Obavijesti

Viral

Komentari 0

Čuvar spasio život bebi gorili, svakodnevno je hranio bočicom, a sad su mu našli i novu majku

Čuvar spasio život bebi gorili, svakodnevno je hranio bočicom, a sad su mu našli i novu majku
3

Odgoj bebe gorile vrlo je sličan njegovanju ljudske novorođenčadi, kaže Chad Staples, otac četvero djece i direktor Mogo Wildlife Parka, malog privatnog zoološkog vrta u gradu Mogo na jugoistočnoj obali Australije

VIDEO

Na mnogo načina, odgoj bebe gorile vrlo je sličan njegovanju ljudske novorođenčadi, kaže Chad Staples, otac četvero djece i direktor Mogo Wildlife Parka, malog privatnog zoološkog vrta u gradu Mogo na jugoistočnoj obali Australije, donosi priču CNN.

- Sličnosti su nevjerojatne. Čak i kad samo pogledate njegove oči, to je kao kad gledate novorođenče i ono jednostavno upija cijeli svemir svakim treptajem - rekao je Staples za CNN o Kaiusu, mladunčetu gorile razrogačenih očiju kojega je odgajao od rođenja.

Prvih mjeseci, Kaius je spavao u Staplesovoj spavaćoj sobi, a čuvar ga je redovito hranio mlijekom i mijenjao mu pelene, što je bilo teško s obzirom da je primat mnogo jači od ljudske bebe i sposoban ga je uhvatiti i rukama i nogama.

- S bebom se morate nositi samo s nekim malim ručicama koje bi mogle pomoći, ali gorila mi je zaista otežavala - rekao je.

Kako je postajao stariji, Kaius bi se držao za leđa čuvara zoološkog vrta dok bi šetali.

Zatim je nedavno Staples s čuđenjem, ali i olakšanjem, promatrao 10-mjesečnog Kaiusa koji je dijelio doručak od slatkog krumpira i rajčica s G-Anne, 42-godišnjom ženkom gorile s kojom nije u srodstvu. Ženka za sada, kako izgleda, rado preuzima roditeljske dužnosti u nastambi gorila u zoološkom vrtu.

- Tako sam sretan kad ih vidim zajedno - rekao je Staples te je dodao kako je odgajanje malene gorile bilo pakleno putovanje.

Kaius je rođen u parku divljih životinja u listopadu prošle godine od 10-godišnje majke Kipensi i 17-godišnjeg oca Kisanea koji je težak oko 220 kilograma. Novorođene gorile obično su manje od ljudskih beba, a sa 2,2 kilograma, činilo se da je Kaius dobro. Sve dok ga otac Kisane, div u usporedbi s njim, nije uzeo od majke.

- Bilo je zastrašujuće, samo smo se pitali hoće li učiniti nešto glupo - rekao je Staples. Kaže da je vjerojatno to učinio jer je vidio da nešto nije u redu s majkom. Naime, Kipensi nije izbacila posteljicu, što može izazvati infekciju, a nije ni tražila da joj Kisane vrati mladunče.

- On je zapravo držao bebu prilično nježno. Ali znate, Kaius je imao nešto više od 2 kilograma... tako da je to velika razlika u veličini - dodao je Staples.

Osoblje zoološkog vrta 14 je sati pokušavalo nagovoriti Kisanea da vrati bebu, a kada je napokon to i učinio, zaposlenici su požurili da ga uzmu. Do tada je beba već bila gladna, pa su ga nahranili na bočicu i sutradan ga pokušali vratiti majci i baki.

- Oni su zapravo prišli ravno njemu, pogledali ga i zatim otišli. A onda su ga pregazili kako bi uzeli hranu - rekao je Staples.

Kaiusu, starom samo jedan dan, dijagnosticirana je upala pluća i sepsa.

- Veterinari su govorili o eutanaziji. Doktori su pričali da vjerojatno neće preživjeti noć - prisjeća se Staples koji je uzeo malu gorilu i cijelu je noć držao na svojim prsima.

- To mu je pružilo najveću utjehu i zapravo mu je stavilo pod kontrolu otkucaje srca i disanje, samo taj kontakt koža na kožu i osjećaj otkucaja srca - objašnjava Staples. Uskoro se Kaius počeo oporavljati i rasti, uz stalnu Staplesovu skrb.

Nedavno su ga premjestili u nastambu s gorilama, uz G-Anne, koja ga je prigrlila kao svoje mladunče. Htjeli su da se zbliže, no to je opasan proces, jer gorile znaju često ubiti mladunčad. No, nakon dva dana što su bili u susjednim nastambama, uočili su da je G-Anne prihvatila svoju novu ulogu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Objavila je kako turisti ostavljaju apartmane i šokirala: 'To nisu gosti pa to su svinje!'
MASNO, ZAGORJELO, POBACANO

VIDEO Objavila je kako turisti ostavljaju apartmane i šokirala: 'To nisu gosti pa to su svinje!'

Tko to u hotelu čisti iza sebe? Ljudi dođu na odmor, neopterećeni čišćenjem, svako se toga zasiti u kući, i opuste se, plaćaju i taj mali luksuz nečišćenja, napisao joj je jedan korisnik društvene mreže

Nakon plamenca i orla štekavca u Istru stigla i afrička kukavica: 'Ona je kao rijetki Pokemon'
POGLEDAJTE VIDEO

Nakon plamenca i orla štekavca u Istru stigla i afrička kukavica: 'Ona je kao rijetki Pokemon'

Istarski zaljubljenik u ptice, Vanja Puškarić, afričku kukavicu tražio je po Maroku, Španjolskoj i Izraelu, ali je na kraju je ona našla njega. Prvi ju je taj dan na rijeci Mirni uočio austrijski 'birdwatcher' Michael Hafner
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti