Obavijesti

Video

Komentari 49

Vodeni pakao u Zadru: Stradale dvije operacijske sale u bolnici

Evo, preživjeli smo. Spašavamo stvar. Na Jedinici intenzivnog liječenja nije bilo kritičnih pacijenata kad je krenulo curiti sa stropa - kazao nam je dr. Edi Karuc iz Jedinice intenzivnog liječenja...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

02:37

Apokalipsa. Opći potop. Armaggedon. To su samo neki od komentara građana na grmljavinsko nevrijeme s jakim pljuskovima koje se u ponedjeljak ujutro sručilo na Zadar.

Iako se svako iole značajnije nevrijeme najavljuje danima unaprijed, o oluji koja je potopila dijelove grada i prouzročila potpuni kolaps prethodno nije bilo ni riječi.

- Nebo se potpuno otvorilo. Putovao sam jutarnjim autobusom u školu i zbog kiše smo u koloni čekali tri sata. Tad je bilo ‘samo’ četrdesetak centimetara vode - ispričao nam je čitatelj (18) iz Pomorske škole Zadar. Nastava je u toj školi, kao i u ostalim zadarskim školama, odgođena zbog poplave. Kako je naveo naš čitatelj, bus se na kraju ipak uspio probiti kroz potopljene ulice do škole, no kad je stigao do nizbrdice kojom se spušta prema kolodvoru, kiša je na ulicama tekla poput rijeke.

- Voda je tekla od groblja pa skroz do mora - dodao je čitatelj.     

Garaža trgovinskog centra Supernova zaplivala je do krova. Unutra su potpuno uništeni svi automobili, potopljeni preko krovova kao podmornice.

Vatrogasci su imali pune ruke posla. Spašavali su i dva vozača čije je automobile vodena bujica jednostavno odnijela. Voda iz vodovodnih cijevi nije za piće jer je zbog poplava zamućena. Zbog kišnih bujica neke su ceste bile u potpunosti zatvorene za promet. Zadarsko gradsko groblje izgledalo je poput jezera iz kojeg nisu virili čak ni križevi grobnih spomenika, a vodene bujice tekle su preko, a ne ispod mosta koji vodi do groblja. Na području Bilog briga u Zadru voda je došla i do kuća.

- Uopće se ne može izlaziti iz kuće. Ne možemo otići ni do dućana. U par navrata je nestalo struje. Borimo se kako znamo, stavljali smo ručnike, kantama pokušali isprazniti vodu koja se nakupila posvuda. A proći će valjda - ispričao nam je čitatelj (21) u čijem je dvorištu kiša jučer oko podneva dosegnula razinu od pola metra. Njegov djed Ante, koji je inače ribar, iz šale je obukao ribičke čizme i krenuo u “ribolov” iza kuće.

Rijeka oborinskih voda tekla je i na prilaznim cestama prema Zadru. Bujica je satima neumorljivo nosila automobile. Brojni Zadrani u očaju su se šalili kako se uvodi trajekt od Poličnika u zadarskom zaleđu do Preka na otoku Ugljanu. Školarci su pokisli na putu do škola, od kojih je većina u jutarnjoj smjeni, a popodnevna nastava je redom otkazana. U gradu je zavladao potpuni kaos i nastao prometni krkljanac jer su oborinske vode stvorile jezera u svakoj udolini ceste.

Ljudi su negodovali jer izdvajaju novac za oborinske vode na svakom računu za potrošnju vode, a opet im svaka jača kiša potopi dijelove grada. Problem s odvodom nije riješen i zato ceste poplave, a vodeni mlazovi izbijaju šahtove iz ležišta.

Probleme s velikom količinom kiše imali su i otočani. Na Ugljanu su poplavile benzinska crpka i trgovina, a u mnogim kućama potopljena su prizemlja i podrumi, u kojima je napadalo i po pola metra vode.

- Pješački most koji spaja stari grad Nin je uništen, bujica ga je razorila oko sredine. Pješaci su stajali na početku mosta i držali se za glavu pitajući se kako će prijeći na drugu stranu. Most koji je napravljen za aute je također potopljen i neprohodan. Svi koji se trenutačno nalazimo na otoku smo zarobljeni - rekao nam je čitatelj iz Nina.

Na zadarskom Autobusnom kolodvoru je zbog udara groma nestalo struje. Rampa kolodvora u tom je trenu bila spuštena, pa je i promet autobusa i drugih vozila neko vrijeme bio blokiran. U kišom potopljeni Zadar u ponedjeljak popodne došli su premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Na terenu su sve raspoložive ekipe, koje nastoje pomoći ljudima. Promet je u najvećoj mjeri normaliziran. Vatrogasna društva dolaze pomoći i iz obližnjih županija, iz Ličko-senjske i Šibensko-kninske te Splitsko-dalmatinske - rekao je premijer i građanima poručio da prije korištenja svakako prokuhaju vodu jer je došlo do miješanja oborinskih voda i pročistač je poplavljen.

Dežurna prognostičarka u DHMZ-u, Marija Mokorić, ispričala nam je kako je u Zadru u ponedjeljak palo čak 200 litara kiše po četvornome metru.

- To je vrlo ekstremno. U Šibeniku, koji nije daleko od Zadra, usporedbe radi, palo je tek desetak litara po četvornome metru. U prirodi je sve moguće - rekla je Mokorić i dodala kako je velika kiša u Zadru rezultat pomicanja vjetra te pritjecanja vlage i svježeg zraka. Ista situacija, istaknula je, dogodila se prije 31 godinu kad je u Zadru u pola dana palo također 200 litara.

- Velik je kontrast jako toplog vremena i suhe atmosfere. Kad iznenada dođe vlažniji zrak, događaju se ovakvi ekstremi - zaključila je Mokorić.     

Odgodili su operacije, dvije sale su uništene     

Obilna kiša nanijela je prema prvim procjenama milijunsku štetu u zadarskoj Općoj bolnici.

Najviše štete je pretrpjela Kirurgija i Jedinica intenzivnog liječenja. Oštećena je oprema, otkazane su brojne operacije kao i specijalistički pregledi. Kako saznajemo od četiri sale na odjelu kirurgije dvije su poprilično uništene.

- Evo, preživjeli smo. Spašavamo stvar. Na Jedinici intenzivnog liječenja, nasreću, nije bilo kritičnih pacijenata kad je krenulo curiti sa stropa - kazao nam je dr. Edi Karuc iz Jedinice intenzivnog liječenja zadarske bolnice. Dodaje kako su se bojali da se ploče na plafonu ne natope i otpadnu na pacijente u krevetima.

- Petero pacijenata premjestili smo u susjednu sobu koja nije prokišnjavala ili na druge odjele. Premjestili smo i opremu, da je spasimo i da je se što manje uništi. Problem je i na hitnom prijemu gdje curi i na kirurgiji gdje smo odgodili sve operacije koje nisu hitne - opisao nam je dr. Karuc.

U vijestima pogledajte i ove priče:

- Križevci: Grade joj cestu samo 73 centimetra od kuće

- Australski stručnjaci: Lijekom možemo zaustaviti melanom

- Ines iz "Ljubav je na selu": Pale me visoki i mladi sportski tipovi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode