Obavijesti

Kolumne

Komentari 13

Buhe na kućnim ljubimcima: Naučite kako se riješiti napasti

Zbog povećanog broja malih pacijenata kojima buhe u ovom periodu jako smetaju, veterinar Azenić objašnjava kako ih uništiti i zadržati što dalje od svog ljubimca

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Što buhe zapravo rade?

Buhe su insekti veličine od 2 - 4mm, tamno-smeđe boje koje parazitiraju na životinjama i hrane se krvlju sisavaca i ptica. One uz pomoć očiju i ticala osjete promjene topline, vibracije, povećanje CO2, te promjene strujanja zraka tako da vrlo brzo pronalaze svog domaćina. Tijelo im je postrance spljošteno što omogućava lakše kretanje kroz dlaku i perje domaćina. Noge su im dugačke, posebno zadnji par koji je prilagođen za skakanje (vertikalno do 18 cm, horizontalno do 33 cm), oko 200 puta više od dužine tijela, što čini buhu najboljim skakačem u životinjskom svijetu (u odnosu na dužinu tijela). 

Dok se odrasle buhe hrane samo krvlju, njihove ličinke se hrane organskom materijom kao što je izmet odraslih jedinki. Postoji više vrsta buha i svaka vrsta ima svog vrsno-specifičnog domaćina ali bez obzira na to parazitirat će na psima i mačkama. 

Buha ima četiri razvojna stadija, tako će se iz jajeta razviti ličinka, iz ličinke kukuljica, a iz kukuljice odrasla buha. Cijeli razvojni ciklus traje oko 18-20 dana no zbog nepovoljnih uvjeta razvojni ciklus može se produžiti i na godinu dana. Životni ciklus počinje kada ženka izbaci jaja nakon hranjenja. Jaja se liježu u grupicama do 20 komada, obično na domaćinu, nakon čega padaju na tlo. 

To se događa najčešće na mjestima gdje se domaćin odmara ili spava. Ličinke se razvijaju tjedan do dva nakon čega stvaraju oko sebe kukuljicu. Nakon 1-2 tjedna totalno se razviju i spremne su izaći iz kukuljice. Nakon izlaska iz kukuljice odrasle buhe imaju tjedan dana vremena da se nahrane, nakon čega bez hrane mogu preživjeti od dva mjeseca pa čak i do godinu dana.

Ovisno o veličini životinje i broju buha one stvaraju ili ne stvaraju probleme. Simptomi variraju od blage do izrazito jake iritacije s češanjem, crvenilom i ispadanjem dlake. Životinje se mogu senzibilizirati na slinu buhe pa nastaje alergijski dermatitis (vrlo čest problem). Velike invazije buha kod mladih životinja mogu izazvati fatalan ishod zbog anemije.

Riješite ih se na pravi način

Odmah ću reći da je to dugotrajan i složen postupak jer buhe nisu samo na životinji već i u prostoru u kojem životinja boravi. U okolišu nalazimo razvojne oblike buha, a na svaku buhu dolazi oko tisuću razvojnih oblika. Zato je potrebno istovremeno tretiranje i životinje i prostora u kontinuitetu od više tjedana ili čak mjeseci. Prostor je poželjno redovito usisavati jer na taj način moguće ukloniti i oko 50 posto jajašaca. Također potrebno je i tretiranje prostora kemijskim sredstvima. Stare ležajeve za kućne ljubimce bolje je zamijeniti novima.

Životinje treba tretirati antiparaziticima koji djeluju na buhe, a nisu štetne po samu životinju.

Na tržištu takvih preparata ima puno i dolaze u različitim oblicima (spray, ampulice, šamponi, prah). Niti jedno sredstvo, na žalost, ne djeluje na sve razvojne oblike. No, ukoliko se koristi antiparazitik produženog djelovanja, razvojni oblici će s vremenom sazrijeti i doći u kontakt s antiparazitikom koji će ih uništiti.

Nakon što se problem s buhama riješi potrebno je redovito nanositi zaštitna sredstva kako bi se spriječila mogućnost povratka na prijašnje stanje. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana