Obavijesti

Vrtna zabava u Maksimiru u srijedu 7. listopada od 16 sati

Vrtna zabava u Maksimiru u srijedu 7. listopada od 16 sati
4

Gastro delicije od svježeg povrća za degustaciju, vrtne radionice, glazba..samo je dio vrtne zabave koju pripremamo u srijedu 7. listopada. Svi ste pozvani na Urbani vrt u Mandlovoj!

U desetak zagrebačkih Gradskih vrtova nije rijetkost vidjeti djecu koja pomažu roditeljima u uređenju gredica, njegovanju biljaka i berbi sočnih plodova. Osim što tako uče odakle zdrava hrana dolazi na njihove stolove i upoznaju prirodu, djeci je vrtlarenje zabavna igra. Tako će najvjerojatnije biti i u novom Gradskom vrtu Maksimir u kojem u srijedu, 7. listopada, od 16 do 19 sati pripremamo pravu vrtnu zabavu. Jedna od ponosnih korisnica ovog Gradskog vrta smještenog u ulici Dragutina Mandla je i Branka Gregor, odgojiteljica u obližnjem dječjem vrtiću Maksimir. Korištenje gradskog urbanog vrta iskoristit će da svojoj vrtićkoj grupi pokaže što se sve može ondje raditi.

- Budući da živim na Kvatriću, nemam vrt pa sam zatražila ovu gredicu kako bih je uređivala i na njoj uzgajala povrće, što veseli moju djecu i unuke. No, planiram i vrtićku djecu voditi ondje sa sobom i poučavati ih odakle dolazi salatica, mrkvica, češnjak... Roditelji su vrlo zadovoljni time što će djeca na tetinom vrtu učiti o sadnji i branju povrća – kaže Branka Gregor koja je završila edukaciju za provedbu eko-programa, a neka znanja već je primijenila u praksi.

- Prije toga već smo uredili jedan mali vrt u dvorištu našeg vrtića. Ne biste vjerovali koliko su djeca pazila na taj vrt. Upozoravala su drugu djecu da ga ne uništavaju iako ih nitko nije tome poučio. Najljepši trenutak bio je kad nam je u vrtu narasla prva rajčica. Jedan dječak je pitao "teta, kako ćemo je sada podijeliti?" U grupi je bilo dvadeset i sedmero djece tako da smo brže-bolje morali nabaviti još rajčica kako bi svako dijete moglo probati barem krišku. Čak i djeca koja nikad nisu voljela blitvu i češnjak s užitkom su ih jeli za ručak kada je to povrće došlo iz našeg vrta. Onog dana kada smo sami kuhali krumpir, mrkvu i blitvu svi su jeli ručak – otkriva ona i dodaje:

- Gradska djeca često misle da salata raste na tržnici, u trgovini, u najlonskim vrećicama. Roditelji se trude objasniti im, no često ne stignu pa smo usred Zagreba udlučili osnovati ekološku grupu kako bismo djeci od najmlađe dobi približili prirodu i u tome smo uspjeli. Oni cijene kad mogu nešto sami saditi, brati, zalijevati i njegovati pa mislim da smo dobro napravili – kaže Branka.

Dok su u uređenju vrtićkog vrta sudjelovala samo djeca iz starije grupe, gredicu u Gradskom vrtu Maksimir obilaze i mališani iz jasličke grupe, u popodnevnim satima i u pratnji svojih roditelja. No, Branka se nada da će kada djecu kada malo porastu moći voditi sa sobom na gredicu u sklopu redovnog programa ekološke grupe. Ona i njezina kolegica za stručno usavršavanje odabrale su temu "Ekologija u rukama odraslih za dobrobit djece."

Gradski vrt Maksimir okupit će ukupno 120 korisnika koji će ondje moći uživati u uzgoju biljaka, druženju sa susjedima i povremenom roštiljanju na otvorenom. Za čuvanje alata i pribora dobit će i vrtlarsku kućicu, dar tvrtke Pevec koja podržava ovaj projekt od samih početaka.

- Projekt Urbani vrtovi na najbolji mogući način oživljava i doprinosi mještanima gradova spajanjeg ugodnog s korisnim. Pevec je upravo zbog te činjenice projekt i prepoznao, a možemo pokazati i proizvode koji pomažu suvremenom vrtlarstvu – kaže Dijana Jendrašinkin, direktorica marketinga Peveca i dodaje:

- Vrt i sport jedan je od naših sedam poslovnih programa i dio njega zasigurno se nalazi u svakom hrvatskom domu jer zbog raznolikosti ponude možemo zadovoljiti i najzahtjevnije kupce. Donirali smo vrtnu kućicu kakve se mogu kupiti u našim prodajnim centrima, a na odjelu vrta imamo dosta impresivnu ponudu gdje se može naći i organska zemlja, gnojiva i slično – kaže ona.

Osim vrtne kućice i ugovora o korištenju gredica koje će dodijeliti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, maksimirske vrtlare očekuju i drugi korisni darovi. Organizatori projekta Urbani vrtovi, Grad Zagreb, 24sata i Radio Kaj, poklonit će korisnicima veliki roštilj koji ce biti smješten u zajedničkoj zoni Gradskog vrta. Tu je i visokokvalitetna kosilica, dar tvrtke Scheda te presadnice povrća koje je osigurao Ecoimpuls. Tvrtka "Sklepaj.me" poklonit će vrtnu klupu izrađenu od paleta, a volonteri Ožujskog piva urediti cvjetnjak od automobilskih guma kojeg će dodatno uljepšati akademski slikari.

Budući da se Gradski vrt Maksimir nalazi u neposrednom susjedstvu Državnog hidrometerološkog zavoda, dipl. ing. Marko Vučetić održat će predavanje o važnosti agroprognoza u vrtlarskim radovima, dok će prof. Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta objasniti kako pripremiti vrt za zimsko razdoblje.

U zabavnom dijelu programa slijedi vrtna zabava uz Žuju, kao i degustacija suhomesnatih proizvoda Mesne industrije Ravlić. Kuhar Marko Živaljić iz restorana Majsecov mlin pokazat će kako od svježe ubranog i ekološki uzgojenog povrća s imanja Eko-Sever pripremiti ukusne specijalitete koje ćete moći kušati na licu mjesta uz prirodne sokove OPG Marica Jug. Za opločenje zajedničke zone urbanih vrtova brine se Samoborka, prijevoz osigurava Eko taxi, a projekt se organizira i uz podršku Privredne banke Zagreb.

Zagrebački Gradski vrtovi već nekoliko godina pokazuju kako nije potrebno imati vlastiti vrt kako biste uživali u uzgoju vlastitog povrća, cvijeća i začinskog bilja. Želite li razgledati najnoviji, jedanaesti po redu Gradski vrt, uživati u ukusnoj hrani, dobroj glazbi i zanimljivim predavanjima pridružite nam se 7. listopada od 16 – 19 sati u ulici Dragutina Mandla. Vidimo se!

Projekt pratite na specijalu 24sata Urbani vrtovi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"