Video

Komentari 45

Toni Milun: 'Ako dođemo do 16 tisuća zaraženih, sustav pada'

Toni Milun: 'Ako dođemo do 16 tisuća zaraženih, sustav pada'

Matematičar i profesor Toni Milun u novom videu na JoomBoosu youtuberici Niki Pavičić je odgovorio na najvažnija pitanja o širenju korona virusa i objasnio kako se virus širi u brojkama

Širenje ovog virusa ne ide linearno, već eksponencijalno. To, otprilike, znači da su virusu potrebna otprilike dva dana da se broj zaraženij u svijetu udvostruči i brojka zatim sve više i više raste, objasnio je Milun slikovito, na jednom komadu papira.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kad ga je Nika pitala kada se očekuje veliki skok u broju zaraženih u Hrvatskoj, Toni je rekao kako će se širenje događati linearno, odnosno sporije, još narednih par dana, a zatim krivulja i broj zaraženih ovisi o našem ponašanju.

Sve ovisi o našem ponašanju

- Mi smo najvažnija karika. Moramo se pridržavati toga da ne idemo van, slušati savjete stručnjaka i ostati doma, kaže.

Mnogo ljudi, također, zanima ide li Hrvatska treutno prema vrhuncu broja zaraženih ili će taj broj još dugo, dugo rasti. Evo što Milun kaže na to.

- Da, svaki se dan približavamo vrhuncu, imamo sve više i više oboljelih. I kad dođemo do određenog rasta, neko ćemo se vrijeme na njemu zadržati. Kad dođemo na brojku od 150-ak zaraženih dnevno, nekoliko će dana biti tako, a onda će se brojka početi spuštati. Naravno, ako budemo pažljivi i ako slušamo upute te ne izlazimo van, objašnjava.

Naš zdravstveni sustav ima određene granice

- Najcrnji scenarij bio bi da preskočimo vlastite kapacitete. Mi u Hrvatskoj imamo oko 800 respiratora. Kad bi se, recimo, razboljelo 16.000 ljudi, a njih otprilike 5 posto treba pomoć respiratora pri liječenju, mi bismo bili na rubu i naš sustav to ne bi mogao podnijeti, govori Milun te još jednom apelira na sve da budu odgovorni kako do tog scenarija uopće ne bi došlo.

Što je još Milun rekao te kakva su njegova predviđanja epidemije u Hrvatskoj, pogledajte u videu na JoomBoos YouTube kanalu.