Obavijesti

Viral

Komentari 39

Dokaz drevne ljubavi: Mumija je Etruščanka udana u Egiptu?

Dokaz drevne ljubavi: Mumija je Etruščanka udana u Egiptu?
6

Zapise znanstvenici nisu nikad uspjeli dešifrirati, a i sam način na koji je mumija dospjela u Zagreb predstavlja fantastičnu priču, čiji ključni momenti sadrže poneku neriješenu zagonetku

VIDEO

Najveće blago zagrebačkog arheološkog muzeja - egipatska mumija sa etrušćanskim zapisima najdužim na svijetu - krije zagonetku koja nije riješena punih 150 godina. Zapise znanstvenici nisu nikad uspjeli dešifrirati, a i sam način na koji je mumija dospjela u Zagreb predstavlja fantastičnu priču, čiji ključni momenti sadrže poneku neriješenu zagonetku.

Čuvenu mumiju koju u muzeju zovu “Ružica”  (za života ime joj je bilo Nesi-hensu), a bila je supruga "božanskog krojača" iz Tebe Paher-hensua. Kupio je za izleta u Egipat Mihael Barić, bivši tajnik Austro-Ugarske kraljevske kancelarije. 

Kupio je mumiju od nekog 'obijača grobnica'?

Mihael Barić krenuo je 1848. na putovanje do zemlje koju je zvao “Misir”. Već njegovi motivi za putovanje nisu jasni. Dijelom je možda bila riječ o modi, jer je u to doba Europom vladala “egiptomanija”. Dijelom je pak bila riječ o avanturi, jer je Egipat bio uzbudljiva i opasna zemlja, puna ratničkih plemena, Mameluka, Arapa, pljačkaša.... 

Od nekoga obijača grobnica Barić je vjerojatno u Aleksandriji i kupio mumiju, koju je odlučio donijeti u Europu. Za hrvatske prilike posve neobična avantura okrunjena je tako još čudnijom kupnjom.

Mumija - koja se nalazi u središtu radnje “Knjige izumrlih”, nastavku hit romana “Mjesec boje krvi” - u Hrvatsku je potom stigla dugim, zaobilaznim putem.

Barić je, naime, na povratku iz Egipta mumiju dovezao do svoje kuće u Beču. Potom ju je stavio u svoju – vitrinu, a “Ružica” je, “stojeći” na nogama, u svom novom bečkom “grobu” provela dosta vremena, daleko od očiju javnosti. Barićeva nećakinja Theresa Jellinek prisjetila se godinama kasnije da je mumija tamo stajala jako dugo, potpuno umotana u svoje povoje, posvuda osim glave, koja je bila zamotana u vlastitu lanenu tkaninu.

Kad su povoji skinuti s mumije, na njima su uočeni hijeroglifi, ali je stručnjacima, među kojima je prvi bio Heinrich Brugsch, uskoro postalo jasno da nije riječ o egipatskom pismu, već na nekom nepoznatom jeziku. Koncem stoljeća egiptolog dr.Jacob Krall otkrio je da mumijini povoji kriju etruščanski natpis.

Bio je to najduži sačuvani napis na tom jeziku na svijetu!

Otkuda Etruščani u Egiptu? Opet zagonetka. Pripadnici tog naroda su živjeli na području današnje sjeverne Italije, u regiji koja se sada naziva Toscana. Borili su se s Grcima i Kartažanima - Feničanima, a tri rimska kralja bili su Etruščani... Pretpostavka je da je mala zajednica bila i u Egiptu, no nema dokaza za to pa pitanje kako se etruščanski natpis našao obavijen oko tijela i glave jedne Egipćanke u doba kada Etruščani gube prevlast u sjevernoj Italiji ostaje velikom, svjetskom arheološkom zagonetkom.

Dešifrirane su tek pojedine riječi koje spominju žrtvene darove

Dešifrirane su tek pojedine riječi koje spominju žrtvene darove i datume nekih svetkovina. Ovi spisi daju naslutiti i mogućnost postojanja jakih komunikacija između drevnih Etrurije i Egipta, no dokaza za to još nema...

Zagonetke koje je Mihael Barić slučajno donio i zapakirao u svoju vitrinu, a poslije poslao u Zagreb, i nakon skoro dva stoljeća golicaju maštu znanstvenika, bez nade u skoro rješenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

'Sijamske smo blizanke, ali ja sam lezbijka, sestra voli dečke. Evo zašto smo se odrekle seksa'
ISPOVIJEST NA INTERNET FORUMU

'Sijamske smo blizanke, ali ja sam lezbijka, sestra voli dečke. Evo zašto smo se odrekle seksa'

Ja, Mia, sam lezbijka, dok je Lia hetero. Imala sam djevojku donedavno, ali prekinule smo kad sam upisala fakultet. Lia je imala vezu na daljinu s jednim dečkom dok je bila mlađa, pišu djevojke...

VIDEO Plaši suprugu 10 godina. Njezini izrazi lica su urnebesni: 'Ponekad se upiškim u gaćice'
PA OVO JE HIT

VIDEO Plaši suprugu 10 godina. Njezini izrazi lica su urnebesni: 'Ponekad se upiškim u gaćice'

Shannon je postala viralna zvijezda nakon što je suprug Matt objavio snimke na društvenim mrežama. Plaši je od 2014. godine u svim mogućim situacijama: Dok pegla, suši kosu, sprema suđe...
Znate li riješiti ovu mozgalicu: Koliko je labudova u jatu?
SVI SE POSVAĐALI OKO ODGOVORA

Znate li riješiti ovu mozgalicu: Koliko je labudova u jatu?

Znate li vi pravi odgovor na ovaj matematički zadatak?