Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Pravilo 20/20/20 najvažniji je "čuvar" očiju za računalom

Pravilo 20/20/20 najvažniji je "čuvar" očiju za računalom
1

I oči treba redovito trenirati: Radite li na računalu, vid ćete sačuvati postavite li ekran na preporučenu udaljenost od 60 cm i ako svakih 20 minuta ‘razgibate’ oči

VIDEO

Gledajući u bilo koji ekran, ljudi trepću upola manje često nego inače, a to uzrokuje umor i suhoću očiju. Stoga je važno slijediti pravilo 20/20/20. 

Svakih 20 minuta, i to na 20 sekundi, gledajte u točku udaljenu barem 20 stopa, odnosno šest metara. Također, namjestite ekran tako da bude udaljen 60 cm, malo ispod razine očiju. A za zdravlje očiju važno je nositi sunčane naočale, pa čak i po oblačnom vremenu. UV zrake štete očima baš kao i koži te mogu izazvati mrenu, fotokeratitis, pa i tumor vjeđa. 

Nosite li sunčane naočale, blokirat ćete 99-100 posto UV-A i UV-B zračenja, a u tome pomaže i nošenje šešira. Snijeg, voda, pijesak ili beton površine su koje mogu reflektirati UV zrake te je i pri vožnji vrlo važno zaštititi oči. Gotovo polovica svih ozljeda očiju dogodi se upravo kod kuće, a ne, primjerice, na gradilištu ili u radionicama. 

Zato obvezno rabite zaštitne naočale ako postoji i najmanje opasnost od raspršivanja raznih čestica, krhotina ili isparavanja kemikalija, a one će spriječiti i 90 posto sportskih ozljeda oka, kažu liječnici. Sportovi s najvećim brojem takvih ozljeda su bejzbol, košarka, tenis te ostali sportovi s reketom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pušačima prijeti očna mrena

Pušenje otežava simptome suhog oka, a uz to se nakuplja plak u krvotoku te oslabljuju arterije. Time se povećava rizik od srčanog udara te oštećenja mrežnice, a krajnja posljedica može biti gubitak vida. Također, pušači imaju tri puta veći rizik od mrene u odnosu na nepušače, pokazala je američka studija.  

Mijenjajte kutijicu za leće

Obvezno perite ruke prije nego što krenete rukovati kontaktnim lećama, a koristite se sredstvima za čišćenje i kapima za oči samo koje vam je odobrio oftalmolog. Uz to, svaki put kad vadite leće iz kutijice, isperite je i očistite te je zamijenite svakih mjesec-dva.

Ne dijelite kozmetiku

Bakterije se lako razvijaju u šminki, osobito u starijoj od tri mjeseca. Ako ste skloni alergijskim reakcijama, rabite jedan novi proizvod u isto vrijeme. Ne dijelite kozmetiku i ne rabite uzorke iz trgovina te nemojte nanositi šminku unutar ruba trepavica.

Klonite se propuha

Ako vas prati osjećaj suhoće očiju, preporučljivo je nabaviti ovlaživač zraka, a važno je i izbjegavati propuh te redovito mijenjati filtre u klima-uređajima. Ako nosite kontaktne leće, osigurajte dovoljnu vlažnost kapanjem tekućine za oči. Također, bitno je piti dovoljno vode, idealno osam čaša na dan. 

Čitajte upute na lijekovima

Mnoge vrste lijekova ili kombinacije lijekova mogu utjecati na vid. To uključuje analgetike, antacide, antibiotike, antikoagulante, antikonvulzive, antidepresive, antihipertenzive, kortikosteroide, diuretike i oralne kontraceptive. Pitajte liječnika o mogućim nuspojavama za svaki lijek. 

Nosite li leće - na pregled svake godine

Čak i ako ne nosite naočale, a u dobi ste od 21 do 40, trebali biste ići na pregled očiju svake druge godine. Ako nosite leće i imate više od 40, bilo bi dobro posjetiti oftalmologa jedanput na godinu. To je važno jer se mnoge uobičajene bolesti oka kao što su glaukom ili problemi s mrežnicom povezani s dijabetesom ili starosti mogu javiti vrlo naglo, bez upozorenja. 

