Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
50 komentara

Djeca 'čiste rase' iz Hitlerovog tajnog plana još uvijek su živa?

Djeca kojima bi kosa nakon nekog vremena počela tamniti bi bila ubijena, odnosno ugušena plinom. Iako je Hitler krajem rata naredio uništenje sve Lebensbornove djece, to se nije dogodilo

Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Tochter
Foto: o.Ang.

Nacistička organizacija Lebensborn (doslovno predvedeno Izvor života) je za svoj cilj imala podizanje stope rođenih "arijevaca", odnosno osoba koje je nacistička stranka klasificirala kao "rasno čiste". Osnovana je 12. prosinca 1935. godine. 

Foto: YouTube 2

Bila je to jedna od namjera zloglasnog vladara Hitlera koji je planirao do 1972. godine stvoriti "supernaciju" koja bi brojala oko 120 milijuna ljudi.

Kako bi to postigao, stvorio je Lebensborn koji je svoje djelovanje usmjerio prema mladim, neudanim ženama koje bi poticali da rode u tajnosti, a djecu daju na posvajanje u njemačke "rasno čiste" obitelji.

24express 'DJECA SMRTI' Trebali su biti 'nadljudi': I NDH je imala 'Lebensborn' projekt

Već 1939. godine je organizacija imala 8000 pripadnika

Express | Autor: Express Foto: Express

Za utvrđivanje detalja je bio zaslužan Heinrich Himmler, tadašnji zapovjednik SS-a. Njegov je plan bio da se u tim specijalnim domovima (uglavnom obiteljima časnika SS-a) odgoji više stotina tisuća snažne djece s plavom kosom koja će kasnije stupiti u nacističke oružane snage. S takvom moći, smatrali su, nitko im se ne bi mogao suprotstaviti. 

24express MJESEC BOJE KRVI Djeca Lebensborna: Vrijeme je da se otvoreno priča o njima

Procjenjuje se da je oko 60% rodilja bilo neudano, a one udane bile su žene časnika SS-a. Program je zato nudio neudanim rodiljama da, bez osuđivanja društva, mogu roditi dijete izvan braka te da, u slučaju da ga ne žele odgajati, ostave u sirotištu organizacije i posredovanja pri posvajanju. 

24express | Autor: 24express Foto: 24express

Prva kuća za njih osnovana je 1936. godine u malom selu kraj Münchena. Sistem se sastojao od Domova majki i Domova djece. Nijemci su sveukupno osnovali šest domova za djecu i čak 17 za majke.

24express 'MAJČINSKI KRIŽ' U Njemačkoj je ostalo živjeti 100.000 djece Lebensborna

Obzirom da su nacisti uzor u "čistoći rase" nalazili u Vikinzima, osnovali su kuće i u Norveškoj, čije su stanovnike smatrali njihovim direktnim potomcima. 

Foto: screenshot/Youtube

U Norveškoj je rođeno između 8.000 i 12.000 djece, a na teritoriju Njemačke oko 8.000. No, njihov eksperiment nije išao po planu jer se često znalo dogoditi da je novorođenčadi kosa potamnila tokom vremena, a takve je čekala tužna sudbina - gušenje plinom. 

24express FELJTON Djeca srama: Gdje su danas djeca iz projekta Lebensborn?

Iako je pred kraj rata Hitler naredio uništenje sve Lebensbornove djece, ta naredba nikada nije izvršena. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message