Obavijesti

Video

Komentari 8

'U dvorcu Bosiljevo rođena je Katarina Zrinska, bio je pun oružja i zlata, a sada propada'

'U dvorcu Bosiljevo rođena je Katarina Zrinska, bio je pun oružja i zlata, a sada propada'

U novoj epizodi serijala 'Napušteno-zapušteno', posjetili smo dvorac Bosiljevo. Kako nekad bajkoviti dvorac izgleda, saznajte na našem YouTube kanalu i na Videoteci 24sata

VIDEO

Ovaj dvorac je zadnji puta bio u upotrebi 1980. godine. Služio je kao vojarna i ugostiteljski objekt. Ranije, bio je najpoznatiji kao mjesto gdje su se kroz povijest čuvale brojne neprocjenjive umjetnine, antikviteti i arhivi, najavio je voditelj serijala 'Napušteno-zapušteno', novo mjesto koje smo posjetili - dvorac Bosiljevo, srednjovjekovnu utvrdu plemićke obitelji Frankopan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ekipa Croatia Infiltrationa, u suradnji s 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJOM, pokrenula je serijal "Napušteno-zapušteno". Svake subote na YouTube kanalu 24sata, u Videoteci 24sata, na našim profilima na Facebooku, TikToku i Instagramu, moći ćete pratiti dokumentarce o mjestima i objektima u Hrvatskoj koji su u prošlosti imali veliko značenje, a sad, nažalost, većina njih propada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dvorac se nalazi na trasi nekadašnje Karolinške ceste, a u 14. stoljeću njime je zagospodarila jedna od najpoznatijih plemićkih obitelji - Frankopani. To područje je bilo u stalnoj opasnosti od turskih napada i pljačke. Neuspješno su ga napadali u nekoliko navrata, a Frankopani mu ostaju gospodari sve do poznate urote 1671. godine kada je opljačkan.

POGLEDAJTE I EPIZODU S GOLOG OTOKA:

- Kada povjesničari spominju ovaj dvorac, vole navesti da je tu čuvana velika količina oružja, više od 500 dragocjenih knjiga i mnoštvo predmeta od srebra i zlata koje su Frankopani nabavljali s raznih strana. Danas je dvorac prazan i mnoštvo tih predmeta su izgubljeni - objasnio je Justinijanović.

Dvorac je sada zapušten. Pun je šišmiša, uništenog parketa i prozora, no ostaci starog zlatnog doba još su vidljivi. Na zidovima možemo vidjeti i japanske motive, koji su napravljeni nešto kasnije, kada se i dvorac prenamijenio u ugostiteljski objekt. Kroz cijeli dvorac se protežu i ukrašeni stropovi.

Za dvorac se veže i priča kako je u njemu rođena Katarina Frankopan, odnosno Katarina Zrinska. Većina dvorca je bila obnovljena i na pod su bili postavljeni parketi, no jedna od kule još daje srednjovjekovni 'štih' te je uređenje puno starije nego ostatak dvorca.

POGLEDAJTE I EPIZODU IZ RESORTA HALUDOVO:

- Nakon što su Fran Krsto Frankopan i Petar Zrinski u Novom Mestu dekapitirani 1671. godine, slijedi konfiskacija dvorca od strane austrijske vlasti. Potom je uslijedila česta izmjena vlasti koja nije služila dvorcu, a tek u 19. stoljeću, dvorac Bosiljevo pronalazi vlasnika koji će se brinuti o njemu - pojašnjava Justinijanović.

Dvorac je preuzeo maršal Laval Nugent. Bio je zaljubljenik u Hrvatsku i ove posjede želio udahnuti novi život. Htio se povezati s ovom plemićkom obitelji. Obnovio je stari grad Bosiljevo, opremio ga najskupljim inventarom te je Bosiljevo postalo najbogatije opremljen i uređen dvorac čitave Hrvatske.

- Stari grad je dva puta obnavljan. Prvi put je obnovljen u 19. stoljeću kada je vlasnik bio Nugent, a drugi put ga je obnovio riječki veletrgovac Ante Cosulich de Pećine, koji ga je kupio 1911. godine - pojasnio je voditelj Justinijanović.

U prvoj obnovi su na ulazu dodana dva sitna tornja, a kapela s kulom izgubila je krov i terasu. Prilikom druge obnove, u cijelosti su uništene sve autentične i povijesne vrijednosti dvorca. Neki stari objekti su srušeni, dok su novi izgrađeni. Ugrađeno je mnogo betona, a sobe su opremljene parketima i suvremenim namještajem.

- Nakon toga, uslijedio je proces stagnacije, a nakon Drugog svjetskog rata, dvorac je nacionaliziran. Zadnji put je dvorac korišten u 70-im godinama prošlog stoljeća kada je ovo bio ugostiteljski objekt - rekao je voditelj.

No, 90-ih godina, uslijedio je dobro poznati scenarij gotovo svih napuštenih objekata u Hrvatskoj - rat i složeni imovinsko-pravni odnosi. Dvorac je sada u sada u državnom vlasništvu i njime upravljaju četiri državna tijela.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Nekada mjesto bogate povijesti, skupog namještaja i slavnih povijesnih ličnosti, danas propada. Sobe su pune šišmiša, brojni kipovi i kamenja u i oko dvorca su ukradeni, a objekt posjećuju samo rijetki turisti, iako je ulazak u njega zabranjen.

Cijelu epizodu iz dvorca Bosiljevo pogledajte na našem YouTube kanalu. Serijal 'Napušteno-zapušteno' te svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU pratite na našem YouTube kanalu, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang