Obavijesti

Viral

Komentari 1

Đurđevačka deva Bella prvi je rođendan proslavila uz tortu

Đurđevačka deva Bella prvi je rođendan proslavila uz tortu
9

Jedva je preživjela, a danas teži 200 kilograma. I veselo trčkara nastambom u mini Zoološkom vrtu Sahara u Đurđevcu. Za prvi rođendan pripremili su joj omiljenu tortu od mrkve

VIDEO

Dvogrbe deve Romeo i Dina lani su, 18, travnja dobili prvo mladunče, devu Bellu. Na svijet je došla s manje od 50-ak kilograma i bila je toliko slaba da su prva tri dana timaritelji mladunče morali hraniti mlijekom na bočicu.

Pogledajte video: Deva Bella slavi prvi rođendan

Pokretanje videa...

U Đurđevcu svoj prvi rodjendan proslavila deva Bella koja je začeta i rođena u Hrvatskoj VIDEO

Da je rođena u prirodi vjerojatno uopće ne bi preživjela. No, prva deva rođena u Đurđevcu izborila se za svoj život. Danas teži 200-tinjak kilograma i veselo trčkara nastambom u mini Zoološkom vrtu Sahara u Đurđevcu.

-Za prvi rođendan smo joj pripremili pravu slasticu, tortu od mrkve i jabuka, jer to deve najviše vole. Tijekom proslave rođendana i iznošenja torte u nastambu svim posjetiteljima omogućili smo slobodan ulaz- pojasnio nam je Damir Hodalić koji brine o devama. Kao veterinarskom tehničaru, ovaj posao mu je, kaže, ostvarenje snova.

- Velik je izazov raditi s egzotičnim životinjama koje nemamo prilike vidjeti svaki dan. Deve nisu zahtjevne životinje. Najsličnije su po prehrani i svemu ostalome kravama, pa nam je relativno jednostavno s njima raditi – kaže Damir.

Đurđevačka priča o devama započela je u jesen 2016. godine kada su u jedinoj hrvatskoj Sahari u Đurđevcu lokalne vlasti odlučile napraviti turističku atrakciju. Za 225 tisuća kuna kupili su tri deve i iz Njemačke ih doveli u Hrvatsku.

Tako su novi dom pronašle dvogrbe deve Dina i Đurđica te jednogrba deva- kastrat Tomica. Svi su po dolasku bili smješteni na jedan obližnji OPG, gdje su u karanteni morali provesti mjesec dana, prije nego što su ih predstavili javnosti.

U Đurđevcu svoj prvi rodjendan proslavila deva Bella koja je začeta i rođena u Hrvatskoj

Kako Dini ne bi bilo dosadno, 2019. godine nabavili su i dvogrbog mužjaka Romea. Iako se činilo da će mu Đurđica biti odabranica, za svoju je družicu Romeo ipak izabrao Dinu s kojom je prije točno godinu dana dobio Bellu, prvu devu rođenu u Đurđevcu.

- Deve su karakterom kao ljudi. Svaka životinja ima drukčiji karakter. Svaka ima ono nešto po čemu ih razlikujemo. Svaka je, možemo reći, posebna na svoj način. Dina je jako brižna mama. Takva je bila i s Đurđicom kad ju je ona sisala, a takva je i sad s mladunčetom Bellom. Romeo je alfa-mužjak u krdu, ali opet jako nježan i umiljat, što se kosi sa značajkama alfa-mužjaka. Đurđica je posebna deva, mirna i dobra. S njom se najbolje slažemo i najlakše je premještamo iz boksa u boks. I druge životinje u zoološkom vrtu, od ponija, magaraca i ovaca do koza i ljama, imaju nešto svoje po čemu ih se može razlikovati – rekao nam je Damir i otkrio kako deve žive haremskim načinom života, što znači da na jednog mužjaka dolazi nekoliko deva.

U Đurđevcu svoj prvi rodjendan proslavila deva Bella koja je začeta i rođena u Hrvatskoj

No sve se deve sjajno slažu i među njima nema trzavica ili ljubomore.

Iako su deve u prirodi agresivne, ove đurđevačke su se asimilirale i ponašaju korektno prema timariteljima. Dobro podnose niske temperature, čak i 40 stupnjeva ispod ništice. Hrane ih dva puta dnevno, uglavnom sijenom, slamom i žitaricama.

Tijekom zime dnevno popiju do 20 litara, a ljeti maksimalnih 40 litara vode. Odrasle dvogrbe deve dosegnu težinu između 650 i 700 kilograma, a jednogrbe su i nešto teže. Životni vijek im je između 40 i 50 godina.

Posjetitelji ih u sve većem broju dolaze obići i zaista su postali prvorazredna atrakcija. Posebno im je srcu draga Bella, baš zato što je rođena u đurđevačkoj Sahari i što se uspjela izboriti za život. Od trenutka kada su ih nastanili u Sahari, deve je do sada pogledalo više od 15 tisuća posjetitelja.

U Đurđevcu svoj prvi rodjendan proslavila deva Bella koja je začeta i rođena u Hrvatskoj

Posjetitelji navalili na tulum deva

Na proslavu rođendana deve Belle pozvani su i posjetitelji kojima je omogućen besplatan ulaz u nastambu. Interes je golem jer ne viđa se svaki dan rođendanski tulum deva. Jednogodišnja Bella za rođendan je dobila tortu od mrkve i jabuka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

GLEDAJTE UŽIVO Počeo prijenos finala izložbe koja prethodi psećem spektaklu u Zagrebu
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

GLEDAJTE UŽIVO Počeo prijenos finala izložbe koja prethodi psećem spektaklu u Zagrebu

Danas je međunarodnom izložbom pasa, na kojoj je prijavljeno gotovo 4.000 ljubimaca iz cijelog svijeta, počelo zagrijavanje za najveći svjetski kinološki spektakl. Prijenose finala uživo možete pratiti na 24sata!
Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'
NAPISAO MARKEROM

Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'

Većina stranih radnika bez previše problema odradi svoj posao, ali proteklih mjeseci porastao je i broj napada na njih