Komentari 0

Zadržimo toplinu - samo tamo gdje je želimo

Zadržimo toplinu - samo tamo gdje je želimo

Zgrade su jedan od najvećih potrošača energije i kao takve imaju veliki utjecaj na ekologiju. Energetski učinkovita gradnja kuće znatno smanjuje troškove života.

Energetski učinkovita gradnja kuće smanjuje troškove života

Zgrade su jedan od najvećih potrošača energije i kao takve imaju veliki utjecaj na ekologiju. U odnosu na druge sektore (industrija, transport), u ukupnoj potrošnji finalne energije sektor zgradarstva sudjeluje s oko 40%, međutim, poboljšanjem energetske učinkovitosti zgrada, moguće je direktno smanjiti troškove za grijanje zimi odnosno hlađenje ljeti.

Kako?

Kod izgradnje novih -  energetski učinkovitih zgrada, a posebice kuća, bitan je proces projektiranja, kao i dobro poznavanje toplinskih svojstava građevinskih materijala kako bi se unaprijed spriječilo nastajanje tzv. toplinskih mostova, kao područja gubitka toplinske energije.

Kod kuća „starije“ gradnje, iz vremena kada se njihova energetska učinkovitost nije razmatrala,  preporuča se „energetska obnova“ u skladu s novim tehničkim propisima, tj. tehnička dorada u smislu zamjene starih prozora, izoliranja vanjskog zida (moguće s termoizolacijskom pločom Ytong Multipor), obnova fasade i slično.

Termografsko mjerenje otkriva kakva je toplinska izolacija naše kuće

Da bi se utvrdila kvaliteta toplinske izolacije neke kuće, najčešće se koristi tzv. „termografsko“ snimanje te kuće. To je brza, povoljna i učinkovita metoda, kojom se određuju toplinsko-energetske karakteristike nekog objekta.
Snimanja se  obavljaju posebnom termo-kamerom koja registrira  infracrveno zračenje,
a koje inače emitiraju sva tijela, ovisno o njihovoj temperaturi.

Spektar boja kreće se od žute do crvene koje iskazuju područja velikog gubitka toplinske energije, te od ljubičaste do plave što podrazumijeva područja slabijeg intenziteta prolaska toplinske energije i smatra se dobro izoliranim područjem.

Termografija je prilikom gradnje izuzetno korisna i potrebna s obzirom da je zakonski propisano da svaka novosagrađena kuća mora imati i energetski certifikat izrađen od  ovlaštene osobe, koji iskazuje kolika će biti potrošnja energije koju će generirati prostor u kojem živite.

Do 50% niži troškovi za grijanje i hlađenje

Ytong sustav gradnje jedan je od najzahvalnijih graditeljskih sustava za postizanje energetski učinkovitog, niskoenergetskog ili pasivnog standarda gradnje kuće.
Ytong građevinski materijal u svojoj osnovi sadrži dostatnu toplinsku izolaciju, a odlično regulira i vlagu u prostoru, pa tijekom cijele godine stvara optimalnu mikroklimu omogućujući tako zdrav životni prostor i ugodan boravak u Ytong kućama.

Milijuni sitnih zračnih pora u Ytong materijalu, kao vrhunski toplinski izolatori, uspješno zadržavaju TOPLINU TAMO GDJE VI ŽELITE – ljeti izvan, a zimi unutar Vašeg doma!

Ytong je gradnja je gradnja s više prednosti!

Provjerite na www.ytong.hr