Obavijesti

Tech

Komentari 90

Zatvorili ih na godinu dana: Simulirat će život na Marsu

Zatvorili ih na godinu dana: Simulirat će život na Marsu
4

U izolaciji podno vulkana Mauna Loa šestero znanstvenika bit će dio pokusa u kojem se istražuje kako dugotrajni boravak u malom prostoru djeluje na ljude

VIDEO

Šestero dobrovoljaca zatvorilo se u petak u kupolu na Havajima, u kojoj će provesti godinu dana u potpunoj izolaciji.

Usred pustopoljine NASA žel i simulirati kakav bi život bio na Marsu, a ovaj izolacijski eksperiment najduži je kojeg je NASA pokrenula.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:17

Posada će živjeti u kupoli promjera 11 metara (i visokoj 6 metara), bez svježeg zraka, hrane, ali i privatnosti. Ako će htjeti izaći van, morat će odjenuti svemirsko odijelo. No, u podnožju vulkana Mauna Loa dočekat će ih područje bez životinja i gotovo ikakve vegetacije.

HI-SEAS

Francuski astrobiolog, njemačka fizičarka i četvero Amerikanaca (pilot, arhitekt, liječnica/novinarka i geolog) imat će malene kabine s ležajem i stolom. Moći će jesti hranu poput sira u prahu ili konzervirane tune. Ograničen će im biti i pristup internetu.

Stručnjaci procjenjuju kako će ljudska misija na Mars trajati između jedne i tri godine , a dosad je NASA već provela izolacijske eksperimente koji su trajali četiri i osam mjeseci. U drugim eksperimentima glavni je fokus na tehničke izazove, dok je ovaj fokusiran na ljudski dio istraživanja te sve probleme koji mogu nastati tijekom dugog boravka u malom prostoru. Usporedbe radi, trenutne misije na ISS traju po pola godine, dok ruski i američki astronaut trenutno sudjeluju u eksperimentu u kojem će na postaji ostati godinu dana.

NASA se nada da će kroz sljedeća dva desetljeća, do stvarnih misija na Mars, uspjeti istražiti sve situacije i rješenja za sukobe. Nedavno su dobili i dodatnih milijun dolara za još tri slične misije, rekla je za AFP Kim Binsted iz NASA-e.

Izjavila je i kako su tijekom osmomjesečne misije, koja je nedavno završila, izbili sukobi. Binsted nije govorila o detaljima svađa, ali je dodala da je posada riješila probleme.

Carmel Johnston je geologinja i zapovjednica misije, a njemačka fizičarka Christiane Heinicke bit će glavna znanstvena časnica. Sheyna Gifford je liječnica koja će biti i novinarka misije. Pilot Andrzej Stewart glavni je inženjer koji je radio za Lockheed Martin. Arhitekt Tristan Bassingthwaighte izjavio je kako će proučavati metode za izradu boljih nastambi i povećanje naših mogućnosti da živimo u ekstremnim uvjetima. Glavni biolog Cyprien Verseux stručnjak je u razvoju bioloških sustava za održavanje života.

- Mislim da je jedna od lekcija da se konflikte ne može spriječit. Njih će biti na dugotrajnim misijama i među najboljim ljudima - izjavila je. Dodala je kako se može pomoći ljudima da budu otporni i da dobro reagiraju na probleme te da mogu i dalje funkcionirati kao tim. Prve rezultate prethodnih misija objavit će za otprilike godinu dana.

Reuters/Pixsell

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.