Obavijesti

ZARADITE na krizi u Grčkoj trgujući valutama na burzi

ZARADITE na krizi u Grčkoj trgujući valutama na burzi
1

FXLider, svim čitateljima 24sata.hr, daje 50 eura za trgovanje valutnim parovima, uključujući i hrvatsku kunu, na svjetskoj burzi, jedinoj burzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu ali i na padu vrijednosti valuta

Preuzmite 50 EURA za trgovanje ovdje.

Kriza u Grčkoj koja je već dugo tinjala je eskalirala-banke su zatvorene, mogućnost povlačenja novca ograničena. Potpun bankrot ne samo države već i bankarskog sistema bilo je gotovo izvjesno. Nakon 17 sati pregovora tokom vikenda dogovor je konačno postignut.  Grci su malo toga postigli a pred njima su još oštrije mjere štednje. Da li je za ovu situaciju u potpunosti odgovorna samo Grčka ili dio odgovornosti leži i u samom konceptu zone eura?

’U osnovi problem je veoma jednostavan. Kada ekonomija neke zemlje počne zapadati u krizu, jedna  od najjednostavnijih mjera koje se primjenjuju je obaranje nacionalne valute. Iako ovaj potez smanjuje kupovnu moć građana, on u isto vrijeme potiče nacionalni izvoz i turizam. Drugim riječima, dozvoljava državi da kao odgovor na krizu potakne proizvodnju i zaposlenost.  Države koje nemaju ovu fleksibilnost obično upadaju u još dublju krizu uz rast nezaposlenosti, što se dogodilo i Grčkoj’, kažu u FXLider-u.

Grčka je bila visoko  zadužena zemlja i prije ulaska u monetarnu uniju. Od sredine 70-tih godina prošlog stoljeća, Grčka vlada ostvaruje deficit,  a čak  je sklapala i dogovore sa financijskim institucijama kao što je Goldman Sachs kako bi prikrila pravi nivo svoje zaduženosti. Uvođenjem eura, na nivou monetarne unije kamate su izjednačene, a nagli pad kamatnih stopa u Grčkoj doveo je do toga da i javni i privatni sektor nastave s dodatnim zaduživanjem. Ekonomska kriza dodatno se pogoršala u travnju 2010. godine kada joj je kreditni rejting smanjen na “junk”, a već do srpnja 2011. godine na trostruko C, što je najniži postojeći nivo, a kamatne stope su porasle na nivo od prije uvođenja eura.

’Korijen trenutne krize u Grčkoj leži u veoma pogrešnom tretiranju prethodnog duga. Grčkoj nije dopušteno 2011. godine da bankrotira već joj je otpisano 50% duga i odobreni novi krediti kako bi isplatila prethodni dug bankama. Ovo je dovelo do toga da Grčka postane dužna pored banaka i stranim vladama i time dovede sebe pored financijske i u političku podčinjenost’, navode u FXLider-u.

Dobar dio zasluga za ovu situaciju nalazi se i u samom konceptu funkcioniranja euro zone. I pored zajedničke valute  ona nikada nije funkcionirala kao jedna država. Za razliku od euro zone, u SAD-u  postoji sistem oporezivanja i transfera novca od bogatih ka siromašnim kako među ljudima tako i među državama i ovaj transfer se ne smatra dugom. London i jugoistok subvencioniraju sjevernu Englesku. Sjeverna Italija subvencionira južnu, bivša Zapadna Nemačka subvencionira bivšu Istočnu. U euro zoni nema ovih unakrsnih subvencija. Porezni obveznici u visoko razvijenim zemljama po ovom principu trebali bi da imati obavezu konstantno subvencionirati  slabije razvijene zemlje kao što su Grčka i Portugal, što je naravno veoma nepopularna ideja među glasačima u ovim zemljama.

Preuzmite 50 EURA za trgovanje ovdje.

Grčka se tako našla u situaciji u kojoj se nije našla ni jedna država od nastanka monetarne unije. Pokušaji grčke vlade da promjeni uvjete za dobivanje pomoći koji su trajali mjesecima završili su se neslavno. Lopta je sada na terenu Grčke gdje do srijede parlament treba izglasati ono što je narod na referendumu izglasao kao neprihvatljivo. I pored velikih političkih turbulencija euro nije prejako reagirao. Financijsko tržište je  očigledno prije javnosti procijenilo da Grčka drama ima samo jedan ishod.








FXLider ima suradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autoriziranom i reguliranom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.
Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti.
Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas. Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske
Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi