Obavijesti

Ako još niste, svakako posjetite „Advent u Splitu“

Ako još niste, svakako posjetite „Advent u Splitu“
13

Posjetite najlipši grad na svitu - Split i u predblagdansko vrijeme. Očekuje vas niz gastronomskih, kulturnih i društvenih događanja koja Splitu daju poseban šarm u ove zimske dane

Mnogo je onih koji obožavaju Split, njegov klasični mediteranski šarm i specifični šušur kakav se rijetko gdje može sresti, no većina nas najčešće ga posjećuje ljeti. Često samo nakratko, u prolazu na putu prema otocima ili jugu Dalmacije, nesvjesni toga koliko je nepravedno ne zadržati se u Splitu barem nekoliko dana. Srećom, to se mijenja, odnosno sve je više stranih i domaćih gostiju koji ga biraju kao odredište za odmor na jadranskoj obali, i to sve češće i – zimi. Podaci Turističke zajednice grada kažu da je Split ove godine već zabilježio porast broja dolazaka i noćenja gostiju za čak 22 posto, te da će samo u predblagdansko vrijeme, Split posjetiti oko 2.500 gostiju. Mnogi od njih zadržat će se i po tjedan dana, a sve je više onih koji planiraju i najavljuju i skori povratak. Lijepa je to nagrada turističkim djelatnicima Splita za njihov trud.

Takvim je rezultatima, zasigurno, pridonio i „Advent u Splitu“, manifestacija koja ujedinjuje niz gastronomskih, kulturnih i društvenih događanja, a koja Splitu daje poseban šarm u ove zimske dane. Najživlje je, kao i obično, na Rivi, gdje su splitski ugostitelji zaduženi za spoj dobre glazbe i fine spize koja se nudi na degustaciju. Degustirati se može i na Pjaci, prije svega bakalar na više načina, no uz mirise bakalara, iz tjedna u tjedan smjenjuju se i mirisi istarske, slavonske, zagorske i ličke kuhinje, koje se predstavljaju u sklopu Gastroadventa. Njegova je tema ove godine smokva, kraljica voća, prebogata vitaminima, mineralima i vlaknima, koja se u stara vremena, kada na otocima nije bilo kravljeg mlijeka, a ponekad ni dovoljno kozjeg, djeci davala za zdravi razvoj kostiju i rast jer je bogata kalcijem. Smokva je i glavni motiv gastro adventskog vijenca te jedinih Božićnih jaslica na svijetu napravljenih od smokve. Uz tradicionalna jela, očekuje vas niz dalmatinskih slatkiša spravljenih po recepturi starih nona, a sve što degustirate na Rivi i na Pjaci, možete uživati i u najboljim splitskim restoranima koji su za dane adventa pripremili ponudu po povoljnijim cijenama. Na temu smokve, jelovnike do tri slijeda, a najviše za 80 kuna, osmislili su restoran Diolces, restoran Tratorrie Tinel, caffe-restoran Dvori, zalogajnica Bepa!, konoba Nevera, restoran Mazzgooni, bistro Nostress, restoran Apetit, restoran Kavana Central, restoran Velum , kavana Ćakula, restoran Brasserie on 7, Hotel Conusl i restoran Zrno soli.

Na svim većim gradskim trgovima odvija se bogati glazbeni program, pa gosti mogu zaplesati uz glazbu poznatih splitskih DJ-eva ili jazz izvedbe, ali i zapjevati s klapom ili dječjim i crkvenim zborovima. Raznoliki program odvija se i u splitskim klubovima i barovima, a splitski HNK za dane adventa pripremio je izuzetno bogat baletni i dramski program te niz koncerata. Puno toga goste čeka i u galerijama te muzejima, pa se tako, na primjer, u Etnografskom muzeju u četvrtak otvara izložba „Čovjek i more“.

Tijekom cijelog adventa, u jedinstvenim Dioklecijanovim podrumima odvija se Festival adventskih radosti, s nizom edukativnih radionica i igraonicom za djecu u sklopu koje mališani mogu dočekati i Djeda Božićnjaka. U podrumima se također održavaju brojni koncerti s besplatnim ulazom za posjetitelje, a cijelo vrijeme traje i sajam na kojem se prodaju autohtoni proizvodi, tipični za Dalmaciju, ali i druge hrvatske regije, koje se ovih dana predstavljaju u Splitu.

Ljubitelji povijesti i starina doći će na svoje u obilasku znamenitosti u gradu i okolici, budući da se samo 30 kilometara od Splita nalaze čak tri lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, ali i zahvaljujući tome što turistički djelatnici Splita sve više pažnje posvećuju tome da se za turiste očuva i otvori svo bogatstvo znamenitosti koje Split ima. Tako je nakon pet godina radova na uređenju srednjovjekovnog obrambenog ophoda na sjevernom zidu Dioklecijanove palače ovih dana otvoren prostor koji se naziva šetnicom, a s kojega se pruža poseban pogled na grad.

Oni koji vole miran odmor i opušteni splitski đir, sigurno će uživati u šetnji prekrasnom šumom na Marjanu ili okolicom Splita, a posebnu draž odmoru bez sumnje daje blaga mediteranska klima. Svi oni koji su proteklih godina novogodišnju noć proveli u Splitu, među najdražim uspomenama čuvaju prvu jutarnju kavu na Rivi okupanoj suncem.  

Za dane adventa splitski hoteli pripremili su povoljne cijene, pa se dvokrevetna soba može unajmiti već za 600 kuna na noć uz dodatne popuste za obiteljski paket ili višednevni boravak. Također, Croatia Airlines putnicima iz Zagreba u Split nudi dvije povratne karte po cijeni od 800 kuna, i to sve do kraja ožujka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"