Viral

Komentari 151

Evo kako Britanci vide Europu: Naši susjedi prošli dosta loše

Britanski je Independent objavio mapu britanskih stereotipa na temelju pojmova koje Britanci upisuju u Google. Među njima smo, dakako, i mi, ali i zemlje u našem susjedstvu...

Google gotovo oduvijek ima ponekad vrlo korisni, ali i često urnebesni/uznemirujući 'autocomplete', opciju koja bilježi sve što korisnici pitaju Google i onda na temelju toga svima na početku njihovog upita predlaže njen završetak. 

Novinari Independenta na taj su način odlučili istražiti na koji način Britanci 'guglaju'  zemlje Europe. Na temelju svojih zapažanja nakon toga su kreirali 'mapu stereotipa'

Zanimljivo istraživanje provedeno je pomoću dva upita: 'Zašto je [ime države] tako...' i 'Zašto [ime države]...'. 

Britance tako zanima zašto je Njemačka toliko moćna, zašto je Švicarska bogata, zašto Ukrajina i Poljska toliko mrze Rusiju, no nama najzanimljiviji upiti bili su oni vezani uz Hrvatsku, njene susjede i zemlje u široj regiji.

Britance najviše zanima zašto Slovenci nose slušalice (oni koji su gledali Eurosong znaju o čemu se radi), ali i zašto svi mrze Srbiju. Za Slovake misle da 'ne priznaju Kosovo', za Mađare da mrze Rumunje, za Austriju da je rasistička, a za Bosnu i Hercegovinu da je - siromašna. Od svih zemalja u regiji, najbolje je prošla Hrvatska. Kada je u pitanju naša zemlja, Britance gotovo isključivo zanima - naša obala.