I bebe trebaju UV zaštitu

Djeca trebaju izvršiti potpunu kontrolu očiju u dobi od tri godine, još jednu prije prvog razreda, a zatim svake dvije godine, napominju oftalmolozi.

No za dobar vid, djeca, a ni odrasli, ne bi smjeli zanemariti mamine savjete da jedu mnogo mrkve. Ona obiluje betakarotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A, koji je vrlo važan za zdravlje očiju. Osim mrkve, na jelovniku bi što češće trebalo biti zeleno lisnato povrće, osobito kelj, koji obiluje spojevima koji štite oči od bolesti vezanih uz starenje.

Kao i odrasli, i djeci se preporučuje nošenje sunčanih naočala i za oblačna vremena jer su njihove oči vrlo osjetljive na UV zračenje, osobito do 10. godine. Ako ih odbijaju nositi, pokušajte ih nagovoriti barem na šiltericu svijetle boje. 

Vitamin A protiv očne mrene

Ako odlučite uzimati dodatke prehrani koji pomažu zdravlju očiju, najbolje je odabrati one koji sadrže vitamine A, C, E, B2, minerale cink i selenij. Primjerice, vitamin A smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila, a vitamin E smanjuje rizik od makularne degeneracije. No posavjetujte se najprije s liječnikom. 

Pijuckajte zeleni čaj

Uz druge brojne pozitivne učinke na organizam, zeleni čaj je koristan i za zdravlje očiju. Pomaže u prevenciji glaukoma, pokazalo je kinesko istraživanje. Najbolje bi bilo popiti dvije-tri šalice čaja na dan. 

Masirajte oči maslinovim uljem

Prstenjacima pritisnite unutarnje kutove očiju i zadržite tri sekunde. Nakon toga malo opustite prste, spustite ih ispod očiju pa skliznite prstima prema sljepoočnicama. Zadržite se masirajući sljepoočnice kružnim pokretima. Ponovite postupak 6-7 puta. Pritom možete upotrijebite maslinovo, bademovo ulje ili ružinu vodicu.  

Prirodno svjetlo je najbolje

Rad u prostoriji s premalo, ali i previše svjetla škodi očima. Najbolje bi bilo da je u sobi idealna količina prirodnog svjetla. Umjetna rasvjeta, odnosno štedne, halogenske, fluorescentne kompaktne i LED žarulje lošiji su izbor za oči od običnih žarulja jer veliku većinu zračenja stvaraju u tzv. UV spektru.

Vježbajte oči s olovkom

Kao i ostale mišiće tijela, i oči treba vježbati kako bi ostale u formi. Stavite olovku na udaljenost sedam, osam cm od visine očiju i usredotočite se na njezin vrh. Nakon toga je odmaknite od očiju u udaljenost ruku, vratite natrag, no i dalje je pratite pogledom. Ova je vježba osobito korisna nakon dugoga gledanja u računalo. 

Ne zaboravite skinuti leće

Leće stavite prije šminkanja i skinite prije uklanjanja šminke. Također, nikad nemojte ići spavati s lećama. Ako ih zaboravite skinuti, smanjuje se opskrba rožnice kisikom i može se oštetiti. Leće uvijek pohranjujte u svježoj otopini. Odstajala otopina pravo je hranilište za mikroorganizme koji su opasni za zdravlje očiju. 

Krastavci ili čaj za umorne oči

Kako biste osvježili umorne oči, na svako oko položite po kolutić krastavca i ostavite ih tako 15 minuta. Umjesto krastavca na oči možete staviti vrećicu čaja od kamilice koje ste cijelu noć držali u zamrzivaču. Ostavite ih šest minuta. I krastavci i kamilica vratit će svježinu očima te smanjiti crvenilo i otečenost. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru