Obavijesti

Viral

Komentari 1

Nevjerojatno: Na Svjetskoj izložbi pasa u Zagrebu moći će se vidjeti 102 dalmatinera!

Nevjerojatno: Na Svjetskoj izložbi pasa u Zagrebu moći će se vidjeti 102 dalmatinera!

Krajem travnja na Zagrebačkom velesajmu bit će čak 252 zlatna retrivera i 235 francuskih buldoga, ali i neke ekstremno rijetke pasmine, poput anatolijskog sultanskog hrta, s kojim je lovio i Sulejman Veličanstveni!

VIDEO

U jednome danu, na jednome mjestu, krajem travnja moći ćete vidjeti 252 zlatna retrivera, 235 francuskih buldoga, 224 pomeranca, 212 labradora, 194 velška pembrok korgija... Na Zagrebačkom velesajmu održat će se prva Svjetska izložba pasa u Hrvatskoj na kojoj su prijavljena 14.854 psa čiji vlasnici stižu iz više od 70 država svih kontinenata. Pse će ocjenjivati 163 kinološka suca, među njima su i oni koji stižu iz Australije, Filipina, Japana, Kine, Kolumbije, Argentine, SAD-a... Izložba će se održati od 25. do 28. travnja, no bit će i popratnih manifestacija, specijalnih izložbi na kojima će određene pasmine ocjenjivati suci eksperti upravo za te grupe pasa. Neke od tih popratnih izložbi bit će održavane i izvan Zagreba. 

Zagreb je od danas svjetska prijestolnica psećeg svijeta
Zagreb je od danas svjetska prijestolnica psećeg svijeta


"Grad Zagreb s Hrvatskim kinološkim savezom ima dugogodišnju uspješnu suradnju i podupire ovakve manifestacije koje su ujedno i promocija Zagreba. Njegujemo i partnerski odnos s brojnim udrugama za zaštitu životinja s ciljem edukacije javnosti i promicanja odgovornog držanja životinja. U gradskom skloništu za nezbrinute životinje Dumovec nedavno smo otvorili i novo oporavilište za životinje, za zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta i smještaj pasa. Pozivam sve sugrađane ljubitelje pasa da od 24. do 28. travnja na Zagrebačkom velesajmu posjete ovu veliku i važnu kinološku manifestaciju," rekao je povodom ove priredbe gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Karlovac: Na ŠRC-u Korana održana izložba autohtonih hrvatskih pasmina KYRGYZSTAN-BISHKEK-TAIGAN-EXHIBITION KYRGYZSTAN-BISHKEK-TAIGAN-EXHIBITION
6
| Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL


Svjetska izložba pasa se održava pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba kao i Vlade Republike Hrvatske, te Turističke zajednice Grada Zagreba, medijski pokrovitelj su 24sata, a međunarodni medijski pokrovitelj tjednik Our Dogs iz Velike Britanije. Psi će biti izlagani u dvoranama na više od 30.000 metara četvornih zatvorenog prostora, ali tu je i sav dostupan otvoreni prostor te kompletan istočni parking Zagrebačkog velesajma.
Ukupno je na Svjetskoj izložbi i popratnim priredbama prijavljeno više od 23.000 pasa.

Ekskluzivno donosimo preciznu top listu 30 najpopularnijih pasmina pasa u Hrvatskoj!
Ekskluzivno donosimo preciznu top listu 30 najpopularnijih pasmina pasa u Hrvatskoj!


Zanimljivo je da će se na izložbi moći vidjeti i neke izuzetno rijetke pasmine koje zbog posebno statusa u svojim zemljama, gdje ih smatraju zašitćenim nacionalnim blagom, gotovo nikad nisu ni viđene izvan granica matičnih država. Prijavljen je tako i jedan anatolijski sultanski hrt, u Turskoj je sačuvano još samo 250 primjeraka ove pasmine, ona još nije ni službeno do kraja priznata u nomenklaturi Svjetske kinološke organizacije, a zna se da je sa njima u lov išao Sulejman Veličanstveni. Stiže i jedan tajgan, također ekstremno rijedak kirgistanski hrt, poznato po sposobnosti da lovi plijen zajedno s golemim zlatnim orlovima. U lovu ih još koriste mongolska plemena koja nastanjuju regiju Tian Shan, na granici s Kinom.

Kirgistanski lovci sa zlatnim orlovima i tajganima na obali jezera Issy-Kol

Iz Španjolske stiže jedan španjolski terijer vinarski štakoraš (Ratonero Bodeguero Andaluz), pasmina čiji se uzgoj od 2000. godine nalazi pod zaštitom španjolskog ministarstva poljoprivrede kao zaštićena nematerijalna baština. U prošlosti je bio korišten da tamani glodavce u vinarijama, a vjeruje se da je nastao od jednog foksterijera kojeg je prije više stotina godina engleski trgovci vinom ostavili španjolskim vinarima da im pomogne u borbi protiv miševa i štakora. 
Na izložbi će biti i hrvatskih autohtonih pasmina, već spomenuta 102 dalmatinska psa, 26 hrvatskih ovčara, 14 posavskih goniča, 8 istarskih oštrodlakih i 16 kratkodlakih goniča te 48 tornjaka koje dijelimo s Bosnom i Hercegovinom. Bilo bi dobro da jednog dana i uzgoj naših autohtonih pasmina ima status zaštićene nematerijalne baštine.

Svjetska izložba pasa

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.