Obavijesti

Ytong niskoenergetska kuća Pavlović - kuća bez mane!

Ytong niskoenergetska kuća Pavlović - kuća bez mane!
4

Želja za gradnjom idealnog doma, ne mora biti nedostižan san. Mladi supružnici, Monika i Nikola Pavlović, koji su tek prije nešto manje od tri mjeseca zaplovili u bračne vode, uspjeli su u svega 50-ak dana izgraditi konstrukciju kuće u Stupniku.

Želja za gradnjom idealnog doma, prema točno zamišljenoj ideji, ne mora biti nedostižan san. Svojim je to primjerom itekako dokazala obitelj Pavlović. Teško je za povjerovati, ali mladi supružnici, Monika i Nikola Pavlović, koji su tek prije nešto manje od tri mjeseca zaplovili u bračne vode, uspjeli su u svega pedesetak dana izgraditi konstrukciju kuće u Stupniku. Osim što su kuću izgradili u tako kratkom roku, ona svojim karakteristikama zadovoljava sve preduvjete niskoenergetskog i pasivnog objekta, kakvom je Nikola od početka težio. 

Sama priča oko izgradnje zajedničkog doma simbolično je započela romantičnom gestom Nikoline prosidbe svoje tada dugogodišnje djevojke Monike.

„Svoju sam suprugu zaprosio 1. aprila prošle godine, a kako sam po prirodi veliki šaljivac, nitko mi nije povjerovao da je prosidba stvarna, i to unatoč zaručničkom prstenu kojeg sam dao Moniki. Čak sam uspio zavarati i svoju majku, koja je nakon što sam joj rekao za zaruke, nazvala cijelu obitelj i prijatelje te napravila slavlje, da bih joj ja nakon toga rekao da je 1. april. Toliko se razljutila da me je istjerala iz kuće“ – kroz smijeh je prepričao Nikola svoju prosidbu te dodao kako su tog istog  dana Monika i on počeli ozbiljnije raspravljati o tome gdje će „saviti svoje obiteljsko gnijezdo“. Odluka je ubrzo „pala“. Odlučili su se na gradnju kuće u Stupniku, a Nikola od samog početka nije imao baš nikakve dvojbe oko toga kakvu kuću točno želi. Za nedostatak bilo kakve sumnje pri izboru građevinskog materijala zaslužna je upravo Nikolina struka. Naime, kao magistar strojarstva, točnije inženjer materijala, Nikola je izvrsno upoznat s tehničkim parametrima i mogućnostima svih materijala ponuđenih na tržištu, zbog čega je odmah znao da želi graditi s Ytong-om.

„Kako radim u tvrtki koja se direktno bavi energentima, znam kakve su tendencije tržišta energenata i što ono u budućnosti donosi, posebice našim ulaskom u Europsku Uniju, koja sa sobom donosi i posebne regulative. Također, znam i kakve su tendencije i trend izgradnje u inozemstvu, zbog čega sam čvrsto odlučio da moj objekt bude minimalno niskoenergetski“ – pojasnio je Nikola. Posebne izolacijski i energetski razrađene standarde, koje je Nikola zamislio, mogao je ostvariti  s materijalom koji sam po sebi ima izvrsna termoizolacijska svojstva. „Svi materijali imali su neka ograničenja, u Ytongu nije bilo niti jednog.“ – napominje Nikola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Postavljanjem Multipora bez završne obrade fasade kuća će biti na nekoj granici između niskoenergetske i pasivne, ovisno o daljnoj unutarnjoj izvedbi. Pasivna je po projektu, ima 30 cm termoblok i 20 cm Multipor termo izolacijske ploče, što iznosi 50 cm zida, odnosno svojim termoizolacijskim svojstvima može se završiti kao 100 posto pasivna zgrada. No, kuća neće biti pasivna po svojoj unutrašnjoj opremi, jer nisam želio ugradnju termo-ventilacijskih sustava, poput rekuperatora zraka i sl. Odlučio sam se za podno grijanje i dizalicu topline, tako da će se kuća grijati preko topline zemlje“ – pojasnio je Nikola, kojem je zato i tijekom gradnje najbitnija bila upravo vrhunska izolacija ovojnice zgrade. Naime, izbor prave izolacije omogućava funkcioniranje samog sustava dizalice topline, kojim se putem podnog grijanja kuća zimi grije, a ljeti hladi, pri čemu se cijele godine održava ista odabrana temperatura. Radi se o sistemu koji je inače nezamisliv kod tradicionalne izgradnje jer zahtjeva iznimno veliku potrošnju energije. Stoga je Nikola, vodeći se željom za ostvarivanjem što veće energetske učinkovitosti, birao i primjerene materijale, a u njihova se svojstva, osim već školovanog stečenog znanja i opće informiranosti, mogao uvjeriti i iz prve ruke, na gradilištu.

Osobna iskaznica Ytong niskoenergetske kuće Pavlović

„Inače, kuća mog susjeda, u kojoj trenutno živim do preseljenja u vlastitu, također je građena Ytongom. Kada možeš vidjeti sve te faze izgradnje te kako lijepo i glatko teče cijela gradnja, stvarno ne treba mnogo da se donese odluka. Mislim da se takav način izgradnje dugoročno isplati jer daje bolju kvalitetu, za ne baš preveliku razliku u novcu“ – mišljenja je Nikola, koji ujedno smatra da ovakva izgradnja osigurava prirodniju mikroklimu prostorija te dopušta kući da diše i ne zadržava vlagu. 

Cijela građevinska avantura obitelji Pavlović ima i interesatnu popratnu priču. Naime, Nikoli se pridružio i njegov šogor koji je takođerželio izgraditi svoju kuću, i to smještenu u istom dvorištukao i ona obitelji Pavlović. Iako je prema početnom projektu kuća trebala biti izgrađena od klasične opeke, Nikola je svojim argumentima uspio nagovoriti šogora da opeku zamijeni Ytongom. Tako je započela simultana izgradnja dviju kuća koja je završila u rekordno kratkom vremenu!

Time što su se usporedno morale na dva gradilišta raditi dvije različite kuće, a radnici prethodno nisu nikada gradili Ytongom, konačni rezultat je više nego zapanjujući. Ytong instruktor gradnje posjetio je gradilište nekoliko puta, a zidari su odmah „pohvatali“ Ytong način gradnje. Rezultat je dvoetažni objekt s unutarnjih 190 stambenih kvadrata, koji na svom prvom katu ima veliku prostoriju namjenjenu za dnevni boravak, kuhinju i blagavaonicu te kotlovnicu i kupaonicu. Na drugom su katu smještene četiri sobe i kupaonica.

Monika je u potpunosti povjerila Nikoli izgradnju zajedničkog doma, no pod jednim uvjetom - „Oduvijek sam željela kamin u kući koji će dati posebnu toplinu domu, a „walkin“ odnosno „soba ormar“ je san svake žene. Mislim da nisam bila prezahtjevna.“ – u šali dodaje Monika. 

Iako njihov dom nije još spreman za useljenje, obitelj Pavlović vjeruje da će, po završetku svih radova, najkasnije od početka rujna uživati u svom novom domu.

Više informacija na:

www.gradnjakuce.com

www.ytong.hr

Info tel: 0800 7000

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag