Viral

Komentari 5

FOTO Nova prinova u gnijezdu bjeloglavih supova na Plavniku: Pojavio se prvog dana proljeća

FOTO Nova prinova u gnijezdu bjeloglavih supova na Plavniku: Pojavio se prvog dana proljeća

Supovi inače u gnijezdo polažu samo jedno jaje, a inkubacija, odnosno ležanje na jajetu, traje oko 52 dana. U inkubaciji sudjeluju oba roditelja

Na prvi dan klimatološkog proljeća, 1. ožujka, u gnijezdu para bjeloglavih supova na otoku Plavniku pojavila se prinova. Divnu vijest podijelila je Javna ustanova Priroda koja roditelje malog ptića prati već drugu sezonu preko videonadzora.

- Čestitamo ponosnim roditeljima, a malom paperjastom ptiću želimo dobrodošlicu na Kvarner!- poručili su u objavi na svojem Facebook profilu.

Supovi inače u gnijezdo polažu samo jedno jaje, a inkubacija, odnosno ležanje na jajetu, traje oko 52 dana. U inkubaciji sudjeluju oba roditelja.

U objavi su podsjetili i na prošlogodišnjeg ptića koji se uspješno opernatio, međutim prvi let nije bio tako uspješan.

- Prošlogodišnji ptić iz ovog gnijezda, imenovan Kakoto1 i obilježen zelenim prstenom CL7 uspješno se opernatio, no prvi let nije bio tako uspješan, pa je ptica završila u moru 19. srpnja 2022. Nakon što smo ju spasili, oporavili i pustili na slobodu 17. listopada 2022., fotografirana je nedaleko Beleja na Cresu 7. veljače ove godine, što znači da se dobro snašla u prirodi.

Javna ustanova Priroda nastavlja pratiti mladog ptića, kao i nadati se da će prvi let ipak odraditi nešto uspješnije nego stariji brat.