Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Braća Sinković odlučili: Crvene pande nazvali Dudek i Regica

Budući da smo iz sportskog svijeta, jako su nam se svidjela i imena Ivica i Janica, no na kraju smo se odlučili za imena iz jedne od nama omiljenih serija, rekli su Martin i Valent Sinković

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
6 komentara

Četveromjesečni blizanci crvenih pandi iz Zoološkog vrta grada Zagreba dobili su imena Dudek i Regica. Putem društvenih mreža čak sedamsto je građana dalo prijedloge imena za male crvene pande, a ocjenjivački je sud Vrta popis suzio na deset najboljih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Imena glavnih likova iz kultne hrvatske serije Gruntovčani pobijedila su Dunju i Mazala, Ivicu i Maricu, Neru i Sinišu te Ivicu i Janicu. Odluku su donijeli proslavljeni hrvatski veslači Martin i Valent Sinković uz pomoć supruga Manuele i Antonele.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

- Budući da smo iz sportskog svijeta, jako su nam se svidjela i imena Ivica i Janica, no na kraju smo se odlučili za imena iz jedne od nama omiljenih serija. Počašćeni smo da smo kumovi malim crvenim pandama jer rado posjećujemo Zoološki vrt i doznajemo što sve čini za ugrožene životinjske vrste. Naime, posljednjih desetljeća promijenila se svrha zooloških vrtova i njihova percepcija u javnosti. Suvremeni vrtovi imaju veliku ulogu u uzgoju ugroženih vrsta te edukaciji građana o važnosti njihove zaštite - poručili su Martin i Valent Sinković.

Timaritelji crvenih pandi upoznali su ih s navikama i prehranom Dudeka i Regice te njihovih roditelja Eme i Popija. Crvene pande pretežno se hrane bambusom, a posebna im je poslastica grožđe. Hrvatski olimpijci u šali su dodali kako je sklonost grožđu potvrda da su ove crvene pande Zagorci.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

- Iako tijekom godine imamo velik broj mladunaca u Zoološkom vrtu, građani su posebno vezani uz najmlađe članove u obitelji crvenih pandi. Drago nam je Ema i Popi imaju već drugu generaciju pomlatka na našoj adresi. Prošle su godine dobili Grgu, a ove Dudeka i Regicu. Budući da su mladunci uključeni u EEP, uzgojni program Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija, možda će u budućnosti živjeti negdje drugdje, ali iz Zagreba će ponijeti svoja imena. Zato nam je drago da ona nose „štih“ ovog podneblja - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. Pojasnio je da je dosta građana predložilo imena Dudek i Regica te izrazio tugu zbog smrti glumca Martina Sagnera.

Objava imena mladunčadi crvenih pandi svojevrsna je i najava obilježavanja ovogodišnjeg Dana crvenih pandi. Taj će se dan u Zagrebu obilježiti deseti put.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba Najmlađi će se posjetitelji, među ostalim, moći uključiti u kreativne radionice izrade naglavaca i repova nadahnutih izgledom crvenih pandi te u edukativnu igru zahvaljujući kojoj će upoznati EEP.

Nedjeljni edukativni program trajat će od 11 do 14 sati.

POGLEDAJTE GALERIJU: 

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL 14.11.2019., Zagreb - Cetveromjesecni blizanci crvenih pandi iz Zooloskog vrta grada Zagreba dobili su imena Dudek i Regica. Njihova imena otkrili su proslavljeni hrvatski veslaci Martin i Valent Sinkovic. Braca Sinokovic s roditeljima malih crvenih pandi. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message