Obavijesti

Viral

Komentari 50

Misterij Tutankamona: Plod je incesta, a dojila ga je - sestra

Misterij Tutankamona: Plod je incesta, a dojila ga je - sestra
7

Punih 20 godina nakon što ju je otkrio francuski egiptolog Alain Zivie, javnosti je razotkrivena grobnica Tutankamonove dojilje koja mu je vjerojatno bila i - sestra

VIDEO

Još 1996. godine grob Tutankamonove dojilje Maie otkrio je egiptolog Alain Zivie u Saqqari, 20 kilometara od Kaira. Upravo on imao je čast ovih dana otvoriti ga za javnost i objaviti neke zaista intrigantne informacije o njoj. Naime, Maia, osim što mu je bila dojilja, navodno mu je bila i - sestra. 

- Maia je zapravo bila princeza Meritaten, sestra ili polusestra Tutankamona i kći kralja Akhenatena i kraljice Nefertiti, izjavio je pred novinarima Zivie. 

Objasnio je kako su do tog zaključka došli na temelju ilustracija i zapisa na zidovima prostrane grobnice. 

- Oni su prikazani vrlo slično. Imaju istu bradu, iste oči, a rezbarije prikazuju Maiu koja sjedi na prijestolju i u krilu čuva Tutankamona, objasnio je Zivie. 

Reuters

Slične rezbarije pronađene su ranije i u grobnici kralja Akhenatena, no one su uglavnom posvećene njegovoj drugoj kćeri s Nefertiti koja se zvala Maketaten. U toj je grobnici prikazana njena smrt, a ilustracije sadrže i lik Meritaten s malim Tutankamonom. 

Obitelj načeta incestom

Očinstvo kralja Akhenatena nad Tutankamonom dokazano je DNA testom. S obzirom da grobnica Nefertiti još nije pronađena, brojni egiptolozi sigurni su da mu ona nije bila majka. Vjerojatniji je scenarij u kojem je njegova majka ujedno bila i njegova tetka što znači da je Tutankamon bio plod incesta što pak ne bi uopće bilo neobično za Egipat onog vremena. 

Naime, viši slojevi često su ulazili u incestuozne odnose kako bi sačuvali 'čistoću krvi', a incest bi objasnio nevjerojatnu deformiranost Tutankamona, piše National Geographic. Naime, on je rođen s neproporcionalno širokim bokovima i deformiranim stopalom zbog kojeg se teško kretao i zbog kojeg se nije mogao kretati bez štapa. Također, imao je izbočenu donju čeljust i patio je od 'Kohlerove' bolesti koja uzrokuje raspadanje kostiju i uzrokuje ogromnu bol.

Reuters

On je na tron zasjeo sa samo devet godina i vladao je sve do svoje smrti u 19. godini. Cijelo to vrijeme bio je iznimno boležljiv. 

Pronađena je grobnica, no gdje je - tijelo?!

No, vratimo se mi na Maiu tj. Meritaten. Iako je otkrivena njena grobnica, njenoj mumiji, zanimljivo, još nema ni traga. Arheolozi pretpostavljaju da bi se ona mogla nalaziti u tajnoj komori blizu Tutankamonovog groba, baš kao i mumija Nefertiti. 

Tajna komora blizu njegovog groba otkrivena je tek nedavno kada je počeo projekt detaljnog termalnog skeniranja piramida, upravo s namjerom kako bi se otkrile još neotkrivene komore, dvorane i grobnice. 

Egipat je navodno tempirao ovo otkriće u sklopu projekta oživljavanja egipatskog turizma koji je pretrpio ogroman udarac padom ruskog putničkog aviona i prisutnošću ISIL-a u zemlji. 

Reuters
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju