Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prodano! Titov stan u N. Yorku kupio biznismen za 76 mil. kn

U ZADNJI ČAS Stan koji je Tito kupio za 100.000 dolara 1975. godine koristili su veleposlanici SFRJ. Nakon raspada države, stan s 13 soba na Manhattanu zjapio je prazan i propadao

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Tristan Harper, američki trgovac nekretninama koji u ime agencije Douglas Elliman prodaje nekretnine bivše SFRJ u New Yorku, Bernu, Bonnu i Tokiju, objavio je da je 31. svibnja zaključena prodaja penthousea 16/17B na Park aveniji 730 na Manhattanu.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI 

Riječ je o dvoetažnom stanu s 13 soba, od čega su četiri spavaće. Stan ima četiri terase i tri kamina. Jugoslavija je taj stan kupila 1975., dok je Tito još bio živ, za potrebe tadašnjeg veleposlanstva u UN-u.

Foto: DOUGLAS ELLIMAN Zgrada u kojoj se nalazi stan u potkrovlju

Stan u elitnoj četvrti propadao je posljednjih 25 godina, otkako ga je napustio posljednji ambasador SFRJ. Zbog toga su ga nazivali Titovim ‘stanom duhova’.

- Tito nikad nije ni prespavao u njemu - kaže nam posljednji stanar tog penthousa, nekadašnji jugoslavenski ambasador Darko Šilović, dodajući kako je riječ o velikom stanu s kojega ne puca pogled na grad jer nije dovoljno visoko. Iako se prodavao po početnoj cijeni od 18 milijuna dolara, države sljednice SFRJ pristale su na prodaju za 12 milijuna dolara, koju je ponudio zasad anonimni financijaš iz New Yorka.

Photos of 854 5th Ave for broker Tristan Harper of Douglas Elliman NAJJAČA 'ROBA' NA MANHATTANU Tajna vile od 310 milijuna kn: Tu se Tito skrivao od ubojica...

Sam čin potpisivanja kupoprodajnih ugovora u četvrtak trajao je više od tri sata jer su predstavnici država morali potpisati sve potrebne dokumente. Svaki od predstavnika potpisao se najmanje 150 puta!

Foto: Douglas Elliman Real Estate Foto: Douglas Elliman Real Estate Foto: Douglas Elliman Real Estate Foto: Douglas Elliman Real Estate Foto: Douglas Elliman Real Estate

Novi vlasnik morat će renovirati stan i ukloniti azbestni materijal, stare boje na bazi olova, zamijeniti sve prozore...

Reporterka Expressa, koja je stan posjetila prije dvije godine, bila je užasnuta zatečenim stanjem.

- Da se tijekom zabava za Halloween u New Yorku moglo ući u nekadašnju rezidenciju jugoslavenskog ambasadora pri UN-u smještenu u zgradi na Park aveniji, ambijent bi bio više nego prikladan za najstravičniju noć u godini - pisao je Express:

- Nekoć raskošan dvoetažni stan od dvjestotinjak kvadrata ne samo da zjapi prazan pune 24 godine (od odlaska zadnjeg veleposlanika), nego je u vrlo derutnom stanju: sa zidova se ljušti boja, komad žbuke s plafona opao je nasred dnevnog boravka, namještaj i tepihe nagrizli su vlaga i zub vremena, na Titovim portretima i umjetničkim slikama debeli je sloj prašine, prljavština se nakuplja u kaminima, a prozori propuštaju tako da vjetar šušti kao kroz kuću duhova. Takva slika, poput seta za horor film, povlači se kroz 14 prostorija: četiri spavaće sobe, tri gostinske (ili za poslugu), dnevnu sobu s bibliotekom, kuhinju i blagovaonicu te pet kupaonica. Neočekivan prizor za takvu, nekoliko desetaka milijuna dolara vrijednu nekretninu, koja se nalazi na broju 730 Park avenije, jedne od najprestižnijih i za život najskupljih ulica, smještene na Upper East Sideu, četvrti Manhattana poznatoj po vrlo imućnim stanovnicima, pretežno Židovima. O važnosti Park avenije svjedoči i crtica iz serije “Seks i grad”, kad se Charlotte York “nateže” s bivšom svekrvom Bunny MacDougal želeći da joj nakon bračnog kraha ostavi isključivo – ključeve skupocjenog stana na zvučnoj adresi.

Foto: Douglas Elliman Real Estate Potpisivanje prodaje stana trajalo je više od tri sata

Stan će, dakle, zahtijevati temeljito renoviranje, a procjenjuje se da će zbog svih tih zahvata cijeli proces renoviranja trajati najmanje tri godine. Naime, zgrada se, prema propisima, smije obnavljati samo u ljetnom periodu, od lipnja do rujna. Iz agencije za nekretnine ističu da je zato bilo važno zaključiti prodaju do kraja svibnja, inače bi kupac odustao. Sve države su u kratkom roku od samo mjesec dana uspjele osigurati potrebnu dokumentaciju.

Foto: Douglas Elliman Real Estate Primopredaja ključeva

Kupac je platio i dodatne troškove koji iznose oko milijun dolara, što znači da je kupac ukupno platio više od 13 milijuna dolara (oko 82 milijuna kuna). Iz agencije s nekretninama ističu da bi stan vrijedio znatno više od 18 milijuna dolara da je u boljem stanju. Međutim, proteklih desetljeća je propadao, što se jasno vidi i na fotografijama. Jugoslavija je za taj stan 1975. iskeširala 100.000 dolara. Nalazi se na 16. i 17. katu s četiri terase. S tri terase pogled puca na cijelu istočnu stranu Manhattana i East Rivera, a tek se s jednog balkona može vidjeti zalazak sunca nad Central Parkom i djelić Madison avenije.

Prodaju su morale odobriti vlade pet država sljednica bivše Jugoslavije (Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH i Crna Gora). Kako je za klix.ba rekao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, od ukupno 12 milijuna dolara, čak 3,3 milijuna će se morati platiti za troškove održavanja stana od 1995. godine, što je u skladu s propisima koji važe u New Yorku.

- Od ostatka Bosni i Hercegovini pripada 15 posto, što iznosi oko 1,324.000 dolara. Najviše su dobili Srbija, Hrvatska i Slovenija - dodao je Crnadak.

- Hrvatska će dobiti oko 2,04 milijuna dolara - rekao nam je odlično upućen izvor iz hrvatskih diplomatskih krugova.

- Naša država u podjeli diplomatske imovine dobiva svaki put po 23,5 posto, što god da se proda - stan, kuća, slika, bilo koji dio diplomatske imovine koji je ušao u sukcesijsku masu. Sve ide po tom ključu. Sukcesija, inače, ima više aneksa. Aneksom B regulirana je sukcesija diplomatsko konzularne imovine i ovo se rješava u okviru tog procesa.

Inače, u zgradi nema razvikanih imena, jedino je prvi susjed Mike Wallace, bivša TV zvijezda i voditelj informativne emisije “60 Minutes”, koji je živio u stanu s druge strane hodnika sve do smrti 2012. Njegov stan je tad prodan za 20 milijuna dolara. Samu zgradu, sagrađenu 1928. od crvene cigle, na Park aveniji između 70. i 71. ulice, projektirao je u neorenesansnom stilu arhitekt Lafayette A. Goldstone, a većina od četrdesetak stanova su dupleksi.

 

Message