Obavijesti

Video

Komentari 1

Tomislav Goluban: 'Ako želite biti gazda usnoj harmonici morate proizvesti jedan ton'

Tomislav Goluban: 'Ako želite biti gazda usnoj harmonici morate proizvesti jedan ton'
3

Tomislav Goluban hrvatski je blues glazbenik i svirač jedinog instrumenta koji proizvod zvuk na udah - usna harmonika. Ako ju želite naučiti svirati ili ste se pitali kako to funkcionira, evo kratke školice u sedam koraka.

Cure se znaju šaliti da se sigurno dobro ljubim pošto znam svirati usnu harmoniku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Istina ili ne, Tomislav Goluban je zasigurno jedan od rijetkih glazbenika i skladatelja na usnoj harmonici u Hrvatskoj. U videu 7 levela možete pogledati malu školicu sviranja usne harmonike. 

Svirati usnu harmoniku nije 'skup sport'. Izuzetno ju je lako nabaviti kao i naučiti svirati. Jedino morate osvijestiti da ovaj instrument proizvodi zvuk i na izdah i na udah.

Bjelovar: Tomislav Goluban održao koncert i predavanje o usnoj harmonici

- Ako želite biti gazda usnoj harmonici morate naučiti proizvesti jedan čisti ton, nakon toga možete sve - otkrio je Goluban osnovnu lekciju. 

Također, za sviranje usne harmonike potrebne su vam i ruke kao dio instrumenta, ali i vaše uši jer je izuzetno bitno slušati.

Bjelovar: Tomislav Goluban održao koncert i predavanje o usnoj harmonici

- Ne mogu vas naučiti svirati usnu harmoniku kao recimo klavir. Na klaviru učite koju tipku stisnuti, ali ovdje ne možete vidjeti točno što radim jer se sve događa unutra - objasnio je Tomislav Goluban pokazujući na trbuh. 

Idealni žanr glazbe za usnu harmoniku su blues i rock, a koje izvođaće slušati te kako zvuči vlak u pokretu na usnoj harmonici pogledajte u videu na YouTube kanalu i Facebook profilu 24sata. 

Pogledajte video:

Pratite nas i na društvenim mrežama TikTok-u, Instagram-u i LinkedIn-u