Obavijesti

Ytong niskoenergetska kuća grije za svega 200kn mjesečno

Ytong niskoenergetska kuća grije za svega 200kn mjesečno
10

Postoji li osoba koja ne bi željela za dvoetažnu kuću od 150 m2 neto kvadrature izdvajati svega 200 kuna mjesečno za režije? Zvuči vam nevjerojatno? Ne bi trebalo jer to je stvarnost

Možda u prvi tren zvuči nevjerojatno, ali za obitelj Lipovec iz Čazme to uskoro postaje realnost i jedna od blagodati življenja u njihovom novom domu. Cijela tajna leži u investiranju u kvalitetne zidove, izolaciju i stolariju, u investiciji koja se po mišljenju Slađana Lipovca polagano, ali sigurno isplaćuje.

Odabir niskoenergetske kuće u potpunosti se poklopio sa životnom filozofijom i vrijednostima obitelji Lipovec. Naime, osim što kao ekološki osvješteni intelektualci pridonose manjem zagađivanju i zdravijem životu, izgradnja Ytong konstrukcije njihove niskoenergetske kuće omogućila im je i brzo preseljenje iz stanova za koje ih vežu loše uspomene i iskustva. - Kada smo vidjeli promo materijale Ytonga, odnosno hologram gradnje kuće, stajalo je kako je moguća izgradnja kuće koja je useljiva za svega šest mjeseci. To smo odmah željeli provjeriti i na kraju se pokazalo točnim. Počeli smo s iskopom temelja 9. srpnja 2011. godine, a uselili smo 7. siječnja iduće godine. - ispričao je svoju avanturu Slađan.

Obiteljska kuća Lipovec prema potrebi za energijom pripada kategoriji niskoenergetske kuće dok je prema načinima upotrebe odnosno izvorima energije i rekuperaciji zraka to pasivna kuća. Cjelokupan sustav izgradnje kompletiran je termoventilacijskim zračnim sustavom. Time će ujedno omogućiti i da mjesečne režije, koje trenutačno iznose 700 kuna, padnu na magični iznos od 200 kuna.

Također, kada već govorimo o zavidnim brojkama, važno je spomenuti da nakon što ova niskoenergetska kuća bude u potpunosti finalizirana, što zahtijeva svega 15% dodatnih završnih radova od ukupne izgradnje i uređenja, cjelokupna cijena bit će ispod 800 eura po metru kvadratnom bruto površine objekta od 200 m kvadratnih.

"Mnogi poznanici su nam sugerirali da možemo uštedjeti na materijalu, ali smo takve ideje kategorički odbijali. Rekao sam, ovo je štedljiva kuća, ali štedjet će se kada ona bude sagrađena. Ništa nećemo štedjeti pri gradnji, a obitelj sada itekako štedi, i to najviše na režijama. U tri dana bez grijanja temperatura u kući je pala samo dva stupnja, sa 22 na 20 stupnja Celzijeva dok je vani bilo 17 stupnjeva ispod ništice", ispričao je Slađan.

Obitelj Lipovec itekako je zadovoljna, a koliko im znači ugodna mikroklima u njihovom domu, pogotovo za njihovo dvoje male djece, dvogodišnju Mirnu i tromjesečnog Vanju, od neprocjenjive je važnosti.

Profil niskoenergetske kuće Lipovec

Lokacija: Čazma
Kvadratura: 150 m2 neto
Vanjski zid: Ytong termoblok 30 cm
Unutarnji zidovi: Ytong blok 15 cm
Stropna i krovna konstrukcija: Ytong strop

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"