu se točno radi i što je utjecalo na to?

SoMo Borac ove godine slavi veliki jubilarni deseti rođendan a zadnje dvije godine je dodjela nagrada bila online zbog covida i te dvije stvari su nas ponukale da dobro promislimo što smo radili i gdje se vidimo. Ono što smo zaključili da naša misija okupljanja digitalaca i edukacija svih regionalnih tržišta kroz predstavljanje najboljih radova ima još puno prostora i da mu trebamo dati više. To je značilo i uključivanje digitalnih izdavača, odnosno medija - oni su zadnjih godina pokazali puno sjajnih digitalnih projekata i smatramo da trebaju dobiti prikladan prostor da to pokažu. Prirodno je da se oni nalaze zajedno sa ostatkom digitalne zajednice i da učimo jedni od drugih. Uz četiri nove kategorije koje su primarno za digitalne izdavače, dodali smo i u Advertising dijelu i dvije performance kategorije - SoMo Growth i SoMo Global (kampanje koje kompanije koje iz regije rade za globalna tržišta) te promijenili mjesto održavanje dodjele nagrada. SoMo Borac se do sada održavao u Rovinju u sklopu Weekend Media Festivala. Jako smo ponosni i zadovoljni našom suradnjom s Weekendom, ali željeli smo staviti potpuni fokus na digital. 

SoMo Borac 2022. realiziran je u partnerstvu sa Httpoolom, što vas je točno spojilo i kako je došlo do suradnje?

Httpool je dio Aleph grupe i predstavnik je vodećih digitalnih medijskih platformi (Facebook, LinkedIn, Snapchat, Twitter…) u Hrvatskoj i regiji. Pruža lokalnu podršku tvrtkama i brendovima u maksimiziranju njihovih ulaganja u oglašavanju i postizanju poslovnog uspjeha. Nastavno na to, partnerstvo sa SoMo Borcem je došlo potpuno prirodno jer je prilika za jačanje regionalnog znanja, s ciljem maksimiziranja povrata investicije oglašivačima.

Na samom eventu, 11.11. u Hali, Httpool nam u suradnji sa Snapchatom priprema i nekoliko sjajnih aktivacija, između ostalih i regionalno premijerno pokazivanje Pixy, leteće kamere koja će se na eventu moći i testirati! 

Uz to, Httpool je nedavno objavio i besplatnu edukacijsku platformu za sve koji žele naučiti više o digitalnom advertisingu, toplo preporučujem za sve koji su zainteresirani za digitalno oglašavanje.

I za kraj, hoće li u Hali biti party za pamćenje? 

Neupitno! Na jednom mjestu se okupljaju svi glavni predstavnici regionalnog digitalnog tržišta - predstavnici digitalnih izdavača, sturtupa, scaleupa, tvrtki, agencija i drugi. Iako rade u digitalnom svijetu, poznato je da je to ekipa koja se zna dobro zabaviti! A uz SoMo Party powered by Leanpay na kojem nastupaju ABOP i Kukus, nitko neće ostati ravnodušan.

Pogledaj video: 

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest