Obavijesti

Kuće koje će štedjeti energiju umjesto Vas!

Kuće koje će štedjeti energiju umjesto Vas!
4

Suvremeni građevinski materijali i nove tehnologije gradnje osmišljene kako bi osigurale što manji utjecaj na okoliš sve su češći odabir današnjih privatnih investitora.

Ušteda energije je imperativ

Suvremeni građevinski materijali i nove tehnologije gradnje osmišljene kako bi osigurale što manji utjecaj na okoliš sve su češći odabir današnjih privatnih investitora, posebice ako se radi o gradnji obiteljske kuće. Kuća ne samo da treba biti arhitektonski lijepo oblikovana, već treba vlasniku osigurati što više dnevnog svjetla i sunčeve energije. Osim što im je važno da dom u kojem će živjeti osigura ugodnu mikroklimu, trenutno je najvažnije odabrati sustav gradnje koji će smanjiti račune za grijanje i hlađenje kuće. Stoga su gradilišta na kojima se grade energetski učinkovite, niskoenergetske ili pasivne kuće sve češći prizori i u Hrvatskoj. Gradnja takvih kuća je imperativ, a razlog je posve jasan - takve kuće štede od 30 do 50 posto više energije nego su to činile kuće kakve viđamo u našem susjedstvu, najčešće klasično građene i uz to – bez fasada.

Prilikom gradnje kuće, mnogi ne razmišljaju o činjenici da već odabirom materijala za zidanje zidova  odlučuju o potrošnji energije u objektu. Odabere li se Ytong termoblok od 30 ili 40 cm za vanjske zidove, te ostali Ytong elementi za čitavu zidanu konstrukciju kuće, već se postiže razina termoizolacije koja ne zahtijeva dodatnu toplinsku izolaciju. Ukoliko se želi postići standard niskoenergetske ili pasivne kuće, na Ytong vanjske zidove preporuča se postaviti Ytong Multipor termoizolaciju, koja čitav zid čini kompaktnim i najboljim mogućim toplinskim sustavom.

Gradnja kuća klasičnim sustavima s nedostatnom ili lošom toplinskom izolacijom dovodi do povećanih gubitaka topline zime, do prostora oštećenog vlagom ili pak do pregrijanih prostora ljeti (efekti „toplinskih mostova“) i zbog svega toga do povećanih troškova za grijanje ili hlađenje objekta.

„Kući prvo treba obući kaput, a tek onda sebe zagrijavati“, kaže jedna dobra stara poslovica. Pojednostavljeno rečeno, dodatno možemo razmišljati o racionalnom korištenju energije unutar neke građevine  što pretpostavlja gradnju objekata koji će maksimalno štedjeti energiju za vrijeme njene eksploatacije ili smanjiti njenu potrošnju na minimum (osim odabirom sustava gradnje i termoizolacije, na potrošnju energije utječemo i načinom korištenja rasvjete, grijanja i hlađenja prostorija i vode, potrošnju struje putem kućanskih aparata i slično). Krajnji rezultat bit će vidljiv i mjerljiv već pri prvim računima za grijanje i hlađenje, tj utrošenu sve skupocjeniju električnu energiju.

Znamo dobro rasporediti toplinu – ljeti izvan kuće, a zimi unutar nje!

Prema standardima kvalitete i energetske učinkovitosti, Ytong sustav gradnje vrhunsko je rješenje za projektiranje i gradnju obiteljskih kuća prema standardima niskoenergetske ili pasivne gradnje. Kombinacijom Ytong zidova i Ytong Multipor termoizolacije, postiže se vrhunska zidna kompozicija koja će budućim vlasnicima osigurati ugodnu mikroklimu u prostoru i značajno manju potrošnju energije za grijanje i hlađenje. Mnogi kupci Ytong kuća svjedoče o činjenici da ljeti uopće ne pale klima uređaje! Također, Ytong uspješno rješava problem toplinskih mostova kao mjesta najvećeg gubitka toplinske energije. Toplinski mostovi i s energetskog i s higijenskog gledišta predstavljaju slabe točke u konstrukciji zgrade. Naime, udio toplinskih mostova u gubicima prijenosa energije može iznositi do 20%, pa čak i više. Ytong građevinskim sustavom moguće je graditi gotovo bez toplinskih mostova. 

Čak i kod objekata „starije“ i klasične gradnje, koji datiraju iz vremena kada se nije razmatrala njihova energetska učinkovitost, preporuča se tzv. „energetska obnova“ u skladu s novim tehničkim propisima, i to u smislu zamjene starih prozora, obnove fasade ili pak izoliranja vanjskih  zidova s vanjske strane  (moguće s termoizolacijskom pločom Ytong Multipor).

Rashladite kuću uz 50% niže troškove

Praksa je pokazala da je Ytong s toplinskom vodljivosti do λ = 0,09 W/mK prikladan građevinski materijal za izvedbu niskoenergetskih kuća, nearly zero i pasivnih kuća. Takvi tipovi kuća smanjuju troškove života maksimalno štedeći potrošnju električne energije, odnosno zadržavajući toplinu u prostoru, onda i tamo gdje je to potrebno. Primjerice, to je posebno uočljivo u ljetnim mjesecima i prilikom vrućina, kada u takvim objektima nije potreban klima uređaj koji bi dodatno rashladio prostor u kojem se boravi. Naime, zbog vrhunskih toplinskih karakteristika i reguliranja vlage u prostoru, u kuću građenu Ytongom ne prodire neželjena toplina, pa je tako i ljeti otporna na utjecaj vrućine. Vlasnici Ytong kuća tijekom cijele godine uživaju u optimalnoj mikroklimi u prostoru!

Saznajte više na www.ytong.hr i www.gradnjakuce.com

Info telefon 0800 7000

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske
Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi