Obavijesti

Kolumne

Računaj na mene. Malo više u nadanju, malo manje u jadanju

Računaj na mene. Malo više u nadanju, malo manje u jadanju
1

Sjediš nasuprot mene, riječi ti vrludaju usnama, izgovaraš: „Ne mogu više …“ Ne izgovaraš sve riječi odjednom, ali ono što ne izgovaraš, čitam ti u očima. Slušam te pozorno, a potom i sama progovaram.

VIDEO

Dijelim s tobom svoje sumnje i strahove. Jadam ti se. Nudim ti zagrljaj svoje utjehe, svjesna da ću se u njoj utopiti i sama. Sjedim s tobom, istovremeno se krećući po zadimljenoj prostoriji. Riječi naviru. Ovdje smo i sadašnjost je ovdje. Ljudi vrludaju, svatko u svojim težinama. Pomišljam – kada smo postali toliki robovi jadanja, ljuta na sebe jer sam se ponovno uhvatila u mrežu otužnog (samo)sažaljenja koja je otrovana ničim drugim već vlastitim očekivanjima i osobnim predbacivanjima.

Napuštaš me, kažeš mi da imaš puno posla, ljubim te poljupcem razumijevanja. Ostajem za stolom sama. Naručujem još jedan macchiato. Isključujem se od žamora i muzike. Ponosna na sebe što sam naučila prizvati tišinu i usred najjače buke. Otvaram svoju malu crnu bilježnicu. Istovremeno se sramežljivo smiješim starijem gospodinu koji sjedi u kutu prostorije i gleda me.

Riječi teku.

Nemam sve što poželim. Bogu hvala da je tako, čemu bi težila da imam baš sve? Ne događa mi se sve što zamislim. Sigurno i bolje tako, onda me život nikada više ne bi mogao iznenaditi nezamislivim. Nisam sve ono što sam planirala da ću biti. Koje li sreće da nisam, planovi su ti koji ubijaju i najveće snove.

O HSP-ovcima, ljudima koji nose kišu u očima
O HSP-ovcima, ljudima koji nose kišu u očima

Nismo li svi mi ponekad bezrazložno izgubljeni, bezrazložno nesretni? Pa poput one lude ribe, koja gledajući pticu kako leti i kako se njiše nad morskim valom poželi biti poput nje, jer gledajući je kako se igra s vjetrom riba pomišlja, ova je ptica sigurno sretnija od mene …

Nije sretnija. Samo njezina sreća ima drugačije lice.

Nema li stoga većeg olakšanja od onoga kada prestaneš težiti onome što nemaš, što nisi i što nikada nećeš biti. Tko izgubi mjeru u traženju sebe postane rob vlastitog lutanja, a s takvoga se putovanja najteže skinuti. Tko poželi da je ptica a krila još izgradio nije, taj će se vječno utapati u morima vlastitog jada.

Zapisujem misli nekako čudno sretna, nekako čudno uvjerena da bi jedni uz druge trebali biti – malo više u nadanju, a malo manje u jadanju.

 

Izvorni tekst pročitajte ovdje,  na blogu Ingrid Divković. 

O autorici:


Ja sam ono što nikada ne biste pretpostavili. I nisam, ama baš ništa od onoga što bi se moglo reći na prvi pogled. Po struci profesorica, po sudbini spisateljica, po životnom opredjeljenju sanjar i borac, s naglaskom i u isto vrijeme.

Osim na blogu, Ingrid pratiti možete i na Facebooku te Instagramu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera