Obavijesti

Video

Komentari 17

VIDEO Podzemni grad koji može preživjeti nuklearni udar. Srbi su ga minirali dok su bježali

VIDEO Podzemni grad koji može preživjeti nuklearni udar. Srbi su ga minirali dok su bježali
3

U novoj epizodi serijala 'Napušteno-zapušteno', posjetili smo Golu Plješivicu - mjesto koje čuva brojne vojne tajne. Video pogledajte na našem YouTube kanalu i Videoteci 24sata

VIDEO

Radarski sustav JNA rasprostranjen je kao paukova mreža preko svih vrhova bivše države. Zamisao je bila da se svi vrhovi umreže sustavom koji detektira sve letjelice te bilo kakve sumnjive radnje koji mogu predstavljati prijetnju opstanku SFRJ, rekao je Luka Justinijanović u novoj epizodi serijala 'Napušteno-zapušteno' u kojoj smo posjetili 'Oči Jugoslavije' - Golu Plješivicu

POGLEDAJTE VIDEO:

Ekipa Croatia Infiltrationa, u suradnji s 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJOM, pokrenula je serijal "Napušteno-zapušteno". Svake subote na YouTube kanalu 24sata, u Videoteci 24sata, na našim profilima na Facebooku, TikToku i Instagramu, moći ćete pratiti dokumentarce o mjestima i objektima u Hrvatskoj koji su u prošlosti imali veliko značenje, a sad, nažalost, većina njih propada.

Takvi objekti bili su tajni, strogo čuvani od očiju javnosti, napravljeni da bi i preživjeli nuklearne napada, a danas većina njih propada. Gola Plješivica bila je jedan od najvažnijih radarskih položaja u bivšoj Jugoslaviji. Bivša radarska baza nalazi se iznad aerodroma Željava. 

- Osim samih radara i kuće koja je služila za operativu, većina objekta je sakrivena u sofisticiranim tunelima koji se nalaze ispod nas. U podzemlju se nalazi i aerodrom Željava, najmoćnije skriveno oružje bivše države. Bilo je to mjesto na kojem su bojni avioni izlijetali iz planine s ciljem sprječavanja neprijateljskih aktivnosti - objasnio je Justinijanović.

POGLEDAJTE I EPIZODU S GOLOG OTOKA:

Jedan od najčuvanijih tajni bivše Jugoslavije nalazi se nedaleko od Nacionalnog parka Plitvička Jezera kojeg milijuni posjećuju, a nisu svjesni što se nalazi gotovo pred njihovim nosom. Put do samog vrha zahtjeva da u više navrata izađete iz Republike Hrvatske i pređete u Bosnu i Hercegovinu te se i sam vrh nalazi na granici.

Zgrada u koju smo ušli, koristila se kao maskirni ulaz u objekt koji se nalazi ispod nas. Zgrada je uništena tijekom Domovinskog rata. Bila je okupirana od strane vojske tzv. Republike Srpske Krajine. Oni su objekt panično napustili i minirali zato je većina i uništena.

 - Unutar zgrade nalazi se jedan od ulaza u podzemni objekt u kojem su se odvijale sve vojno-operativne stvari. Dimenzije komplicirane mreže teško je dočarati jer se uvijek nalaziš u uskim tunelima. U prostorijama još uvijek vidimo da su ostali neki agregati. Nakon što je u akciji Oluja, Hrvatska preuzela objekt, doselile su se UN-ove snage kako bi nadzirali situaciju u regiji - govori Justinijanović.

Oni su objekt koristili kao komunikacijsko središte, a njihovi tragovi vidljivi su na zidovima. Monotoni prostor odlučili si ukrasiti raznim grafitima. Na zidovima možemo vidjeti britansku zastavu, grb Liverpoola, razne stripove te pejzažne motive.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

- Boravili su tu do 2004. godine. Nisu imali najluksuzniji smještaj, ali na samom vrhu su imali najljepši pogled. Uz spavaće sobe, imali su i teretanu što je vidljivo po uništenim spravama koje su još uvijek tu. Koristili su puno boja u svojim slikama kako bi 'ubili' tu monotoniju tunela i zidova koji su ih okruživali - objašnjava voditelj.

Kako izgledaju 'Oči Jugoslavije', saznajte u novoj epizodi serijala 'Napušteno-zapušteno'. Serijal i svu 24sata ORIĐIĐI PRODUKCIJU možete pratiti na našem YouTube kanalu, Videoteci 24sata, našim Facebook, TikTok i Instagram profilima te na 24sata.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Šebalj: 'Prvi napravi sigurnosni koridor'; Vatrogasac: 'Velika greška je raditi nagla kočenja...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Prvi napravi sigurnosni koridor'; Vatrogasac: 'Velika greška je raditi nagla kočenja...'

Nova epizoda, novi gost u studiju Tko je kriv? Vatrogasac nam je objasnio situacije u kojima se nalaze kao vozači vozila s prednošću prolaska. Pogledajte i detalje u kojima se nisu slagali s Jurom Šebaljem...

Nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja': Ovo su najčudniji stereotipi o Talijanima?!
POGLEDAJTE VIDEO

Nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja': Ovo su najčudniji stereotipi o Talijanima?!

Na JoomBoos YouTube kanalu izašla je nova epizoda zabavnog serijala 'Kulturneja'. Influenceri Alen Žigić i Petra Dimić u novoj su epizodi otkrili najčudnije stereotipe o Talijanima i saznali - jesu li točni?!
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti