Obavijesti

Bliži se dan otvorenih vinskih podruma

Bliži se dan otvorenih vinskih podruma
1

I ove će godine istarski podrumi dati svoj obol Danu vina što se obilježava posljednje nedjelje u svibnju

Tako će 29. svibnja, istodobno s tisućama vinskih podruma u svije­tu, i stotinjak istarskih širom otvoriti vrata za sve znatiželjne posje­titelje, kušače i kupce. Prilika je to za besplatnu degustaciju i ugodne vinske razgovore s domaćinima, ali i kupnju vrhunskih butelja.

Na Dan otvorenih vinskih podruma gosti mogu zaviriti u tradici­onalne i moderne (pogone) vinske podrume, uređene kušaonice i obiteljska imanja - redom dostignuća iz posljednjih petnaestak godina intenzivnog razvoja vinarstva i vinogradarstva u Istri.

Podrumi će biti otvoreni od 10 do 19 sati, a očekuje se da će odaziv posjetitelja biti u najmanju ruku znatno veći nego lani, kada je Dan otvorenih vinskih podruma privukao više od 12 tisuća ljudi, kako turista tako i domaćih ljubitelja dobre kapljice. 

Organizatori događanja su Turistička zajednica Istarske županije, županijski Odjel za turizam i udruga istarskih vinara i vinogradara Vinistra. Projekt Dana vina i otvorenih vinskih podruma krenuo je iz talijanske regije Toskane sredinom 1990-ih, kao novi vid turistič­ke promocije vina, da bi do danas poprimio obilježja pravog global­nog pokreta. Već se u prvim godinama proširio čitavom Italijom, a 1998. prešao njene granice.

Te su godine, posljednje nedjelje u svibnju, vrata podruma otvorile i pojedine regije u Sjedinjenim Državama, Južnoafričkoj Republici, Argentini, Čileu i Urugvaju. Istra se pridružila već 1999. godine i u prvom izdanju ove manifestacije obuhvatila 37 vinara koje je po­sjetilo oko 800 gostiju.

Do danas, Dan otvorenih vinskih podruma je i u Istri izrastao u respektabilni jednodnevni festival vinske kulture: lani je u njemu sudjelovalo rekordnih 80 proizvođača iz cijele Istre, uz već spome­nuti odaziv od čak 12 tisuća posjetitelja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra