Obavijesti

Zakonska obaveza ugradnje razdjelinika topline

Zakonska obaveza ugradnje razdjelinika topline
4

Razdjelnici topline i termostatski ventili obavezni u svim stanovima priključenim na sustav daljinskog centralnog grijanja ili kotlovnicu sa zajedničkim mjerilom toplinske energije.

Zakon o tržištu toplinske energije (NN 80/13)  propisuje obaveznu ugradnju razdjelnika topline i termostatskih ventila u svim stanovima u priključenim na sustav daljinskog centralnog grijanja ili kotlovnicu sa zajedničkim mjerilom toplinske energije. 

Stanari moraju ugraditi  razdjelnike o vlastitom trošku najkasnije do kraja 2015. ako njihova zgrada ima više od 70 stanova spojenih  na jedno mjerilo, odnosno do kraja 2016. ako zgrada ima manje od 70 stanova.  

Odgovornost za ispunjavanje ove zakonske obaveze je na vlasnicima stanova, a propisane kazne za pridržavanje su od 10.000 do čak 50.000 kuna po stanu. Za kontrole je zadužena pripadajuća inspekcijska služba. 

Brunata – europski lider za razdjelnike, vodeći i u Hrvatskoj

Stanari moraju dobro pripaziti kome će pokloniti povjerenje, jer sklapanjem ugovora o isporuci razdjelnika i usluzi očitanja ulaze u partnerski odnos na deset godina.

Iskustva danske Brunate iz europskih zemalja u kojima posluje govore da se ubrzo nakon uvođenja zakonske obaveze za razdjelnike topline, na tržištu odjednom pojavljuje mnoštvo tvrtki bez potrebnog znanja, koje posao smatraju obavljenim u trenutku kada ugrade razdjelnike na radijator. 
Tako je u Rumunjskoj 2010. na tržištu poslovalo čak 78 ponuđača razdjelnika. Danas, nakon isteka roka za ugradnju, ostalo ih je 39.
Slovenija je propisala obaveznu ugradnju razdjelnika 2010., nakon čega su se pojavili deseci ponuđivača opreme. Danas, na slovenskom tržištu djeluje samo nekoliko profesionalnih tvrtki. 

Hrvatski Brunata tim istaknuo je kako prepoznati dobrog partnera za uvođenje razdjelnika u Vašem domu:

1. Pouzdanost, znanje i iskustvo u obračunu
Pravi posao počinje NAKON ugradnje, jer je obračun grijanja kompleksan i zahtjeva stalno praćenje i prilagodbu propisima i odlukama zgrade. Brunata, kao tržišni lider, do sada je ugradila preko 70.000 razdjelnika i izrađuje preko 400 mjesečnih obračuna za stambene zgrade u Hrvatskoj. Brunata  je i svjetski tehnološki lider, danska tvrtka koja je prvi razdjelnik topline izumila 1917. godine.  U Hrvatskoj, Brunata ima najrašireniju mrežu licenciranih partnera.

2. Dugotrajnost i točnost opreme
Životni vijek razdjelnika je minimalno deset godina. Brunata Futura+ razdjelnik traje dvadeset, uz jednu izmjenu baterije. Zaštićeni patent u razdjelniku omogućuje mjerenje isključivo one potrošnje koja izlazi iz radijatora (bez utjecaja klime, sunca i sl.). 

3. Brza i stručna ugradnja i dostupnost servisera
Prilikom ugradnje razdjelnika i termostatskih ventila, potrebno je organizirati prisutnost stanara u dogovoreno vrijeme. Stoga je jako važno da se ugradnja odvija brzo, bez nepotrebnih višestrukih ulazaka u stan. Brunata osigurava ugradnju u jednom dolasku s multidisciplinarnim timovima instalatera i servisera. 

Balansiranje sustava centralnog grijanja u zgradi
Uz ugradnju sustava razdjelnika i termostatskih ventila, često se spominje potreba ugradnje balansirajućih ventila s delta-p regulacijom i zamjena pumpe u podstanici. Ukoliko u zgradi već postoji problem s neravnomjernim dotokom topline po etažama, to je svakako znak da će balansiranje biti nužno za ispravak i ekonomičan rad sustava grijanja. Zamjenom pumpe izbjeći ćete eventualne šumove ili lupanja, koja se ponekad mogu javiti kod zamjene mehaničkih ventila termostatskim. 

Povjerite ugradnju sustava razdjelnika u Vašoj zgradi pouzdanom partneru s najviše iskustva iz hrvatske i europske prakse – Brunata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena