Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Drobljenac za slatko buđenje, a za ručak Crveno ljetno varivo

Drobljenac za slatko buđenje, a za ručak Crveno ljetno varivo
4

Ljeto s Podravkom: U umak za drobljenac možete dodati nekoliko kapi limunovog soka, to će jabukama dati svježinu, a za ručak pripremite fino varivo s grahom

Carski drobljenac

Doručak ili večera? Za ljubitelje ovog kultnog jela i podsjetnika na djetinjstvo nema dileme - uvijek je dobrodošlo, jednostavno posipano sa šećerom ili finim džemom. Mi vam predlažemo inačicu s finim umakom od jabuka. 

Jednostavno/30 minuta/Za 4 osobe

Sastojci: Za drobljenac: 4 jaja, 30 g šećera, 1 Vanilin šećer Dolcela, 250 ml mlijeka, 65 g Oštrog brašna Podravka, 60 g Glatkog brašna Podravka, sol, 20 g maslaca za pečenje

Za umak: 350 g jabuka, 100 ml vode, 30 g šećera

Priprema: 

Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte, dodajte mlijeko, brašno i malo soli pa sve zajedno još dobro izmiješajte. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Polovicu tijesta ulijte u zagrijanu tavu (promjera 28 cm) u kojoj ste otopili maslac i pecite dok na donjoj strani ne postane smeđe, a zatim pomoću vilice izmrvite tijesto na manje komade i još ih vrlo kratko popecite. Zatim isto učinite i s drugom polovicom lijevanog tijesta. 

Za umak ogulite jabuke i narežite na četvrtine pa ih kuhajte u zašećerenoj vodi dok ne omekšaju. Propasirajte ih, ohladite i stavite u zdjelu za posluživanje. Popečene komadiće tijesta (drobljenac) stavite u tanjur, pospite šećerom u prahu i poslužite uz umak od jabuka. 

Savjet: U umak možete dodati i nekoliko kapi limunova soka. Održavat će lijepu boju umaku od jabuka i dati mu svježinu. Po želji možete još malo pošećeriti ovisno o tome koju ste vrstu jabuka upotrijebili. 

Crveno ljetno varivo

Srednje zahtjevno/30 minuta/Za 4 osobe

Sastojci: 2 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 poriluk (100 g), 1 mrkva (80 g), 1/2 žličice nasjeckanog ružmarina, 1 žlica Koncentrata rajčice Podravka, 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 1 Crveni grah Podravka (800 g), 8 cherry rajčica (poprženih), 4 ploške Pancete Podravka, 1 žlica Vegete

Priprema: 

Na zagrijano ulje stavite nasjeckani poriluk, naribanu mrkvu i ružmarin. Pirjajte na laganoj vatri, povremeno miješajući dok povrće ne omekša. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte još jednu minutu i zatim umiješajte sjeckanu rajčicu i podlijte s malo vode. 

Zagrijte do vrenja i kuhajte 10 minuta, dodajte ostatak vode (oko 800 ml), zatim dodajte crveni grah, jednu žlicu Vegete i kuhajte još 5 minuta. Lagano ohladite. Iz zdjele uzmite dvije šalice juhe i u električnoj sjeckalici je izmiksajte te zatim vratite u zdjelu i sve dobro izmiješajte, po potrebi posolite i popaprite. 

Pancetu narežite na štapiće (ili kockice) i popržite do rumene boje. Ulijete juhu u posude za posluživanje te ukrasite s popečenom pancetom i poprženim rajčicama. 

Savjet: Gustoća variva ovisi o tome koliko juhe ste usitnili. 

Savjet nutricioniste: Katarina Jurić, dipl.ing. nutricionizma

Oduševite svoje ukućane ukusnim doručkom koji se posluživao na habsburškom dvoru, a priče o njegovu nastanku se vrte oko cara Franje Josipa. Prema jednoj, nekom dvorskom kuharu nisu uspjele palačinke, pa im je dodao grožđice i trešnje, posuo ih s puno šećera u prahu i poslužio kao novu kreaciju. Drobljenac poslužite s umakom od jabuka ili - za bržu varijantu - uz pekmez od šljiva, džem od šumskog voća ili borovnica. Za ručak Podravka preporuča Crveno ljetno varivo, lagano i fino jelo za ljetne vrućine, toplo kao i svako jelo sa žlicom, a opet osvježavajuće.  Ljeti je vrlo jednostavno napraviti varivo od bilo čega, dovoljno je malo svježeg povrća iz vrta. 

Grah je najpoznatija mahunarka, donesen je iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krumpirom i kukuruzom. Neutralnog je okusa pa omogućuje niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima. Jedna je od najboljih biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Obrok graha obnavlja zalihe željeza i mangana i tako povećava energiju i antioksidativnu zaštitu u organizmu. Vlakna, kojim grah obiluje, potiču i održavaju pravilnu probavu i sprječavaju konstipaciju te pomažu kod prevencije i liječenja hemeroida, divertikuloze, sindroma iritabilnog kolona, raka debelog crijeva, stvaraju zdravu crijevnu mikrofloru koja je preduvjet za snažni imunitet. Ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i oboljeli od glutenske enteropatije (celijakije). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30
Evo kako rade dućani u nedjelju
AKO PLANIRATE U KUPOVINU

Evo kako rade dućani u nedjelju

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču. Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti
Veliki tjedni horoskop: Ribe će se zaratiti sa šefom, Škorpionu će dosaditi sadašnji imidž...
OD 14.12. DO 20.12.

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se zaratiti sa šefom, Škorpionu će dosaditi sadašnji imidž...

Zvijezde nam ovog tjedna donose zanimljive obrate, dok će neki znakovi napokon uhvatiti dobar poslovni ritam, drugi će se suočiti s emotivnim previranjima i potrebom za promjenama